Boeken

L’amica geniale – boek en serie

amica geniale - geniale vriendin

L’amica geniale – mijn geniale vriendin – is het eerste deel van de Napolitaanse romans, geschreven door Elena Ferrante. Het boek is onlangs verfilmd. Ik vertel je over boek én serie.

L’amica geniale vertelt over de innige, en soms ook gecompliceerde relatie tussen de twee hartsvriendinnen Raffaella ‘Lila’ Cerullo en Elena ‘Lenù’ Greco. Ze groeien op in een buitenwijk van het Napels van de jaren ’50. Het is een arme arbeidersbuurt met sobere huizen, stoffige straten en binnenplaatsen waar de stemmen van ruziënde gezinnen aanhoudend tegen de muren weerkaatsen. Lila en Lenù zijn slim, heel slim, maar slim brengt geen brood op de plank.

Het is een tijd waarin de behoeftes van het kind ondergeschikt zijn aan die van de familie en de behoefte van de familie is geld in het laatje. Wanneer de pubertijd haar intrede doet, gaan de twee hun eigen pad. Lila moet werken in de schoenenzaak van haar vader en Lenù heeft het geluk dat ze mag gaan studeren. Door die verandering van koers komt hun eens zo hechte vriendschap flink onder druk te staan.

Dit vond ik van L’amica geniale, het boek

Vorige zomer ben ik begonnen met het lezen van de Napolitaanse romans. Het eerste deel is ‘De geniale vriendin’ (in het Italiaans: L’amica geniale). Door de vele verhalen en recensies over deze romanserie was ik behoorlijk nieuwsgierig geworden. Alle vier de boeken op mijn e-reader gezet, klaar om te lezen. Het boek begint eerst met een lange lijst van personages. Hier werd ik eerst door afgeschrikt en haakte ik na het eerste hoofdstuk af. Toch ben ik een maand later opnieuw begonnen met lezen. En ik kon het boek niet meer wegleggen. Het verhaal had me in z’n greep – en nu nog! Intussen ben ik bijna aan het einde van deel 3.

Het eerste deel – de geniale vriendin – speelt vanaf de lagere schooltijd tot aan hun 17e jaar. Het verhaal wordt verteld uit het perspectief van Lenù. Het heeft een prachtige verhaallijn, meeslepend en prachtig weggezet in de historie van Napels in de jaren ’50. Niet alleen het verhaal over de vriendschap is boeiend, ook de achtergrond en de omgeving waarin Lila en Lenù opgroeien is krachtig geschetst. Heel tastbaar vind ik waardoor het verhaal je blijft boeien. Dit vierluik is zeer de moeite van het lezen waard! Zeker als je een voorliefde hebt voor Italië, zoals ik!

Boekinfo

Auteur: Elena Ferrante | originele titel: L’amica geniale (2013) | Nederlandse titel: De geniale vriendin| Napolitaanse romans 1 | 334 blz. | ISBN 9789028425088

Een van de grootste romanschrijvers van onze tijd. De Napolitaanse romans laten zien hoe wij nu leven – vernieuwend, onmisbaar, en briljant verteld.’  – The New York Times Book Review

L’amica geniale of My brilliant friend, de serie

In 2018 is het eerste boek verfilmd tot een achtdelige televisieserie. Afgelopen december te zien via RAI Uno en Canvas maar vanaf 1 februari 2019 te zien bij NPO3. De serie is net als het boek een aanrader.

Je voelt de dreiging van de verhoudingen in de wijk – het knettert er soms over – en de tijd waarin het zich afspeelt. Alsook de liefde en rivaliteit tussen beide meisjes. En er is zeer goed gecast. Je herkent de karakters direct en het bijzondere is dat alle acteurs de Napolitaanse taal machtig zijn. Heel authentiek. De cinematografie is ook bijzonder fraai. Alle reden om de serie te gaan volgen. Bekijk hier alvast de trailer voor een voorproefje. Buon divertimento, oftewel veel plezier!

Tot slot is het leuk om te weten dat het een mysterie is én blijft wie Elena Ferrante is. Het is een pseudoniem maar van wie? dat is tot nu toe een goed bewaard geheim.

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.