Boeken

Help, ik lees digitaal!

digitaal lezen e-reader ebooks

Ik houd van boeken. Dat zal nooit veranderen. Dat wil ik eerst even gezegd hebben. Want ik had nooit gedacht dat ik dit echt zou gaan zeggen. Maar ik doe het toch: “Ik lees alleen nog maar digitaal.” Daar heb je het!

In de jaren dat digitaal lezen steeds meer ‘in’ raakte, bleef ik erbij dat ik nooit, maar dan ook nooit zou gaan lezen via een e-reader. In mijn ogen was dat vloeken in de kerk. Het gewicht van een boek in je hand, het omslaan van de bladzijden, het geritsel van papier en de geur van een boek…Nee daar kon een e-reader niet aan tippen. Maar ja ik zal het eerlijk zeggen: “Ik heb al twee jaar geen boek meer open geslagen.”

Van boek naar digitaal

Iedere vakantie zeulden we een idioot zware tas vol boeken met ons mee. Liever een boek extra mee dan op een gegeven moment zonder komen te zitten, was het motto. Door verhalen om ons heen, zijn we ons wat gaan verdiepen in e-readers. Het zou toch best eens handig zijn. Zeker ook wanneer we met het vliegtuig op vakantie zouden gaan…

Toen ik twee jaar terug vlak voor de zomervakantie thuiskwam van het werk, lag daar ineens een spiksplinternieuwe Kobo e-reader op me te wachten. Een cadeautje van Bas, maar hij had er ook één voor zichzelf gekocht! En toen was alles ineens anders…

De e-reader is een uitkomst

Vanaf het moment dat ik mijn eerste e-boeken op de Kobo zette en ik begon met digitaal lezen, toen was ik om. Dit vind ik de voordelen van een e-reader.

  • Een e-reader is lichter dan een boek en dus gemakkelijker vasthouden
  • Al je favorieten boeken op één plek. En nooit meer keuzestress
  • Door het compacte formaat neem ik veel vaker mijn e-reader mee.
  • Het uploaden en ordenen van je boeken is simpel.
  • De ingebouwde schermverlichting is erg fijn. Mijn e-reader past zich aan het daglicht aan. En ’s avonds hoeft er geen leeslampje meer aan.
  • Een e-book is goedkoper dan een papieren boek én er zijn leuke abonnementen waardoor je maandelijks voor een klein bedrag veel nieuwe e-books hebt. Zoals bookchoice.
  • Via de online bibliotheek is het ook handig boeken lenen.

Minder boeken

In de afgelopen jaren ben ik veel meer gaan loslaten. Ook boeken. Dat was een langzaam proces. Maar op een gegeven moment vond ik boeken meer een last dan een lust. In mijn woonkamer vind je nu nog maar een paar boeken op een stapel. En boven op zolder bewaar ik ook eens kleine selectie. Het merendeel daarvan zijn reisgidsen waar ik geen afstand van kan doen. Daar heb ik min of meer een passie voor.

digitaal lezen boeken in kast
We hebben nog maar twee planken met boeken in huis

Wat ik er mee gedaan heb? Een aantal boeken heb ik verkocht maar de meeste van onze boeken hebben hun weg in de wijde wereld gevonden via mijn eigen minibieb of een andere.

En of ik daar spijt van heb? Nee, helemaal niet. Ik bewaarde vooral boeken met de gedachte deze nog een keer te lezen. Maar dat gebeurde nooit en de stapels hoopten zich op. Ik werd er eerlijk gezegd alleen maar ongelukkig van want ik moest steeds nieuwe opbergruimte creëren.

Ik houd van boeken

Kortom een e-reader past bij heel goed bij mijn manier van leven. En mijn liefde voor boeken (en lezen) is daar echt niet minder om geworden. Misschien lees ik zelfs wel meer. En anders bekeken, heb ik nog steeds heel veel boeken. Alleen zijn ze niet van papier maar digitaal! Ik vind dus dat je een boekenliefhebber kunt zijn en blijven, ook al lees je digitaal. Wat vind jij?

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.