Minimalisme

Manieren om je huis er voor jou te laten zijn

buitenkant huis met boom

Wil je meer genieten van thuis zijn in plaats van te zorgen voor je huis? In dit artikel vind je 15 kleine veranderingen die je kunt toepassen zodat je huis er voor jou is, in plaats van andersom.

Recent las ik een artikel van de Amerikaanse minimalist Joshua Becker. Hij stelt hierin dat ons huis een duidelijk doel in ons leven moet dienen: om zowel de plek te zijn waar we naar terugkeren als de plek waar we elke dag uitgaan. Ben jij er voor je huis of is je huis er voor jou? Het is een vraag die we onszelf vaak niet stellen maar dat zouden we volgens Becker wel moeten doen.

Voelt jouw huis als een veilige haven, een fijne plek om te ontspannen en tijd door te brengen met je familie? Of ben je vooral bezig met het zorgen voor je huis? Het zou juist andersom moeten zijn, schrijft Becker. Ik vond het een waardevol artikel want ik kon het op mezelf betrekken. Eerdere huizen wogen best zwaar op me; veel klussen of onderhoud. In het huis waar ik nu woon, ervaar ik dat niet. Het huis is ervoor mij! Na een werkdag of vakantie geniet ik ervan om weer thuis te komen. Om er gewoon te zijn; alleen of met de mensen die me dierbaar zijn.

Joshua Becker deelde in zijn artikel 15 kleine veranderingen die je kunt toepassen zodat je huis er meer voor jou gaat zijn in plaats van omgekeerd. Hieronder vind je mijn vrije vertaling daarvan.

15 kleine veranderingen om je huis er voor jou te laten zijn

1. Verwijder decoratie die je niet meer inspireren

Ook al maakte iets je vroeger blij, dat betekent niet dat je het voor altijd moet houden. Je leven gaat verder en misschien geldt dat ook wel voor je decoratie. Doe foto’s, souvenirs of dingen waar je niet meer blij van wordt weg. Houd de dingen die veel voor je betekenen en geef ze een plek in je huis waar ze kunnen schitteren.

2. Doneer kleding waar je niet meer van houdt

Ruim je kast eens op. Sinds ik mijn kast flink heb opgeruimd ervaar ik veel meer rust. Vaak denk je te weinig te hebben, maar het is juist andersom. Toen ik al mijn kleding en tassen bij elkaar had gelegd dacht ik: “Jee, wat veel.” Ik heb nu 33 items (en soms een paar meer) in mijn kast voor 3 maanden. Het zorgt voor veel minder keuzestress in de ochtend en dus meer rust. En ook heb ik veel minder was. Doneer je kleding aan een lokaal goed doel, het is een eenvoudige maar zinvolle manier om anderen te helpen.

3. Weg met de gemaksmisvatting

Bepaalde plekken in ons huis kunnen we het gemak geven om spullen achter te laten. Je kent het vast wel: een stapel favoriete dvd’s in de hoek, apparaten in de keuken, toiletartikelen naast de wastafel in de badkamer, kleding op de strijkplank. Door deze dingen daar neer te leggen, denken we dat we tijd besparen en ons leven vereenvoudigen. Dat is de gemaksmisvatting. Misschien bespaar je tijd maar ze zorgen vooral voor een visuele afleiding. Maak gewoon ruimte in je huis en geef de dingen een vaste plek om te bewaren. Het zorgt er ook voor (dat is mijn ervaring) dat je minder snel dingen ‘kwijt’ bent!

4. Hang positieve woorden op in je huis

In zijn artikel vertelde Becker dat er in sommige spreuken, hoe humorvol ook, meer negativiteit schuilt dan positief. Hij schrijft: “Als je woorden op je muren gaat hangen, hang dan positieve berichten op die je inspireren en je in plaats daarvan naar een hoger niveau tillen”. Zelf heb ik geen bordjes met spreuken in huis. In mijn keuken op het prikbord hangen afwisselend kaartjes met positieve woorden. Elke dag sta ik er daar even stil en word ik blij van die woorden. Maar ik realiseer me dat dit voor iedereen anders is. Hoe is dat voor jou?

5. Ruim kasten op

Vaak klagen mensen over te weinig kastruimte en denken dat een extra of grotere kast de oplossing is. Het tegenovergestelde is waar. Het is beter om minder te bezitten. Verwijder de dingen uit je kast die je niet gebruikt en je zult zien hoe groot je kast eigenlijk is.

