Tuinieren

Tijd om weer in de tuin te werken: lenteklussen

lenteklussen in de tuin: tuinboek, tuingereedschap en rode werkhandschoenen

Het is voorjaar! Ook al is het nu even wat aan de frisse kant. Het is toch lekker om buiten te zijn. Tijd om de mouwen op te stropen en in de tuin wat lenteklussen te doen. Van snoei- en knipwerk knappen de borders al enorm op.

Siergrassen

Maart is de maand om siergrassen terug te snoeien, maar in de eerste dagen van april kan het ook nog prima. In het najaar en winter geven siergrassen een mooi silhouet en houd je een mooi tuinbeeld. Maar in februari is het mooie er wel af. In de afgelopen weken zag ik ook al nieuw groen doorkomen. Afgelopen week heb ik de siergrassen afgeknipt. Ik knip de grassen altijd tot 10 cm boven de grond af. Het lijkt dan heel kaal, vooral als ze in potten staan. Maar nu piekt het frisse groene blad al weer mooi en is het een voorbode op wat komen gaat.

Dit zijn mijn favoriete siergrassen:

 • Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’, ook wel Bont Struisriet
 • Stipa tenuissima ‘Pony tails’, (vedergras)
 • Pennisetum “Hameln”, ook bekend lampenpoetsersgras.

Deze soorten kunnen een flinke snoeibeurt aan maar dat geldt niet voor alle siergrassen. Sommige kun je beter met je handen ‘doorkammen’ om oud blad eruit te halen. Dat doe ik bijvoorbeeld met de Carex “Everillo”. Zoek je een goed adres om siergrassen te kopen: ik raad je deze kwekerij aan.

Dit doe ik met de vaste planten

Een van de lenteklussen die me altijd voldoening geven is het opruimen van de borders. Vaak zijn al nieuwe scheuten te zien. Daarom snoei ik eind maart en begin april alle vaste planten terug. Ook haal ik oud blad weg en ik wied het eerste onkruid. Oud maakt letterlijk plaats voor nieuw. Het is fijn om mijn favorieten weer te zien groeien en ik kan me dan ook weer verheugen op hun bloeitijd. Dit zijn 5 van mijn favoriete vaste tuinplanten op dit moment:

 1. Helenium ‘Moerheim Beauty’
 2. Rudbeckia fulg. ‘Goldsturm’
 3. Agastache ‘Blue Fortune”
 4. IJzerhard: Verbena bonariensis
 5. Salvia “Black and Bloom”

volle borders in de tuin
Zomerse bloemenweelde: Rudbecka, Agastacha, Salvia Black & Bloom

Dit is ook een goede tijd om hortensia’s te snoeien. Knip de oude takken terug tot op een gezonde knop lager op de tak. Ik ga altijd 2 of 3 knoppen terug om de plant goed in model te houden. Vaak knip ik daarvoor ook een aantal binnenste takken helemaal af.

Budgettip vaste planten

Graaf vaste planten die al een of meerdere jaren in je tuin staan op. Deel ze om meer planten te maken. Je kunt op deze manier ook gemakkelijk planten ruilen met familie, buren en vrienden. Door de planten te delen, geef je ze direct ook meer groeikracht. Ook loont het om vaste planten op te kweken uit zaad. Ik heb dat nog nooit gedaan maar ga ik zeker eens uitproberen.

Gazon

In de komende dagen ga ik het gras maaien. Belangrijk is om het niet direct te kort te maaien. Het gazon is misschien wel een van de meeste uitdagingen in de tuin (dat vind ik). Wil je het strak en groen hebben. Gazononderhoud vind ik niet een van de leukste lenteklussen maar het hoort er wel bij. Lees dit artikel over hoe je je gazon onderhoudt na de winter.

Hier zijn nog meer lenteklussen

 • Schrob potten schoon met heet water voordat je er nieuwe planten inzet.
 • Maak plannen voor een pottenborder.
 • Installeer een regenton om kraanwater te besparen.
 • Eenjarigen zaaien voor meer kleur in je tuin.
 • Maak het terras schoon.
 • Doe inspiratie op via tuinprogramma’s, tijdschriften of tuinboeken. Ik lees nu het duurzaam handboek voor de luie tuinier, in 10 stappen meer natuur in je tuin of op je balkon. Een aanrader wat mij betreft. Het boek is op een prettige manier geschreven, overzichtelijk en mooi geïllustreerd (het oog wil ook wat!). Het boek zie je op de foto bovenaan dit blog.
 • Vergeet ook niet je tuinset schoon te maken. Als de temperaturen oplopen, is dat al klaar en kun je lekker luieren in de tuin.
 • Ga naar het tuincentrum voor inspiratie en trakteer je ook op een leuke plant!

rode laarzen tuinplannen lenteklussen

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.