Eten

De culinaire roadtrips van Rick Stein

Rick Stein culinaire reizen roadtrips

Rick Stein neemt je mee op de leukste culinaire reizen over de hele wereld. Houd je van koken én reizen, dan mag je zijn progamma’s niet missen. Op dit moment zijn er op de BBC en VRT verschillende series te zien.

Wie is Rick Stein?

Rick Stein is een Britse chefkok en heeft een voorliefde voor zeevruchten. Hij heeft verschillende restaurants in Engeland maar ook in Australië. Zijn thuisbasis is Padstow , dat ligt aan de kust in Cornwall. Niet zo vreemd dus, dat hij passie heeft voor ‘seafood’.

Als chefkok heeft hij de nodige kookboeken geschreven en veel verschillende televisiewerkzaamheden gedaan. Zijn leukste tv-series zijn, vind ik, zijn roadtrips. Niemand kan de voedselessentie van een land beter vastleggen zoals hij en brengt daarbij de beste recepten in onze keukens.

De roadtrips

Tijdens deze roadtrips maakt Rick Stein met eigen auto een tour door één of meerdere landen. Hij gaat per regio op zoek naar gastronomische hoogtepunten. Hij bezoekt markten, eet op de leukste plekken, bezoekt locale boeren. Ook neemt hij kijkjes in verschillende keukens om daarna de gerechten zelf te na te maken. Bij elke roadtrip heeft hij ook een kookboek geschreven.

Ik vind de combinatie van reizen, lekker eten én een vleugje Britse humor heerlijk om te kijken. En sinds dit voorjaar is het bingo! De BBC begon het jaar met zijn nieuwste serie en herhaalt nu verschillende andere series. Dit zag ik de afgelopen tijd.

Secret France 2019

Eind vorig jaar startte de BBC met het uitzenden van zijn nieuwste serie: Rick Stein’s Secret France. Tijdens deze culinaire reis gaat de Britse chefkok door heel Frankrijk op zoek naar de best bewaarde geheimen van de Franse keuken. Alleen door het zien van deze afleveringen, wilden we direct terug naar Frankrijk. Vanuit zijn huis in de Provence kookte hij de recepten. Een recept die we ook willen maken, zijn de boles de picolat (pittige gehaktballetjes). Het lijkt me ideaal eten op een zomerse avond!

Rick’s Road to Mexico

In de afgelopen weken herhaalde de BBC Rick Stein’s Roadtrip to Mexico. Eind jaren ’60 was Rick al eens in Mexico en in deze serie maakt hij de reis opnieuw. Om zijn eetherinneringen weer opnieuw tot leven te wekken

Beginnend in San Francisco en Baja California, en op weg naar het zuidelijkste puntje van Mexico, kookt, eet en ervaart Rick Stein Mexicaans eten op zijn best.

Rick Stein road to Mexico

Ik vind dit één van zijn beste culinaire reizen. Niet alleen omdat ik elke aflevering het water me in de mond deed lopen. Maar ook omdat op het eerste deel van zijn reis in San Francisco en Californië bij ons veel herinneringen terugkwamen. Zeker op het moment dat hij daar, net als wij toen, clam chowder at. Als je ooit in San Francisco bent, kun je hier niet om heen.

Recepten die we deze zomer uit deze serie willen maken zijn:

Rick Stein’s Spain

Sinds vorige weekend kijk ik nu elke zondag (12.30 uur) op de BBC kijken naar zijn culinaire reis door Spanje. In 2010 maakte hij deze reis per camper waarin hij ook de recepten kookt. Hij begint zijn reis in Galicië en eindigt in Extremadura. Dit is één van zijn eerste series en bestaat uit vier afleveringen.

Meer over Rick Stein en zijn reizen

Ik heb je maar een korte indruk gegeven over zijn reizen. Er zijn veel meer, die ook allemaal de moeite waard zijn van het kijken. Meer weten? Check dan zijn eigen website.