Leefstijl

Too good to go: stop voedselverspilling

too good to go voedselverspilling app

Ik vind het vervelend om voedsel weg te moeten gooien, dat is gewoon zonde. Daarom heb ik me aangesloten bij de movement tegen voedselverspilling: Too good to go.

Duurzame gedachte en een paar cijfers

Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Wist je dat er jaarlijks in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten wordt verspild. Per persoon wordt in Nederland thuis ongeveer 41 kilo eten en 57 liter drinken verspild. En daarmee gooien we jaarlijks per persoon 145 euro aan eten en drinken weg. Zonde! Too good to go bindt de strijd aan tegen deze verspilling.

Bewuster omgaan met eten en drinken

Als ik terugkijk, dan was er een periode in ons leven dat we veel te veel boodschappen deden. Met als gevolg dat we vaak aan het eind eten weg moesten gooien. Dat gebeurt ons nu niet meer of anders heel zelden. We doen veel bewuster boodschappen. Met het bepalen wat we in een week eten en gericht boodschappen doen, halen we alleen dat in huis wat we nodig hebben. Als het nodig is, doen we een extra boodschapje, vaak gaat het dan om verse groenten of fruit. Ook ben ik veel creatiever geworden met het opmaken of verwerken van restjes groenten en fruit. En is er een portie eten over, dan vriezen we dat in. Altijd handig als een van ons niet thuis eet. Een gezonde maaltijd is dan zo uit de vriezer gehaald en het scheelt ook nog eens een avondje koken voor jezelf of onnodig ophalen.

Hoe werkt het?

Too good to go is een gratis app om voedselverspilling tegen te gaan. Het werkt heel simpel. Download de app en vervolgens zoek je ondernemers bij jouw in de buurt die mee doen. Dat kunnen supermarkten, restaurants of bakkerijen zijn. Elke dag bieden zij hun producten aan die ze over hebben, die ze anders moeten weggooien. En dat is zonde want overtollig eten is lekker, en nog prima eetbaar eten. Denk bijvoorbeeld vers brood van de bakker of verse groente of zuivel van de supermarkten. Maar ook restaurants die meer drukte hadden verwacht en daardoor maaltijden overhouden. Via de app bestel je een Magic box bij de aanbieder van je keuze.

De Magic box van Too good to go

Wat is er nou zo magisch aan die boxen? Je weet nooit wat je in je Magic Box krijgt totdat je het ophaalt. Wat je wel zeker weet, is dat het een goede deal is en dat je lekker eten krijgt! Het is dus elke keer een verrassing tegen een vaste prijs. Een Magic box heb je al voor € 3,99 of € 4,99. Bedenk daarbij dat een box van € 4,99 een werkelijke waarde heeft van ca. € 15.00. Dus een mooie win-win!

Nadat je de box besteld hebt, kun je deze op een vast tijdstip ophalen. Vaak is dat aan het einde van een dag. Dat staat allemaal aangegeven. Betalen doe je vanuit de app via mobiel bankieren. Echt heel simpel. En een half uur voordat je je eten ophaalt, krijg je een herinnering op je smartphone.

Mijn ervaringen met Too good to go

Mijn ervaringen met Too good to go bestaan uit het bestellen van Magic boxen bij bakkerijen. De eerste keer was het ronduit spannend: ” Wat zouden we krijgen?” We werden niet teleurgesteld en ook vandaag niet! Vandaag bestond de Magic box uit 3 luxe harde bolletjes, een half volkoren brood, stokbrood en een mokka schnitt. Dus zomaar hebben we iets lekkers bij de koffie vanavond. En morgen tussen de middag een lekker broodje.

magic box too good to go voedselverspilling app
De inhoud van de Magic box van vandaag

De ene keer krijg je misschien wel meer zoet dan je zou willen. Dat is dan zo, vaak zijn het dingen die we zelf niet snel zouden kopen en is het een traktatie. Over het algemeen zijn het toch vaak broden, krentebollen, zachte bolletjes of stokbroden. Producten die je heel goed kunt invriezen om later te gebruiken. Stokbrood smaakt altijd goed bij een salade of soepje. En als het te veel is, maken we er altijd wel buren blij mee. Op deze manier verrassen we hen én voorkomen we ook dat de inhoud van de Magic box niet verspild wordt!

Oh ja voor ik het vergeet: Too good to go werkt niet alleen in Nederland, ook daar buiten. Dus ook op je vakantieadres kun je er gebruik van maken!