Boeken

Pride and Prejudice: mijn jaarlijkse ritueel

pride and prejudice boek serie film

Pride and prejudice van Jane Austen is mijn meest gelezen boek. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat het mijn favoriete boek! De eerste keer dat ik het boek las, was voor mijn Engelse literatuurlijst op de HAVO (waar ik tijdens het mondeling jammerlijk struikelde in de uitspraak van prejudice!). Het was veruit het meest mooie boek van die literatuurlijst. En het is zonder twijfel de beroemdste liefdesgeschiedenis uit de wereldliteratuur!

Toch belandde het boek in de kast, waar ik het zo’n 15 jaar geleden weer uit pakte. Sinds dat moment lees ik (bijna) jaarlijks het boek opnieuw, vaak in de zomermaanden. Nu dus ook weer, en daarom kan ik wel zeggen dat het een jaarlijks ritueel is geworden.

Waarom is dit boek mijn favoriet?

Je zult je afvragen: “Waarom of wat maakt Pride and prejudice je favoriete boek?” Ik heb me dat zelf ook gevraagd, moet ik je bekennen.

  • Als eerste is het verhaal goed geschreven. Niet alleen de locaties zijn goed beschreven, ieder personage is zo beschreven dat je je echt een beeld kunt voorstellen van deze personen, met al hun eigenaardigheden, looks en goede eigenschappen.
  • Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw maar is toch tijdloos. Wat toen was, is er nu ook nog steeds. Familie(perikelen), roddels, geld(gebrek), miscommunicatie, jaloezie, daten en bovenal liefde!
  • Het verhaal heeft een sterke vrouw als hoofdpersoon
  • Het is luchtig en satirisch geschreven; ik vind het echt heel vermakelijk.

Pride and prejudice in het kort

Voor de vijf dochters van de familie Bennet bestaat er maar één carrière: het huwelijk. De komst van twee rijke, knappe en huwbare jongemannen veroorzaakt dan ook de nodige opwinding in de familie en de sociale omgeving. Als Elizabeth voor het eerst kennismaakt met de begeerlijke vrijgezel Mr. Darcy, vindt ze hem arrogant en verwaand; hij lijkt onverschillig te staan tegenover haar mooie verschijning en levendige geest. Wanneer ze ontdekt dat Darcy betrokken is bij de moeizame relatie tussen zijn vriend Mr. Bingley en haar geliefde zus Jane, is ze vastbesloten een nog grotere afkeer voor hem te ontwikkelen.

Altijd de Engelse versie

Pride and prejudice lees ik altijd in het Engels. Ik heb het boek nooit in het Nederlands willen lezen en ik zal dat ook nooit gaan doen. Gewoon omdat in het Engels sommige uitspraken mooier en beter klinken dan in het Nederlands. Van het oude schoolexemplaar met intussen vergeelde bladzijden ben ik dit jaar over op de digitale versie.

pride and prejudice
Pride and prejudice: mijn boek en de serie op dvd

Pride and prejudice: de serie

Natuurlijk is een klassieker als Pride and prejudice verfilmd, in 1940 en in 2005. Maar het bekendst is toch wel de BBC-miniserie uit 1995 met Jennifer Ehle als Ms. Elizabeth Bennet en Colin Firth als Mr. Darcy. Deze televisiebewerking doet naar mijn mening ook het meest recht aan het boek van Jane Austen, door de goede locatiekeuze, casting en ook omdat je letterlijk quotes uit het boek terughoort in de scenes.

Twee memorabele scenes uit de serie

Mijn bezoek aan Pemberly

In het boek woont Mr. Darcy op Pemberly, een fictief landgoed in Derbyshire. Er wordt gezegd dat Jane Austen het gebaseerd heeft op Chatsworth House. In de BBC miniserie is Lyme Park gebruikt als locatie voor Pemberly. Tijdens onze reis door Engeland & Wales in 2012, lag Lyme Park op onze route en hebben we dat natuurlijk bezocht!

Er is maar één Mr. Darcy

Voor mij is er maar één Mr. Darcy; en dat is de vertolking door Colin Firth! Wis je dat Mr. Darcy als voorbeeld heeft gediend voor het personage Mark Darcy in de Bridget Jones-boeken. Uit de boeken blijkt dat Helen Fielding dol was op de Mr. Darcy uit ‘Pride and Prejudice’, zo heet de uitgeverij waarvoor Bridget Jones werkt “Pemberley Press”. Nog een verwijzing naar Jane Austens klassieker. In de drie Bridget Jones-films speelde Colin Firth telkens de rol van Mark Darcy.