Tuinieren

Zelf vetbollen maken voor in de wintertuin

zelf vetbollen maken: vetbol op schotel met jou

Vetbollen maken is helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Ik heb het nu een paar keer gedaan. In dit blog vertel ik je hoe ik dat heb gedaan.

Vogels hebben het steeds moeilijker. Ze vinden steeds minder geschikte voedselplekken omdat er veel gebouwd wordt. Ook veranderen steeds vaker groene tuinen in betonnen tuinen. Zelf hebben we een gevarieerde tuin waarin elke dag veel vogels te vinden zijn. Met inheemse planten, struiken, bessen, insecten en een slordig lapje gras, dat is waar vogels van houden. Het gekwetter is gezellig en ze zorgen voor vertier. Het is ook ontspannend om gewoon vanaf de bank naar de vogels buiten in de tuin te kijken. Eerder schreef ik dit artikel over vogels in de wintertuin.

Vogels voeren

Ik vind het leuk om vogels te voeren. Eigenlijk doe ik dat het hele jaar door maar het meest in de winter. Schaaltjes met zadenmix, pindakaaspotjes en vetbollen. Die laatste koop ik vaak met een netje. Maar die netjes zijn van plastic en vaak zorgen deze ook voor problemen. Of vogels eten een stukje plastic op samen met het voer of erger ze raken er in verstrikt. Daarom bedacht ik afgelopen najaar om zelf vetbollen te gaan maken. Dat zou toch niet moeilijk moeten zijn? Dat is het ook niet!

vetbollen maken: restje verwerkt tot een plak
Een restje van het mengsel heb ik in een plat vormpje gedrukt en op de voederplank gelegd.

Dit heb je nodig om vetbollen te maken

 • Frituurvet (ongezouten en het liefst zonder palmolie) of kokosvet
 • Vormpje: bijvoorbeeld een blikje, lege yoghurtbekers, kartonnen koffiebekertjes of halve kokosnoot
 • Vogelzaad, brood- of cakekruimels, bessen, rozijnen, ongezouten noten, geraspte kaas, pinda’s en granen (je hoeft niet alles in huis te hebben, kies wat je hebt en ga aan de slag)
 • Touwtje
 • Steelpannetje
 • Kom
 • Houten lepel

Recept

Je hebt ongeveer één deel frituurvet of kokosvet op één deel zadenmengsel nodig, het luistert niet heel nauw. Maar ik heb wel ontdekt dat dit wel om een beetje gevoel of oefening vraagt! Maar laat je daar vooral niet door weerhouden want het maken is een koud kunstje.

 1. Meng het vogelzaad, broodkruimels, noten, bessen etc. in een kom.
 2. Smelt frituurvet of kokosvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.
 3. Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen.
 4. Maak een gat in de de onderkant van het vormpje. Haal er een stuk touw doorheen. Maak aan de onderkant een knoopje en aan de bovenzijde een lusje voor het ophangen.
 5. Vervolgens vul je de vorm met het mengsel. Let op dat je het touwtje aan de bovenzijde een beetje strak houdt bij het vullen.
 6. Zet een nachtje in de koelkast. Knip de vorm kapot en haal hem eraf. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Een melkkarton of koffiebeker kan rondom worden afgescheurd. Houd een blik even in heet water, dan komt de vetbol gemakkelijk los. De kokosnoot hoeft je natuurlijk niet te verwijderen, hang hem zo op.
 7. Je kunt de bol ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Zo kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten, zoals merels en roodborsten.

Voordat ik aan de slag ging heb ik eerst dit YouTube filmpje gekeken met daarin een goede uitleg.

 • vetbollen

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.