Tuinieren

Niet altijd alles is geweldig in de tuin

volle borders in de tuin

Niet altijd alles is geweldig in de tuin.

Hoe leuk je plannen op papier of in je hoofd ook zijn, de natuur trekt altijd haar eigen plan. Dat zorgt ervoor dat elk jaar in de tuin anders is en dat maakt het tuinieren leuk. Soms heb je je verlies te nemen en op andere momenten kun je dansen van geluk. Of omdat een plan niet uit de verf komt of omdat je harde tuinwerk leidt tot mooie borders.

Dit ging niet goed in de tuin

In het voorjaar schreef ik vol enthousiasme over de vele soorten in de pottenborder. Veel woorden ga ik er niet aan vuil maken want het kwam totaal niet uit de verf. De verkeerde plantencombinaties, een koud voorjaar, de Nederlandse zomer. Zeg het maar waar het aan lag? Ik denk dat het een combinatie van alles is. Sommige planten voelden zich niet thuis in de pot en heb ik verhuisd naar de border. Gevolg: lege plekken. Of planten stonden te nat, verwaaiden enzovoort. De wow-factor van de pottenborder van de vorige zomer was nu ver te zoeken.

Dit is niet hoe ik me de pottenborder dit jaar had voorgesteld

Tja je kunt dan weinig meer dan je verlies nemen en opnieuw beginnen. En zo zetten wij in de afgelopen dagen koers naar de verschillende tuincentra bij ons in de beurt. Nieuwe planten werden ingeladen en thuis gingen we vol goede moed weer aan de slag. Dankzij deze opknapbeurt is de pottenborder klaar voor de nazomer en herfst. We hebben gelijk ook een aanpassing gemaakt door een waterelement toe te voegen. De aankleding daarvan krijgt nog nader vorm maar het begin is er. We zijn blij met onze minivijver (zonder vissen trouwens).

  • in de tuin - pottenborder
  • in de tuin - acer close-up
  • in de tuin - mini vijver

Successen vieren

Maar dit jaar konden we ook dansen van geluk. Het overgrote deel van onze tuinplannen voor dit jaar zijn een regelrecht succes. Dit heeft onze verwachtingen zelfs overtroffen. In het voorjaar hebben we de borders opnieuw beplant na eerst een beplantingsplan te hebben gemaakt. Waren de borders vorig jaar kleurloos, dit jaar is dat heel anders. De volle borders zijn prachtig, vol zoemende insecten en fladderende vlinders en nu dus op hun best. Dit heeft onze verwachtingen zelfs overtroffen. Extra leuk vind ik dat de gezaaide cosmea zorgen voor extra kleur. En van dit succes in de tuin deel ik ook graag een aantal foto’s.

  • in de tuin agastache en rudbeckia

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.