Leefstijl

Hier zijn 6 nieuwe podcasts die ik heb ontdekt

headset wit

In de afgelopen tijd luisterde ik naar podcasts over uiteenlopende onderwerpen. Maar de meeste podcasts gingen over waargebeurde misdaad. Hier zijn 6 nieuwe programma’s waar ik onlangs naar heb geluisterd of nu beluister.

De Deventer Mediazaak

Wie kent de Deventer Moordzaak niet? De moord op de weduwe Wittenberg in 1999. Was het nu de boekhouder of toch de klusjesman? Maar daar gaat deze podcast niet over. De Deventer Mediazaak is een serie over hoe de moordzaak ontaardt in een mediazaak. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een regelrechte hetze. Feit en fictie gaan een eigen leven leiden en er vallen meer slachtoffers dan de vermoorde weduwe.

Journalisten, redacteuren van talkshows, opiniemakers, BN’ers en andere betrokkenen vertellen hoe ze onderdeel werden van deze mediahype. In de podcast is een belangrijke rol weggelegd voor Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt en bestempeld als ‘de klusjesman’. Hij vertelt hoe deze zaak zijn leven tot op de dag van vandaag bepaalt.

Een grote aanrader. Ik was mezelf niet meer zo bewust van hoe en wat rondom deze zaak. Maar jee, toen was er dus ook al nepnieuws.

 • Categorie: verhalen, waargebeurde misdaad
 • Aantal afleveringen: 7

De plantage van onze voorouders

Maartje Duin (1975) ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van een suikerplantage in Suriname. Maartje gaat op zoek naar sporen van dit slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze komt daarbij in contact met nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva (1978) reconstrueert ze het verhaal van de plantage. Ze duiken in archieven en spreken hun familieleden. Ook bezoeken ze in Suriname de resten van plantage.

Uitgeroepen tot beste podcast van 2020. Het gaat niet alleen om het achterhalen van een familiegeschiedenis. Maar ook over ons koloniaal verleden, racisme, hokjesdenken. Ik vond het soms confronterend en dus heftig. Maar ook mooi en integer.

 • Categorie: maatschappij en cultuur
 • Aantal afleveringen: 8

Een jaar burgemeester

Eind 2019 verraste Sjors Frohlich zowat heel Nederland met zijn aankondiging dat hij is verkozen tot burgemeester. In deze podcast wordt Sjors in zijn eerste jaar gevolgd. We hebben het dan over de periode tussen december 2019 en december 2020. In deze serie krijg je een kijkje achter de schermen in de kamer van de burgemeester. Hoe maakt Sjors zijn keuzes? En hoe leert hij het vak zonder ervaring? Waar krijgt een burgemeester allemaal mee te maken, hoe je in die rol leiding moet geven en hoe je het vak leert terwijl er maar weinig mensen beseffen wat je doormaakt.

Ik vond dit een onderhoudende show. Je krijgt een goed inkijkje in waar een burgemeester mee te maken krijgt. En is het vak echt zo leuk als Sjors heeft gedacht? Of viel het tegen? In deze podcast vertelt hij daar eerlijk over.

 • Categorie: carrières
 • Aantal afleveringen: 9

Dr. Bones

Dr. Bones is een podcast over een serieleugenaar. Over Peter B. die leugen op leugen stapelt: van internationaal gevierd tennisser tot luitenant-kolonel. En uiteindelijk geeft hij zichzelf de titel forensisch patholoog en wordt hij wereldwijd ingevlogen om te helpen na grote vliegrampen. Hij stelt zich aan mensen voor als dr. Bones, zijn zelf verzonnen bijnaam. Twee onderzoeksjournalisten zoeken uit hoe het deze man is gelukt om bij toonaangevende organisaties binnen te komen. Zie hier een preview.

Een podcast die laat zien hoe ver je met leugens kunt komen. En ook hoe moeilijk het is om grip te krijgen op een serieleugenaar.

 • Categorie: waargebeurde misdaad
 • Aantal afleveringen: 3

Gefixt

Gefixt gaat over matchfixing in tennis, basketbal, voetbal en darten. De show is eind september online gekomen en dus nog vrij nieuw. Matchfixing is een duister onderwerp. De journalisten Guido van Gorp en Ben Meindertsma starten een zoektocht. Ze spreken verdachte sporters, duiken in een vertrouwelijk politiedossier en komen in contact met een matchfixer die bevriend is met jonge voetballers. Het wordt steeds duidelijker, matchfixing gebeurt ook hier in Nederland!

Boeiend om naar te luisteren. Het is erg informatief en het wordt daarnaast spannend gebracht. Alsof je naar een misdaadserie kijkt. Je wordt er in mee gezogen. Het is een korte show maar het onderzoek gaat echt de diepte in.

 • Categorie: sport
 • Aantal afleveringen: 5

Moordzaken de podcast

In deze podcast bespreken Carine Voshaar en Edward van der Marel (Carrie & Eddie) op een toegankelijke manier spraakmakende moordzaken. Het zijn zaken die afgerond zijn, maar niet perse opgelost. Ze pluizen alles uit en nemen je helemaal mee van het moment van de moord tot en met de veroordeling. Ze delen niet alleen de feiten maar vertellen ook hun eigen mening over de zaken.

Deze podcast is net als De Deventer Mediazaak genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2021.

Ik heb deze show een dikke week geleden ontdekt en ik blijf er maar naar luisteren. De manier waarop ze de zaken bespreken doen ze op zo’n leuke verhalende manier. Ze weten echt je aandacht vast te houden! Ik luister nog even door.

 • Categorie, verhalen, waargebeurde misdaad
 • Aantal afleveringen: 30, elke twee weken een nieuwe aflevering.

Nog meer podcast tips

In 2020 heb ik de podcasts ontdekt. Ik luister wekelijks naar een of meerdere programma’s. Al eerder postte ik lijstjes met tips op mijn blog. Misschien vind je het leuk deze ook te checken:

Een nieuw lijstje met podcasttips (26-05-2021)

5 nieuwe podcast tips (03-12-2020)

Podcasts: 6 van mijn favorieten (28-07-2020)

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.