Tuinieren

Tuinklusjes om in de herfst te doen

tuinklusjes herfst Janneke

Ondanks dat er wel een buitje valt, zijn het perfecte dagen om in de tuin te zijn. Ik ben nu nog vaak in mijn tuin te vinden. Om te genieten en voor kleine tuinklusjes want ook in dit jaargetijde is er genoeg om te doen. Door nu de handen nu nog uit de mouwen steken, betekent dat je straks minder werk hebt als het nieuwe tuinseizoen losbarst.

Dit zijn de tuinklusjes die ik in de afgelopen dagen heb gedaan.

1. Potten schoonmaken

Sommige eenjarigen bloeien door tot diep in de herfst maar ook veel zijn klaar met hun bloei. En dan is het tijd om de potten leeg te halen en deze schoon te maken. Ik vind het zelf altijd een van de mindere klusjes. Zeker als je een flink aantal te doen hebt zoals ik! Maar het is handig om het nu te doen, want dan kun je in straks al je potten weer gaat vullen met je mooiste planten. Mijn terracotta potten maak ik schoon met warm water en een scheut schoonmaakazijn (soda of groene zeep kan ook) en dan flink schrobben met een harde borstel.

2. Violen planten

Voor instant kleur in pot of in je border: winterharde violen. Ze bloeien vaak tot ver in het voorjaar door. Afgelopen week heb ik een bak grootbloemige violen in drie kleuren gekocht. Deze keer zet ik ze niet in potten maar plant ik ze uit aan de randen van de borders zodat de winterborder toch nog wat kleur heeft.

tray grootbloemige winterharde violen  in drie kleuren

3. Voorjaarsbollen poten

Ik vind voorjaarsbollen planten een van de leukste tuinklusjes in het najaar. Een flink aantal jaren terug hadden we heel veel tulpen en andere voorjaarsbollen uitgestrooid in de borders. Met als resultaat ‘onze eigen Keukenhof’. Door tuinveranderingen zijn veel bollen verdwenen. Nu gaan we dit plannetje opnieuw uitvoeren. We hebben er zin in en dat laat deze foto wel zien. We hebben ons een beetje laten gaan in het het tuincentrum. Het uitplanten ervan, samen met de overgehouden bollen, in de nog volle borders was wel even een karweitje. Maar ‘job done’!

Een van de tuinklusjes in de herfst is voorjaarsbollen planten.

4. Maak foto’s en plaats plantlabels

Voor als je het nog niet gedaan hebt, maak foto’s van je tuin. Als je volgend voorjaar dingen wilt veranderen in je tuin, weet je hoe het er in het afgelopen jaar uitzag. Ook handig daarbij is het plaatsen van plantlabels, zeker bij vaste planten die helemaal afsterven. Zo weet je straks precies welke plant waar stond. Ik doe beide, het is echt heel handig.

5. Onkruid wieden en uitgebloeide bloemen knippen

Nu eenjarige onkruid wieden zorgt voor minder onkruiden in het voorjaar. En als je dan toch bezig bent, knip dan ook de uitgebloeide bloemen af. Vooral die van eenjarigen. Daarmee bevorder je nog steeds de bloei. Ik doe dit nog bijna dagelijks bij de cosmeas die ik in het voorjaar zelf zaaide. Die zitten nog steeds vol knoppen. Hopelijk kunnen we nog tot in november genieten van deze mooie bloemen. Het is een van die tuinklusjes die de moeite waard is om te doen.

De uitgebloeide bloemen van de Heleniums en Rudbeckia knip ik niet terug omdat ze mooie zaadhoofden hebben. Eigenlijk snoei ik nooit in het najaar. Ik laat alles staan omdat ze met elkaar een mooi wintersilhouet vormen.

  • Tuinklusjes: onkruid wieden en dode bloemen knippen.
  • Late bloem in de Hosta
  • Oranje-gele dahlia's in bloei in de herfsttuin

Een blik op de pottenborder

Tot slot nog even een update over de pottenborder. Eerder dit jaar schreef ik dat deze niet zo uit de verf kwam. Eerlijk gezegd was er niks aan, dat in vergelijking met vorig jaar. Maar nu ziet het er weer piekfijn uit, kijk zelf maar. De Acer (Japanse esdoorn) met haar rode blad is echt een aanwinst. Net als het siergras met de mooie aren en donkere blad. Ook ben ik blij met de Rudbeckia en mooie paarse bolchrysant die ik in september cadeau kreeg.

pottenborder herfst 2021
Rudbeckia’s zijn de showstopper in de pottenborder op dit moment.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.