Boeken Minimalisme

Minder plastic, een boek vol tips en alternatieven

minder plastic cover boek clara williams louise williams

Een leven met minder plastic hoe fijn zou dat zijn. Plastic, ik krijg er steeds meer een hekel aan. Ik ben al tijden bewust bezig om het gebruik van plastic te verminderen of uit te bannen. Ik schreef er al eens dit artikel over. Maar in de praktijk heb ik er soms een zware dobber aan. Nu ben ik op een punt gekomen dat ik niet weet hoe verder te gaan. Wat kan ik nog meer doen en hoe? Ik kon wel een dosis inspiratie gebruiken en daarbij viel mijn oog op het boek Minder plastic. In dit artikel vertel ik je over het boek en of het me nieuwe inzichten en ideeën heeft gegeven.

Minder plastic in een notendop

Plastic valt niet meer weg te denken uit ons leven. Het is goedkoop, veelzijdig, sterk, hygiënisch, weegt weinig en gaat lang mee. Waar zouden we zijn zonder plastic in de auto-industrie of de medische wereld? Echter we zijn plastic ook steeds meer voor eenmalig gebruik gaan inzetten: tassen, waterflesjes, rietjes, koffiebekers. Al dat weggegooide eenmalige gebruikte plastic vormt steeds een groter wordend probleem. De verwachting is dat er in 2050 meer plastic afval dan vissen in de zee zal drijven. Dat vind ik een enorm verontrustende gedachte.

‘Aan de slag met haalbare tips en alternatieven’, dat is de subtitel van het boek. Het geeft direct ook de essentie van het boek weer. Naast een uitleg over het plasticprobleem vind je in dit boek makkelijke tips en alternatieven om minder plastic in en om huis te gebruiken. In bijvoorbeeld de keuken, badkamer en je kleding.

Over de schrijvers

Clara Williams Roldan is een jonge juridisch en beleidsadviseur voor het parlement van New South Wales, Australië. Doordat ze zag hoe het parlement werkt, raakte Clara ervan overtuigd dat veel individuele acties, hoe klein ook, samen grote veranderingen teweeg kunnen brengen. Clara schrijft samen met haar moeder Louise Williams, een onderscheiden journalist en auteur, die zich haar hele leven al bezig houdt met milieubescherming.

Dit is wat ik van het boek vind

Mijn eerste indruk was veel tekst en weinig opsmuk. Ieder hoofdstuk heeft een leuke illustratie en her en der staan quotes. En in elk hoofdstuk zijn inspiratieverhalen opgetekend die in een apart kader staan. Ik vroeg me af of het wel leesbaar zou zijn. Dat is het zeker wel.

In de eerste regels schrijft Clara Williams dat ze iets heeft tegen plastic en de hoeveelheid die we daarvan gebruiken. Daarin herkende ik me gelijk. Ook zegt ze dat het verminderen van plastic een strijd is, dat het soms lastig is goede informatie te vinden. Maar ook dat dit niet iets is wat je van het ene op het andere moment uit je leven bant. Zelf is ze nog steeds niet van al het plastic af. Na het lezen van deze eerste woorden, kreeg ik de indruk dat dit boek de antwoorden geeft die ik zoek in mijn ‘strijd’ tegen dit onverwoestbare materiaal.

Eerst de inhoud in

Als eerste kreeg ik een grondige uitleg over plastic. Over het ontstaan, hoe we er mee opgegroeid zijn, hoe het de wereld heeft veranderd, over goed en slecht plastic. Ondanks dat het zo begrijpelijk mogelijk is uitgelegd, vond ik het soms best lastig om te begrijpen. Het is een wereld op zich en daarbij kon ik niet wachten op de tips. Toch had het nut omdat het mijn kennis heeft vergroot en ik weet nu beter waar nog meer op te letten.

Minder plastic, plastic soup, oceaan,
Foto credit: Pete Linforth | TheDigitalArtist (via Pixabay)

Tips en alternatieven voor minder plastic

Met de nieuw opgedane kennis las ik de hoofdstukken met tips en ideeën waarmee je direct aan de slag kunt. Ze schrijven dat het belangrijk is om voor jezelf een doel te stellen in wat je wilt bereiken. Dat vind ik sterk want het moet bij je passen. Immers, de ene persoon is de ander niet. Al doe je maar een ding, ook dat helpt om het plasticprobleem te tackelen.

In het boek wordt er veel verwezen naar Australische voorbeelden, overheid en instanties. Ze zijn daar trouwens echt stukken verder dan wij. Gelukkig is hier in de vertaling rekening mee gehouden. Daar waar nodig wordt verwezen naar de relevante Nederlandse instanties, wet- en regelgeving en voorbeelden. Heel handig vind ik dat na ieder besproken onderdeel met tips en alternatieven er een rijtje zoekwoorden volgt. Zo kun je zelf later gemakkelijk op internet nog meer informatie opzoeken.

Ook al moest ik er even in komen, Minder plastic is een boek die het probleem rondom plastic goed toelicht en je bewust maakt. Er is veel research gedaan en de tips en alternatieven zijn haalbaar. In ieder geval heeft het boek mij genoeg handvaten en ideeën gegeven hoe ik nog meer het gebruik van plastic kan verminderen.

Boekinfo (met bestellink)

  • Auteurs: Clara Williams Roldan, Louise Williams
  • Originele titel: Quitting plastic. Easy and practical ways to cut down the plastic in your life
  • Aantal bladzijden: 224
  • ISBN: 978-94-93198-01-2
  • ISBN e-book: 978-94-93198-03-6
  • Dit boek bestel je hier met gratis verzending, direct bij Uitgeverij Zilt.

Disclaimer

Ik heb dit boek als recensie-exemplaar aangevraagd en ontvangen van Uitgeverij Zilt (onderdeel van Royal Jongbloed Publishing Heerenveen). Zilt geeft boeken uit die zin geven aan je leven. Deze recensie is volledig mijn eigen verhaal. De bestellink in dit artikel is geen affiliate link. Met de link laat ik je alleen zien waar je dit boek online kunt kopen én ook om je kennis te laten maken met Zilt en hun andere boeken.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.