Mindful leven

Begin je dag goed met deze 15 positieve affirmaties

affirmaties: ik kan het

Affirmaties. Ik had er wel eens van gehoord maar me niet echt in verdiept of mee bezig gehouden. Tot ik er meer over las in Miracle Morning en ik affirmeren onderdeel heb gemaakt van mijn mijn ochtendroutine.

Nu moet ik bekennen dat mijn ochtendroutine een beetje in het slop is geraakt. Met dit blog hoop ik mijn ochtendroutine weer op te pakken. Het hebben van zo’n routine is fijn en ik ben tot de ontdekking gekomen dat affirmaties echt effect kunnen hebben op je realiteit. Maar wat is affirmeren en hoe ga je ermee aan de slag?

Affirmeren, kort uitgelegd

Affirmaties zijn eigenlijk een soort spreuken die je hardop uitspreekt en door herhaling steeds meer gaat geloven en je steeds meer kracht geven. Zo kun je je eigen gekozen werkelijkheid manifesteren en daardoor je leven op een positieve manier veranderen. Het doel is om beter te worden in onderwerpen of kwaliteiten waar jij voor kiest. 

Eigenlijk kun je affirmeren zien als het bewust positief trainen van je onderbewustzijn. Je doet niet anders dan met je bewuste te praten tegen je onderbewuste. Zo ben je je onbewuste als het ware aan het (her)programmeren om te geloven wat jij wil geloven. Misschien denk je wel dat veel dingen toevallig gebeuren maar in werkelijkheid trekt ons onderbewuste veel gebeurtenissen in ons leven aan!

Hoe kun je positieve affirmaties gebruiken?

Affirmaties gebruik je altijd op een positieve manier. Misschien heb je een bepaald doel dat je wilt bereiken, bedenk dan welke kwaliteiten je nodig hebt om dat te bereiken. Het is vaak zo dat de kwaliteiten die je kiest eigenlijk al in je zitten. Door ze bewust aandacht te geven door ze uit te spreken, versterk je deze.

Ook kun je ze gebruiken om bijvoorbeeld je gezondheid of je algemene gevoel van geluk te verbeteren, je zelfvertrouwen te vergroten maar ook om je relatie met jezelf te verbeteren. Affirmaties kunnen dus ook steeds veranderen. Het is maar net waar je behoefte aan hebt.

Zorg wel dat de affirmatie die je gebruikt bij je past en dat je deze met genoeg overtuiging kunt uitspreken. Het werkt niet als je tegen jezelf iets zegt waarin je zelf nooit zal kunnen geloven.

15 positieve affirmaties voor een goede start van je dag

1) Ik ben dankbaar voor deze nieuwe dag.

2) Niks kan mij vandaag stoppen.

3) Ik houd van mezelf.

4) Ik ben een mooi mens.

5) Ik heb zin in vandaag.

6) Ik sta open voor alle nieuwe kansen.

7) Ik voel me sterk.

8) Vandaag wordt een goede dag.

9) Ik kan alles bereiken wat ik wil.

10) Ik heb lief en er wordt van mij gehouden.

11) Ik voel me uitgerust en vol energie.

12) Ik kan elke uitdaging aan.

13) Ik mag er zijn.

14) Ik ben gezond.

15) Ik voeg waarde toe aan het leven van anderen.

Nog een paar laatste (persoonlijke) tips

Kies een vast moment om te affirmeren. Ik doe het als onderdeel van mijn ochtendroutine. Maar je kunt het ook prima op een ander moment kiezen, zoals ’s avonds om je dag mee af te sluiten.

Schrijf je affirmaties op en oefen of je de juiste ’toon’ te pakken hebt door ze uit te spreken. Klinkt het nog niet goed, herschrijf ze dan. Neem er de tijd voor en maak ze kort en bondig. Ik heb een aantal keren de mijne herschreven net zolang tot ze goed voelden. Ik heb ook een volgorde aangebracht in mijn affirmaties zodat ik ze goed kan onthouden.

Spreek ze de affirmaties hardop uit. Bij het uitspreken ervan vind ik het fijn om een hand op mijn hart te leggen. Soms gebruik ik er handgebaren bij om ze extra kracht bij te zetten, voor iedere affirmatie heb ik een ander gebaar. Het uitspreken voor een spiegel werkt trouwens ook goed.

Luister ook eens naar de ‘Affirmaties met beats’ podcast van Angelique Houtveen.

Comments (2)

  • Dit klinkt heel fijn. Mooi die affirmaties. Ik doe ze bijna elke dag. Mooie tips.
    Dankjewel. Mooie dag

    Beantwoorden
    • Fijn, je positieve reactie! Altijd leuk om terug te horen, dank je wel.

      Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.