Leefstijl

Dit is wat ik doe tegen voedselverspilling

voedselverspilling gesneden groente verspillingsvrije week

Vandaag is de Verspillingsvrije week begonnen. Doe je net als ik ook mee?

Dan heb je vast ook voor de start een vragenlijst gekregen om een beeld te krijgen van voedselverspilling bij je thuis. Aan het eind van de week wordt dit nog eens gemeten. Hoe was jouw score? Viel het je mee of tegen?

Hoe staat het met mijn voedselverspilling?

Tja….hoe goed ik mijn best ook doe om geen voedsel te verspillen. Bij het invullen van de vragenlijst moest ik wel met de billen bloot. In de afgelopen week bleek dat ik toch wel enig voedsel had verspild. Het is ook een illusie om te denken dat je niets verspild.

Wat verspild?

Brood. Ik had een stevig speltbrood bij de supermarkt gekocht. Maar al bij de eerste plakken, proefde ik het al. Erg droog, zo niet gortdroog. Toch laat ik me daar dan niet zo door afschrikken. Roosteren wil soms wel eens helpen. Maar in dit geval niet, hoewel we het meeste hebben gegeten, gingen er zeker 8 plakken naar de vogels in de tuin. Beter dan weggooien denk ik dan. Dat geldt dan ook voor de half rotte appel die ik ook voor de vogels had klaar gelegd.

Maar de vragenlijst was onverbiddelijk: ook dat is verspilling! En ze hebben gelijk.

En toch was dat het enige wat verspilling betreft. Eten verspillen is gewoon doodzonde. In eerste plaats omdat het eten is maar het is ook zonde van het geld. We proberen nu zo min mogelijk te verspillen. We hebben daarbij geleerd van vroeger!

Vroeger verspilden we meer

Als ik terugkijk op de eerste periode waarin we samenwoonden, dan verspilden we toch echt wekelijks voedsel. De ene keer meer dan de andere maar toch. In die tijd maakten we lange werkdagen, hadden veel reistijd en we deden bijna dagelijks boodschappen. We kochten te veel, lieten ons leiden door onze trek, aanbiedingen etc. Ik kan me niet goed herinneren wanneer het keerpunt was. Hoe dan ook, het roer ging om.

Maar om te komen waar we nu zijn, hebben we wel een weg bewandeld. De eerste goede stap was om wekelijks boodschappen te doen en bepaalde versproducten nog eens tussendoor te halen. Maar in de loop van de jaren zijn we nog meer gaan letten op wat we in huis halen. Om uiteindelijk de ‘formule’ te hebben gevonden!

Naar minder eten weg gooien en geld besparen

De ‘succesformule’ om voedselverspilling te voorkomen, zitten voor mij in twee dingen:

Maaltijdenplanning en weekboodschappen

  • We plannen gericht onze maaltijden voor de week. We kijken daarbij ook naar onze agenda’s. Eten we alle avonden samen of zijn er avonden waarop er een van ons alleen eet?
  • Vervolgens bedenken we wat we willen eten. Waar hebben we zin in? En we schrijven op wat daarvoor nodig is.

Gedoe? Wel nee! Is dat saai, weten wat je gaat eten? Ik vind van niet want we hebben in onze planning zit altijd ruimte voor alternatieven en het staat niet vast in dagen. Ik zie alleen maar voordelen: het is efficiënt, je voorkomt verspilling én je bespaart geld.

Hiervoor gebruik ik deze handige boodschappenlijst.

THT/TGT

Ten minste houdbaar tot / ten minste gebruiken tot. Daar wil ik ook graag nog iets over zeggen. Laat je er niet zo door leiden. Het zijn richtlijnen. We kunnen zelf goed zien, ruiken, proeven of eten nog goed is of niet. Onze ervaring is dat 1-2 dagen na die datum het eten echt nog goed is om te verwerken.

Kortom: dit is wat ik doe om voedselverspilling te voorkomen

  • Maaltijden plannen (van ontbijt, lunch tot diner en ook snacks)
  • 1 x in de week boodschappen aan de hand van een boodschappenlijst. Niet meer kopen dan op de lijst staat.
  • Checken van producten die zijn afgeprijsd vanwege THT/TGT. Scheelt in je portemonnee en vaak zijn het producten waarmee je je maaltijd kunt upgraden. Of zijn het producten (zoals vlees/vleesvervangers) die je goed kunt invriezen. En je redt daarmee eten van de kliko.
  • Koop eens een Magic box van Too good to go; zo red je een maaltijd van de afvalbak.
  • Gooi kliekjes niet weg: vries ze in en houd regelmatig een kliekjesdiner.
  • Restjes groenten verwerken in een omelet, salade of plaattaart.
  • Restjes fruit verwerken in een sapje, smoothie, je ontbijt of fruitsalade

Wat verwacht ik van de Verspillingsvrije week?

verspillingsvrije week samen tegen voedselverspilling

Misschien dat je denkt: “Waarom doet zij nou mee aan deze week?” Heel simpel. Omdat het altijd beter kan! Mijn verhaal is ook niet van de een op andere dag ontstaan. Daar zat trial and error bij. En ja, ik ben al heel tevreden hoe het gaat (mijn huisgenoot ook). Maar ik wil gewoon kijken waar nog meer winst te behalen is. Dat kan in mijn ogen geen kwaad.

Vond je dit artikel interessant om te lezen? Doe jij iets tegen voedselverspilling? Als jij een goede tip hebt voor mij, aarzel niet om deze via de reacties met me te delen. Immers, samen is altijd leuker en sta je altijd sterker!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.