Tuinieren

Planten verzorgen tijdens de vakantie

Het is bijna zomervakantie. Wat doe jij met je planten als je op vakantie gaat? Zelf heb ik veel planten in huis die verzorging nodig hebben, maar ook op het terras en in de tuin. En ik zou het erg jammer vinden als ze mijn afwezigheid niet zouden overleven. Maar hoe pak je het aan?

Een oppas voor je planten

Ik heb het geluk dat er altijd wel een buurvrouw is die op mijn huis wil passen en dus ook voor mijn planten wil zorgen. Extra fijn is het dat deze dames zelf ook van planten houden en het niet vervelend vinden. Daar ben ik wel heel blij mee, want het zijn er namelijk niet een paar maar juist veel, zowel binnen als buiten! Om te zorgen dat de buren er niet al te veel werk van hebben, probeer ik ze het zo gemakkelijk mogelijk te maken.

  • Ik verzamel alle kamerplanten die op verschillende plekken in mijn huis staan. En deze zet ik allemaal in de woonkamer en zo veel mogelijk bij elkaar. Dat doe ik ook met alle potten buiten en daar waar kan zet ik deze zoveel mogelijk in de schaduw. Op de foto zie je trouwens mijn nieuwste tuinproject: de pottenborder!
  • Een dag voor vertrek geef ik alle planten binnen én buiten heel goed water. Tip: geef geen extra voeding want dat zorgt er juist voor dat een plant actiever wordt om te gaan groeien. Dit kost meer energie en vragen ze dus meer water om te groeien.
  • Bij een aantal kamerplanten- vooral die veel drinken – zet ik een Aqua care waterdispenser (van Elho) in de pot. Een handig watergeefsysteem dat er voor zorgt dat je kamerplanten de juiste hoeveelheid water zullen krijgen. Je vult gewoon de bol met water en deze plaats je in een kleine hoek in de potgrond van de plant te plaatsen. Tot onder de wortels. De bol geeft water af als de plant het nodig heeft. Ik vind dit een heel handig systeem en gebruik het al flink wat jaren. Ook als ik gewoon thuis ben!
  • In een post op Instagram vertelde Hilton Carter dat hij spiekbriefjes maakt voor zijn plantenoppas met daarop de verzorgingstips. Dat vond ik wel een slimme tip maar ik had ook een beetje schroom toen ik dit voor het eerst deed. Maar de buurvrouw die toen oppaste, vond het alleen maar handig!

Nog meer tips en handigheidjes

Op internet zijn nog veel meer tips en handigheidjes te vinden over hoe je je planten het beste kunt verzorgen als je van huis bent. Deze twee artikelen geven veel nuttige tips.

Tot slot nog een kijktip van mijn favoriete Plant Doctor Hilton Carter