6. Een lege eettafel

Soms ligt mijn eettafel bezaaid met spullen. Mijn werktas, sleutels, post, bekers en tijdschriften en boeken. Voor korte tijd is dat handig maar het liefst zie ik deze zo leeg mogelijk. Daarom ruim ik kort daarna alle spullen op hun vaste plek op. Een opgeruimde eettafel geeft rust en nodigt ook uit om rustig aan tafel te eten.

huis quote

7. Ruim elektronica en amusementspullen op

TV kasten hebben vaak ruimte voor kleine spullen die we niet meer nodig hebben. Misschien staat de DVD speler die je nooit meer gebruikt er te verstoffen. Ruim oude elektronische apparaten, snoeren, schijven, dvd’s en games op die je niet meer nodig hebt of die niemand gebruikt. Orden dat wat overblijft op een overzichtelijke manier en werk de snoeren zoveel mogelijk weg.

8. Maak verschil tussen minimaliseren en opruimen

Een kamer kan netjes ogen maar het kan zijn dat het niet overzichtelijk is of zijn doel dient. Goed georganiseerde rommel is nog steeds rommel. Ruim nooit op wat je kunt weggooien.

9. Limiteer en orden je verzorgingsproducten

Haal alle kasten en lades leeg. Scheid schoonheidstools (föhn, stijltang, scheerapparaat, etc.) van schoonheidsproducten (make-up, lotion, aftershave, etc.) Verwijder dubbele dingen, gooi alles weg dat kapot of oud is en verwijder items die je niet meer gebruikt. Maak vervolgens je opbergdozen schoon en organiseer wat je gaat bewaren. Zo creëer je rust in je badkamer. Ik heb het afgelopen vrijdag nog gedaan en het voelt heerlijk!

10. Verwijder dubbel dingen

Dit is de snelste tip met direct resultaat. Verwijder dingen die je dubbel hebt. Denk aan kussens, lakens, handdoeken, schoonmaakbenodigdheden, tuingereedschap, modeaccessoires, speelgoed, boeken, thuiskantoorbenodigdheden en keukenartikelen. Bewaar je favoriete items en doe de rest weg. Vind je het lastig, lees dan dit.

11. Een rustige plek om te lezen

Ook al heb je geen zin om een hele kamer op te ruimte, er is een manier om een ruimte rustig te laten zijn. Dat doe je door afleiding te minimaliseren. Wil je een rustige plek om te lezen. Kies dan een favoriete stoel en ruim alles eromheen op. Verwijder alles van de vloer dat geen meubels zijn. Maak het oppervlak van bijzettafels of een salontafel schoon door afstandsbedieningen, speelgoed voor huisdieren, kinderspeelgoed, hobbyartikelen, oude kranten/tijdschriften, post, boeken en wat al niet meer te verwijderen of op te bergen.

12. Gebruik de garage waar deze voor bedoeld is

Een garage heeft als doel om je auto in onder te brengen. Er is niks mis mee om de garage te gebruiken voor opslag (misschien heb je wel niet eens een auto!) maar beperk het gebruik daarvoor.

13. Pak een rommellade aan

De meesten van ons hebben een rommellade. Een plek voor kleine items waar geen betere plek voor te vinden is. Of we leggen er dingen in waarvan we denken dat ze nuttig kunnen zijn, maar eigenlijk misschien ook niet meer goed weten wat dat is. Grote kans dat als je het weggooit, het nooit zult missen.

14. Stel fysieke grenzen voor je kinderen

In het artikel geeft Becker de tip om kinderen een bepaalde hoeveelheid ruimte te geven en ze dit laten beheren zoals ze willen. Als voorbeeld vertelt hij dat zijn kinderen in hun garage één stellingkast en één plastic bak hebben: daarin bewaren zij hun buitenspeelgoed. Wanneer dingen overlopen, vragen ze hen om beslissingen te nemen over wat ze willen houden en wat ze weg willen doen. Hetzelfde principe is toe te passen op een slaapkamer of een speelgoedmand.

15. Tel de ‘rommelkosten’.

Het kan moeilijk zijn om dingen weg te doen waar je veel geld aan hebt uitgegeven. Maar het bewaren van dingen die je niet meer draagt, gebruikt of liefhebt, heeft ook een prijs: elk voorwerp heeft zowel een last als een voordeel. De last of rommelkosten zijn het geld, de tijd, energie en ruimte die spullen van je vragen. Vind je het lastig om een duur item – of een ander item – los te laten, maak dan eens een ‘baten-lastverhouding’ om daarna te besluiten of je het houdt of wegdoet.

Je kunt en hoeft natuurlijk niet al deze 15 veranderingen door te voeren, misschien zijn er een paar van deze lijst die je inspireren of is er zelfs één die je vandaag nog kunt doen. Uit ervaring weet ik dat leven met minder spullen in je huis, het een betere plek wordt om te leven.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.