Mindful leven

Milieubewust leven, dit is hoe het nu gaat

logo's groen voor milieubewust leven

Ik probeer zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken om zo milieubewust te leven. Dat groener leven ging me best goed af maar mijn verhuizing naar een andere wijk had daar toch impact op. Ik vertel je er in dit artikel over.

Afgelopen zomer ben ik binnen mijn stad Groningen van west naar oost verhuisd. In de tijd dat ik in west woonde, had ik steeds meer stappen genomen voor een bewuster leven. Maar in de afgelopen periode heb ik ervaren dat verhuizen naar een andere wijk impact had op de wijze waarop ik groener en milieubewust wil leven. Ik liep aan tegen de volgende dingen:

  • Klussen en verhuizen
  • Van een tweepersoons naar een eenpersoonshuishouden
  • Andere manier van afvalinzameling

Klussen en verhuizen

De verhuizing ligt al bijna een klein half jaar achter me en daarmee ook de tijd van klussen, hoewel ik afgelopen november nog een fikse klus heb geklaard. Hoe bewust ik ook nadacht over hoeveelheden en hergebruik, ik ontkwam er niet aan om klusspullen te kopen voor kortstondig gebruik. Zoals afplaktape, rollers, schuurpapier, stuclopers, afdekplastic en deze wondersponsjes. Je kent het misschien wel als je in zo’n fase zit: vaak kies je dan voor efficiënt en gemak en ben je minder milieubewust bezig. Ten minste zo verging mij het. Daar waar kon, koos ik wel voor ecologisch verantwoorde producten, zoals schoonmaakmiddelen. De verhuisdozen kreeg ik via via en een set kocht ik ’tweedehands’ bij een verhuisbedrijf. Deze dozen heb ik na mijn verhuizing doorgegeven aan collega E. die onlangs is verhuisd. Hij blij en ik ook, want waar laat je een stapel verhuisdozen als je niet zo groot behuisd bent!

Van een tweepersoons- naar een eenpersoonshuishouden

Boodschappen en voedselverspilling. Dat laatste woord geeft me een nare smaak maar ik kreeg er toch onbewust mee te maken. Van een tweepersoonshuishouden terug naar een eenpersoons, betekende een ommezwaai in het aantal boodschappen. Dat was en is soms nog even rekenen. Ik was gewend om weekboodschappen te doen. Dat heb ik een tijd lang volgehouden maar het werkt niet. Want wat bleek? Ik kocht steeds wat te veel in en kreeg het allemaal niet op of verwerkt. Plus dat ik merkte dat mijn weken toch vaak anders lopen dan vooraf gedacht. Het kan dan maar zo weer zijn dat ik ergens anders kan en mag aanschuiven om mee te eten.

Ondanks dat ik probeerde zoveel mogelijk van mijn eten te verwerken, het lukte me niet altijd en dus was ik voedsel aan het verspillen. Nu doe ik geen weekboodschappen meer maar voor een paar dagen en houd ik rekening mee met wat ik wil eten en of er dagen bij zijn waarop ik niet thuis eet. Dit werkt maar toch kan ik hierin nog wel een verbeterslag maken.

Los van dit is er wel een plus te noemen: ik pak nooit meer de auto voor boodschappen! Ook niet voor de zwaardere spullen. Ik doe alles lopend of op de fiets. En ik gebruik nagenoeg altijd mijn katoenen brood- en groentezakken. Ze zitten standaard in mijn boodschappen of fietstas.

Een andere manier van afvalinzameling

Ik woon nu in een stadswijk. Dat betekent ondergrondse afvalinzameling, voor zowel restafval als groen. Ik was gewend om drie containers te hebben voor papier, groen en restafval en had ik het gebruik van vuilniszakken terug gebracht tot een minimum. Nu ontkom ik niet aan goede vuilniszakken voor mijn restafval omdat ik een kleine afstand heb te overbruggen om mijn vuilnis weg te brengen. Maar dat ik het tuinafval ook via ondergrondse afvalinzameling kon wegbrengen ging me te ver. Ik heb een groene bak aangevraagd en deze wordt op afroep geleegd. Dit laatste is nieuw maar doet de gemeente Groningen om onnodige kilometers van de huisvuilwagens te verminderen en dat komt weer ten goede aan het leefklimaat van mijn stad. Met een app kan ik dit heel handig regelen.

Dit is positief: meer op de fiets!

Het is niet zo dat ik helemaal niet meer milieubewust bezig was maar ik merkte echt dat mijn nieuwe leefomgeving impact heeft op de manier waarop ik invulling gaf aan groener leven. Toch zorgt het leven in een stadswijk ook voor positieve inbreng. Ik doe veel meer met de fiets of OV. Dat vind ik een enorme vooruitgang.

Al eerder schreef ik over dat ik probeer bewuster te leven met minder impact op onze planeet. Dat is in onze maatschappij best een uitdaging maar elke stap is er een. Hier zijn drie andere artikelen die je misschien interesseren:

Een duurzame (plastic vrije) badkamer

Inspiratie & lezen: over zero waste (leven)

Leven met minder spullen heeft voordelen

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.