Boeken

Cormoran Strike: boeken en serie

Cormoran Strike boekenserie Robert Galbraith

Strike. Al een tijdje wilde ik schrijven over de boeken rondom Cormoran Strike, een oorlogsveteraan die na een persoonlijke tragedie privédetective is geworden. Het is klassieke hedendaagse misdaadfictie die zich afspeelt in Londen.Na Henning Mankell’s Kurt Wallander heb ik Cormoran Strike in mijn lezershart gesloten. Ik behoor tot de fans, de ‘Strikers’!

De boeken

Zoals al verteld is Strike een oorlogsveteraan die na een persoonlijke tragedie privédetective is geworden. Hij krijgt hierbij hulp van zijn assistente Robin Ellacott en samen lossen zij de gruwelijkste moorden in de Londense onderwereld op. Naast dat zij samenwerken, is er een sterke chemie voelbaar tussen beiden. En beiden hebben hun eigen problemen (verleden) om mee te dealen. Beide personages worden erg goed uitgediept en in ieder boek leer je ze beter kennen.

De eerste roman van Cormoran Strike, Koekoeksjong (The Cuckoo’s Calling) kwam uit in 2013 en kreeg lovende kritieken van zowel recensenten als collega-misdaadschrijvers. Intussen zijn er in totaal al zeven delen in deze serie te lezen. Hieronder heb ik alle boeken voor je op een rijtje gezet.

  1. Koekoeksjong (2013, The cuckoo’s calling)
  2. Zijderups (2014, The Silkworm)
  3. Het slechte pad (2015, Career of Evil)
  4. Witte dood (2018, Lethal White)
  5. Kwaad bloed (2020, Troubled blood)
  6. Inktzwart hart (2022, The Inkblack heart)
  7. Stromend graf (2023, The running grave)

Over de schrijver

Robert Galbraith is het pseudoniem van J.K. Rowling, bestsellerauteur van de Harry Potter-serie. Alle Strike-boeken schoten meteen naar de top van nationale en internationale bestsellerlijsten en werden verfilmd door BBC One. J.K. Rowling blijft de serie rondom Cormoran Strike schrijven onder de naam Robert Galbraith om het onderscheid met haar andere boeken te behouden.

De serieverfilming

Intussen zijn de eerste 4 delen van de Strike-boeken verfilmd als serie door BBC One (Cinemax).

De hoofdrollen worden vertolkt door Tom Burke en Holiday Grainger. De chemie die tussen Cormoran en Robin voelt in de boeken is ook heel goed in de serie voelbaar. In mijn ogen zijn zij perfect gecast. Strike wordt in de boeken als een rauw persoon omschreven. Zeg maar type hork. In de serie is dat ruwe randje er zeker maar ik vind hem wel een tikje charmanter!

Ook zijn de boeken waarheidsgetrouw verfilmd. En dat vind ik toch nog altijd de beste voorwaarde voor ieder boek dat verfilmd wordt, of dat nu als serie of film is. Om je een indruk te geven heb ik de trailer van het eerste seizoen ingesloten. Je kunt de C.B. Strike series trouwens onder andere zien bij Prime Video, Ziggo Movie en Series.

Andere boeken en verfilmingen

Vond je deze post leuk? Misschien vind je het dan ook interessant om mijn posts te lezen die ik in de afgelopen tijd over boeken en de verfilmingen daarvan heb geschreven. Dat zijn deze:

Sweet Magnolias: boeken + Netflixserie

L’amica geniale – boek en serie

Pride and Prejudice

Rönning en Stilton: een Zweedse thrillerserie

Dit artikel is geüpdatet op 24 december 2023: het overzicht van alle tot nu toe verschenen boeken in de serie is bijgewerkt.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.