Mindful leven

Stop met telefoon-eerst direct in de ochtend

check in de ochtend niet direct je telefoon

Check jij ’s morgens je telefoon zodra je wakker bent? Er zijn heel veel mensen die dat doen. Maar eigenlijk is helemaal geen gezonde gewoonte. In dit blog lees je over hoe je je ochtend anders kunt starten.

Laatst las ik op internet dat op basis van onderzoek bijna 70% van de mensen zodra ze wakker zijn hun telefoon checken. Dat is best veel! Wist je dat direct je telefoon gebruiken zodra je wakker bent niet goed voor je is?

Direct je telefoon checken is niet goed voor je

Als je direct na het wakker worden je telefoon checkt, word je direct blootgesteld aan veel prikkels. Je realiseert het je misschien niet maar je begint je dag reactief in plaats van proactief. Je reageert namelijk meteen op dingen waar jezelf geen invloed op hebt. Een foto op Instagram liken of reageren op een app, mail of tweet. In feite wordt de start van je dag dan al bepaald door iemand anders. Zonder dat je je er bewust van bent, zorgt dat vaak voor:

Meer stress
Angstige gevoelens
Minder productiviteit

Minder doelbewust leven

Voor je mentale gezondheid is het dus beter om je telefoon eerst even links te laten liggen.

Zo neem jij de regie over je eigen dag

Zelf check ik nooit als eerste mijn telefoon als ik wakker ben geworden. Ik sta direct op en besteed eerst mijn tijd aan andere dingen: mijn ochtendroutine. Als je de gewoonte om direct ’s morgens als eerste je telefoon checken wilt doorbreken, is dat de trick. Door een (kleine) ochtendroutine te maken. Hoe je dat doet? Hieronder vind je een lijst met dingen die je in plaats daarvan zou kunnen doen.

1. Open de gordijnen en kijk uit het raam.

2. Drink een glas water.

3. Ga naar de wc.

4. Neem een douche.

5. Poets je tanden.

6. Schrijf je plannen de dag op.

7. Maak ontbijt.

8. Mediteer of bid.

9. Maak een wandeling.

10. Geniet in rust van je eerste kopje koffie of thee.

11. Beoefen yoga of doe een korte work-out.

12. Lees een bladzijde in een inspirerend boek.

13. Maak je bed op.

14. Schrijf in je dagboek.

15. Doe een ademhalingsoefening.

16. Stap de tuin in en snuif de frisse ochtendlucht op.

17. Affirmeer.

18. Doe een klein tuinklusje (bijvoorbeeld water geven of dode bloemen knippen)

Je hoeft natuurlijk niet deze hele lijst af te werken. Maak je eigen ochtendroutine bestaande uit 3 of 5 van deze dingen uit de lijst. Het vraagt ook niet veel tijd; 15 minuten maakt al het verschil. Ik durf te wedden dat je gaat ervaren hoe de start van je dag verandert. En dat niet alleen. Je zult merken dat je over de gehele dag een ander gevoel zult hebben. Dat is in elk geval mijn ervaring! Doordat ik ’s morgens bewust omga met mijn tijd, merk ik dat ik de rest van de dag beter met mijn tijd om kan gaan, meer concentratie heb en kalmte ervaar. Nieuwsgierig? Probeer het maar eens!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.