Leefstijl Mindful leven

Snel in balans na de drukke decembermaand

balans vinden op balk

Uitbundige kerstdiners, gourmetten, wijn, bier, veel zoet, oliebollen en bubbels. Heerlijk én gezellig! Maar nu is de tijd om weer in balans te komen. In dit artikel vind je tips om weer snel in je eigen ritme te komen.

Hoera we zijn in het nieuwe jaar! De hectiek die de decembermaand toch altijd met zich meebrengt is voorbij. In mijn omgeving hoor ik veel mensen altijd zeggen dat het zo fijn is dat het Nieuwjaarsdag is: de kerstdecoratie kan weer naar zolder en terug naar ‘normaal’. Ik kan me daarin verplaatsen. Hoe gezellig ik afgelopen december ook vond met al die lieve en leuke mensen en gezellige activiteiten, het is fijn om nu terug te keren naar de rust. Of beter gezegd: je eigen vertrouwde structuur of ritme.

Soms kost het even moeite om weer over te schakelen op dit vertrouwde ritme. Het belangrijkste daarbij is volgens mij weer de dingen te doen die je nu even hebt gelaten. En nee, ik heb het niet over goede voornemens. Ik vind namelijk dat je die op elk moment van een dag, week, maand of jaar kunt starten. Hieronder deel ik 6 tips. Of beter gezegd zijn het dingen die ik doe om weer balans te vinden na de feestdagen.

6 tips om weer balans te vinden na de feestdagen

1. Meer water

Iedereen weet wel dat veel water drinken ervoor zorgt dat je lichaam afvalstoffen afvoert. Dat geeft je stofwisseling een boost. Belangrijk dus als je nog last hebt van een opgeblazen gevoel na de feestdagen. Genoeg water drinken zorgt er trouwens ook voor dat je minder trek in eten krijgt (kleine plus zodat je niet grijpt naar snacks). Ik merk dat ik te weinig water drink daarom staat mijn waterfles weer prominent in het zicht.

2. Minder alcohol

Ik ben geen grote innemer van alcohol maar in de afgelopen weken kon ik zeker wel genieten van een goed glas wijn, bubbels bij de jaarwisseling en een biertje. Maar alcohol zorgt bij mij direct voor minder goed slapen en dat heb ik wel nodig. Daarom heb ik het laatste restje wijn door de gootsteen gespoeld, vandaag een glas afgeslagen op een feestje. Niet omdat het dry January is maar omdat ik weet dat ik beter functioneer zonder.

3. Meer bewegen

Gezellig die feestdagen maar het vele zitten vind ik niet echt een feestje. Herken je het? Daarom staat vanaf vandaag meer bewegen weer op mijn agenda. Dat betekent vanavond dat ik vanavond gewoon weer naar mijn sportklasje ga, zoals elke maandagavond. Maar dit is wat ik extra ga doen:

  • Meedoen met de nieuwe 30-daagse yoga challenge van Adriene. Alsof het zo heeft moeten zijn, het thema is ‘Center’. Een beter thema had ze voor mij niet kunnen kiezen.
  • De draad oppakken met hardlopen.
  • Dagelijks weer een ommetje maken na het avondeten.

4. Maak je niet druk

Maak je niet druk over dat je een aantal dagen teveel of minder gezond hebt gegeten. Je wordt daar niet dikker van. Dat gebeurt pas door een langere periode van ongezonde eetkeuzes. Maar je kunt snel de balans weer terug vinden door direct weer je gezonde gewoontes op te pakken (en uit te breiden). Zelf merk ik na de feestdagen dat ik weer veel meer zin heb om voedzame en gezonde keuzes te maken.

En straf jezelf niet als je merkt dat je toch nog overgebleven kerstkoekjes of chocola eet. Onder ons gezegd (en gezwegen): gisteravond at ik toch nog een halve reep chocolade op, terwijl ik dat eigenlijk niet wilde. Toch heb ik er van genoten! Vandaag merk ik dat ik helemaal geen behoefte heb aan chocola maar juist aan gezond.

5. Zoek de stilte op

Ik vond het heerlijk met al die mensen om me heen tijdens de feestdagen maar nu vind ik het ook fijn om weer de stilte te ervaren. In mijn eigen huis en in mezelf. Mediteren heb ik niet op de agenda staan, maar een zelfde soort stilte ervaar ik ook door yoga te beoefenen (zie punt 3) of tijdens een wandeling.

6. Positieve focus

Eigenlijk kun je deze laatste zien als een voornemen. Het zit namelijk zo. Van mijn ochtendroutine is na mijn scheiding en verhuizing amper iets over gebleven. Ik krijg het op een of andere manier niet meer voor elkaar. Het hoe en waarom niet, vind ik niet zo belangrijk. Maar om te zorgen voor een dagelijkse positieve focus heb ik mezelf het ‘6 minuten-dagboek‘ cadeau gedaan. Samen met mijn yoga challenge zie ik dit als een kleine stap richting de ochtendroutine.

Wat doe jij om weer snel in balans te komen na de feestdagen? Deel je tips via de reacties!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.