Tuinieren

Dit zijn de tuinplannen voor 2021

rode laarzen tuinplannen

In de weekend favorieten schreef ik afgelopen zaterdag al dat we in de tuin bezig zouden. Nou, dat waren me wel een paar tuindagen zeg. Ik was blij dat ik vandaag aan het werk kon! Nee, dat is gekheid. Maar het gezegde ‘Gardens are not made by sitting in the shade’ past wel. Dat dingen bereikt worden door inspanning en werk.

In de afgelopen dagen hebben we onze mouwen flink opgestroopt en de tuin op de schop genomen. Met als resultaat spierpijn maar vooral dat we onze tuinplannen voor 2021 zo goed als klaar hebben!

Nieuwe kantafscheiding

Toen we het huis in 2007 kochten was de tuin al aangelegd. En doen we het nog altijd met het tuinontwerp van het eerste uur. Palissadestenen waren gebruikt als kantafscheiding. Niet onze keuze en daarom werd het nu wel tijd voor vernieuwing, het paste niet meer bij ons. We willen het wat strakker en lichter. Tijd dus om op te ruimen en er een ander type kantafscheiding te gebruiken. Onze keuze viel daarbij op cortenstaal met die mooie typische bruine roestkleur als kenmerk. Bas heeft het samen met buurman S. er superstrak ingelegd. Een deel moet nog worden aangelegd, maar wat al is gedaan ziet er heel gaaf uit. Met de regen van vandaag komt de roestkleur heel mooi tevoorschijn.

De palissadestenen hebben via onze advertentie op Marktplaats (gratis afhalen) een tweede leven gekregen in een andere Groningse tuin.

De borders opnieuw aangelegd

De borders hebben we opnieuw aangelegd. Dat betekende alle planten eruit om vervolgens aan de hand van een nieuw ontwerp ze een andere plek te geven. Daarvoor had ik schetsontwerpen gemaakt en alles ingetekend. Beide borders hebben nu dezelfde type planten en is er ook een patroon in herhaling. We hopen dat dit meer eenheid en vooral ook rust geeft.

De borders hebben nu een mooie mix in structuur, vorm, bloei en kleur. Planten in onze tuin zijn onder andere Agastache ‘Blue Fortune’, Agastache rugosa ‘Alabaster‘, Helenium Moerheim Beauty’, Verbena bonariensis, Rudbeckia ‘Goldsturm’, Kniphofia, sedums, Nepeta x faassenii en geranium ‘Johnson’s Blue’.

De tuintekeningen waren ontzettend handig. Niet alleen voor het inplanten maar ook om te bepalen hoeveel we van ieder soort nodig waren. Door het delen van planten kregen we soms al voldoende maar we hebben ook nog extra planten bijgekocht. We grossierden in siergrassen, die hebben we ook via Marktplaats over kunnen doen aan andere tuinders.

  • tuinplannen

Klussen voor de komende tijd

Van al onze tuinplannen zijn de grootste klussen nu geklaard maar liggen deze klussen nog te wachten:

Olijfboom snoeien

Een olijf mag je best rigoureus snoeien. Dat doe ik met pijn in het hart maar ik weet wel dat de boom er steeds beter en sterker van wordt. In ruil daarvoor geeft de boom ons meer olijven. Deze snoeiklus doe ik komend weekend.

De pottenborder

De pottenborder die we vorig jaar hebben aangelegd krijgt in de komende weken haar upgrade. De voorjaarsbollen in potten beginnen nu net te bloeien. Als die uitgebloeid zijn, plant ik daarin andere (zomer)planten. In de potten die ik nu al vrij heb, beplant ik in de komende week met vaste planten die over zijn uit de border en zomerbollen. Met die laatste ben ik eigenlijk al wat laat.

De eenjarigen (het zaaiproject)

Vorige maand vertelde ik over het zaaien van eenjarigen. Hoe leuk in het begin, intussen ben ik wel een beetje flauw van de kweekkastjes in de vensterbanken, maar de groei gaat voorspoedig. De borage ben ik al aan het afharden. Maar de cosmea en zonnebloemen moeten nog iets groter en sterker worden voor ik ze kan uitplanten in potten of de borders.

  • tuinplannen stekken borage
  • tuinplannen stekken cosmea

Met een tuin weet je het nooit en hopen we dat onze tuinplannen de uitwerking krijgen zoals we in ons hoofd hebben. In de komende maanden zal ik nog eens een tour door onze tuin geven.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.