Eten

Banaan-monchoutaart met crunchy topping

monchoutaart banaan walnoten

Monchoutaart. Als ik aan deze taart denk, denk ik vooral aan de topping van kersen. Zoals mijn moeder die vroeger maakte. Maar onlangs maakte ik een andere variant: met banaan!

Boodschappenlijstje Banaan-monchoutaart

Het recept voor deze monchoutaart vond ik in Hallo Jumbo.

  • 400 gram MonChou verse roomkaas
  • 260 gram Bastognekoeken (of vergelijkbare koeken)
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 3 bananen waarvan 2 (over)rijp
  • 150 g rietsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram pure chocolade (ik kies altijd voor een percentage van > 70%
  • 50 gram walnoten

Ook nodig:

  • springvorm (24 cm ø)
  • 1 vel bakpapier
  • keukenmachine of staafmixer met hakmolen
  • mixer

En zo maak je de taart

Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm. Zet de rand erop en sluit de vorm. Zet ook een reep bakpapier tegen de binnenkant van de rand.

Verkruimel de koekjes in de keukenmachine of in porties in de hakmolen. Smelt in een steelpan de boter en meng het koekkruim erdoor. Schep het kruimmengsel op de bodem van de vorm en druk met de achterkant van een lepel goed aan. Volgens het recept hoeft het niet maar ik laat de bodem afkoelen in de koelkast, net zoals bij het maken van een kwarktaart.

Pureer de twee overrijpe bananen met de staafmixer of prak ze zo fijn mogelijk met een vork. Klop vervolgens met de mixer de bananenpuree met de suiker en MonChou glad.

Daarna klop je de slagroom stijf. Spatel tot slot de slagroom door het MonChou-mengsel en schep op de koekbodem. Zet de taart daarna minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Verwijder de vorm en zet de taart op een schaal. Maar dat is alleen voor de sier natuurlijk! Een taart als deze moet gegeten worden. Snijd vlak voor het serveren de laatste banaan in plakjes. Garneer de taart met de plakjes banaan, chocolade en walnoten.

monchoutaart met banaan, walnoten en chocolade

En hoe smaakt de monchoutaart?

Om te smullen zo lekker! Ik had de taart een paar weken geleden gemaakt voor ons feestje. En iedereen die een punt van deze taart had genomen, was er enthousiast over. Ik heb natuurlijk zelf ook een stuk gegeten (of eigenlijk wel iets meer dan dat).

De combinatie van smaken banaan-chocolade-walnoten is erg goed. Plus de knapperige bodem, de lobbige topping, de chunky stukjes chocolade…Eerlijk waar, deze taart is typisch gevalletje comfort food!
Als het zomerweer zo wisselvallig blijft als nu, dan wil ik me hier nog wel een keer mee troosten!