Boeken

Sweet Magnolias: over de boeken & Netflixserie

Sweet Magnolias boeken en netflixserie

Sweet Magnolias, dat klinkt heel zoet. En dat is het eigenlijk ook! Maar in deze boekenserie blijf je lezen én het daarop gebaseerde Netflix-dramaserie is er één om te bingewatchen.

Dit voorjaar begon ik te lezen in de Sweet Magnolias-boekenserie van de Amerikaanse schrijfster Sherryl Woods. Zij schrijft hedendaagse romans voor de Harlequin. Nee, het is geen Bouquet-reeks maar ze vallen onder de vlag ‘HQN Roman‘. En ja, natuurlijk zijn ze romantisch en zoet maar als je toe bent aan iets luchtigs, kan ik je deze serie wel aanraden.

Toen ik de boeken las, zag ik op Netflix ineens de trailer voorbij komen. Netflix heeft op basis van deze boekenserie verfilmd tot serie. Dus na het lezen van alle beschikbare delen via de online bibliotheek, stapte ik over op de Netflix-serie. Er zijn overeenkomsten maar ook verschillen.

Sweet Magnolias: wie, wat, waar?

In het kleine stadje Serenity (Zuid-Carolina) wonen Maddie, Helen en Dana Sue. Ze zijn beste vriendinnen sinds de middelbare school. Als drie ‘powervrouwen’ worden ze ook wel de sweet magnolias genoemd, maar ook deze vrouwen krijgen te maken met vele uitdagingen op het gebied van relaties, familie en carrière.

Maddie, Helen en Dana Sue zijn beste vriendinnen sinds de middelbare school. Ze steunen elkaar door dik en dun terwijl ze ieder voor zich een balans probeer te vinden tussen relaties, familie en carrières. Ze wonen en/of werken nog altijd in de plaats waar ze zijn opgegroeid: Serenity, Zuid-Carolina.

Margarita-avonden

Rode draad door de boeken (en serie) zijn de wekelijkse ‘Margarita-nights’.

Lang voordat er een margarita-avond was in de Sweet Magnolias-serie, waren er margarita-avonden in mijn zomerhuis in Virginia. Daar kunnen we mijn nicht voor bedanken.
Net als Helen in de serie Sweet Magnolias-romans, heeft Sandy het goed met een blender en wat tequila. Dus minstens een of twee keer per zomer kwamen zij en een aantal van onze vrienden bij mij thuis samen voor een avondje lachen, eten en die dodelijke margarita’s.Vanaf het begin – in het echte leven en in de boeken – waren Margarita-avonden veel meer dan alleen een lekker drankje. Ze gingen altijd over vrienden die samenkwamen om over van alles en nog wat te praten, ondersteuning te bieden wanneer dat nodig was en vooral om te lachen.

– Sherryl Woods

Volgorde Sweet Magnolias boeken

Hieronder heb ik de Sweet Magnolias boeken op volgorde gezet. Intussen heb ik alle boeken gelezen. De boeken zijn ook afzonderlijk te lezen maar het is wel leuker om de volgorde aan te houden. In de latere delen wordt nog al eens teruggegrepen op gebeurtenissen uit eerdere delen.

 1. De mooiste overwinning – Stealing home
 2. De beste keuze – A slice of heaven
 3. Haar grootste verlangen – Feels like family
 4. Een feestelijk begin – Welcome to Serenity
 5. Totaal van slag – Home in Carolina
 6. Belofte in de lucht – Sweet tea at sunrise
 7. Een gedurfd plan – Honeysuckle summer
 8. Lichtje in het donker – Midnight promises
 9. Geloven in liefde – Catching fireflies
 10. Geluk binnen bereik – Where azaleas bloom
 11. Een heerlijk vooruitzicht – Swan Point

De serie op Netflix

Verschillen tussen boeken en serie

In ieder boek staat het leven van één persoon centraal. In het eerste deel is dat het leven van Maddie. En in de delen daarop die van haar vriendinnen Dana Sue en Helen. Maar in ieder verhaal krijgen ook andere bijpersonen een rol en worden daarmee de volgende verhaallijnen al verweven.

In de serie worden een aantal bijpersonen uit de boeken direct opgevoerd. Maar er komen in de serie ook karakters voor die in de boeken een kleine rol hebben of er zelfs helemaal niet helemaal niet in voorkomen. Of is het verhaal van de persoon in het boek anders uitgewerkt in de serie. In die zin vind ik het niet een heel natuurgetrouwe serieverfilming.

Daarnaast speelt het geloof en de kerk een nadrukkelijkere rol in de serie dan in de boeken. Een beetje too much, als je het mij vraagt. De cliffhanger waar seizoen 1 mee eindigt, herkende ik ook niet uit de boeken. Los daarvan is de serie leuk, het is gewoon een echte feelgood. Ik heb de serie gebingewatcht in 2 dagen! Seizoen 2 is sinds 4 februari 2022 te bekijken op Netflix.

Dit artikel is bijgewerkt op 7 juni 2022 (na het lezen van de laatste drie delen).

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.