Eten Reizen

Chianti

“Tijd voor Chianti. Tijd voor dat op en top Toscaanse sap, donkerrood gloeiend, hartverwarmend sappig, verdovend vol van pruimen en viooltjes. Twee derde Toscanedruif – sangiovese – en een derde Rhône – syrah – dansen samen een blijmakend ballet in het glas en zorgen ervoor dat de geur van donker, zwart fruit samengaat met frisheid. Tja, en dat kost dan negen euro…”

Dit schrijft – daar is hij weer! – wijnkenner Onno Kleyn op zijn website over de Cancelli Rosso Toscana 2009 (Badia a Coltibuono).

Grootse wijn uit Italië

Chianti is een droge rode wijn uit Toscane. De wijn bestaat voor 80% tot 100% uit Sangiovese, 0 tot 10% uit Canaiolo Nero en 0 tot 15% uit Colorino. Vroeger stond deze wijn niet bekend als kwaliteitswijn, maar in de laatste jaren is door de inzet van vele goede wijnhuizen de kwaliteit enorm vooruit gegaan. Nu is deze wijn (en vooral de Classico) erg gewaardeerd.

De wijn is beschikbaar in vele soorten waarvan de Chianti Classico de bekendste en meestal ook de beste is. Andere soorten zijn: Rùfina, Colli Senesi, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Montalbano, Chianti Superiore en natuurlijk Chianti. Deze soorten zijn vaak minder goed dan de Classico. Toch is het zeker mogelijk om ook hier uitstekende wijnen tussen te vinden.

De Chianti Classico bestaat ook in Riserva vorm, deze moet 24 maanden rijpen waarvan minimaal 21 maanden op hout.
Beide wijnen hebben beide de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering, de hoogste in Italië.

Symbool voor de wijnstreek in Toscane is de gallo nero, de zwarte haan.

Chianti en eten

Normale Chianti past goed bij simpele pasta gerechten (vooral met een tomatensaus) en antipasto.

De Classico doet het erg goed bij vleesgerechten zoals ossobuco, lamsbout, lamskoteletten en pizza met vlees. Chianti Classico past goed bij jonge frisse kazen zoals Engelse Cheshire, Hollandse jonge of belegen Gouda kaas en Italiaanse taleggio.

bronnen: Onno Kleyn en Italiaansewijninfo.nl

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.