Boeken

Gelezen in augustus: tante Poldi, het Zoutpad en meer

gelezen in augustus 2021 boekenoverzicht jannekeswereld

Het was een kalme leeszomer voor mijn doen. Ik had even geen zin in (veel) boeken lezen en eerlijk gezegd ook niet de tijd omdat ik in de vakantie veel andere dingen heb gedaan. Zoals je van me gewend bent, een overzicht van de gelezen boeken met daarbij een korte review en link naar de boeken.

Tante Poldi en de Siciliaanse leeuwen – Mario Giordano

Deze zomer werd mijn aandacht getrokken door een aanplakbord waarop dit boek stond afgebeeld. Thuis zocht ik het boek op en las ik op internet: ‘De zomer wordt geweldig met tante Poldi. Een cosy crime serie over de eigenzinnige tante Poldi die op Sicilië woont.’ Sicilië + crime = Janneke is ‘verkocht’.

‘Tot ziens München, ciao Sicilië!’ Dat zegt tante Poldi op haar 60e verjaardag. Ze heeft er genoeg van, ze heeft genoeg van het leven, ze wil naar de zee om daar rustig te sterven. Op Sicilië is niet alleen zee en lekker eten, maar ook de familie van haar overleden echtgenoot Peppe. Genoeg dus, om nog een tijdje van het leven op het warme eiland te genieten. Als haar tuinman spoorloos verdwijnt, start Poldi een onderzoek. Op haar pad komt ze de knappe rechercheur Montana tegen…

Een cosy crime is niets meer of minder dan een gezellige misdaadroman. Geen bloederige toestanden of beklemmende situaties. De Duitse neef van tante Poldi vertelt ons het verhaal dat zijn tante aan hem heeft verteld. Het is vermakelijk, doorspekt met heerlijke Italiaanse gewoonten. Er wordt gespeurd en natuurlijk is er een vleugje romantiek (niet zoetsappig!). Gewoon lekker leesvoer, niet te ingewikkeld.

Het Zoutpad – Raynor Winn

Dit boek stond hoog op mijn leeslijstje en het was een gelukje dat ik het boek in de vakantie bij de bibliotheek (had het gereserveerd) kon ophalen. Het boek is autobiografisch en ik vond het en prachtig verhaal.

Raynor Winn en haar man Moth hebben hun zaken goed voor elkaar. Maar van de een op de andere dag raken ze door een speculatieschandaal hun huis kwijt. En ze krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Ze hebben niets meer over en nog maar weinig tijd. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coastal Path lopen, weg van alles en iedereen. Het is een tocht van duizend kilometer. Een wandeling die zorgt voor hoop en helend werkt.

Het boek was wat ik er van verwachtte. De wandeltocht is mooi beschreven. Bij vlagen heb je het gevoel alsof je met ze mee wandelt op het pad. Een fijn boek om mee te reizen en vergelijkbaar met Cheryl Strayeds Wild dat ik jaren geleden las. Door Wild is mijn fascinatie voor de PCT ontstaan en nu wil ik ook wandelen op de South West Coastal Path.

Het feest- Elizabeth Day

Martin en Ben zijn al vijfentwintig jaar beste vrienden, vanaf het moment dat ze elkaar ontmoetten op Burtonbury School. Ze vormen een apart stel: een arbeiderszoon en de golden boy uit een aristocratische familie. Martin weet dat er door anderen vraagtekens worden gezet bij hun vriendschap, maar hij doet alles voor Ben. Hij bewaart zelfs Bens grootste geheim. Op Bens veertigste verjaardag, omringd door het Britse establishment dat zich laaft aan champagne en drugs, bekruipt Martin voor de zoveelste keer het gevoel dat hij er niet bij hoort. Ook zijn vrouw Lucy, die al vanaf het begin argwaan koestert, voelt dat er onheil in de lucht hangt. Maar Ben zou nooit iets doen om de vriendschap op het spel te zetten. Toch?

Een roman dat ook door kan gaan voor een thriller. Mooi geschreven, spannend en onderhoudend. Met plezier gelezen. Net als in haar andere boek Schaduwstad, zet Elizabet Day in Het feest het standenverschil in Engeland centraal.

Moederdag – Nele Neuhaus

Dit is het 9e deel uit de serie Bodenstein & Kirchhoff, een serie die ik al langer lees.

In zijn huis wordt het lichaam van Theodor Reifenrath gevonden. Als rechercheur Pia Sander en haar baas Oliver von Bodenstein het huis doorzoeken, stuiten ze vervolgens op menselijke botten, waarna drie vrouwenlichamen worden opgegraven. De forensisch patholoog stelt al snel de identiteit van de vrouwen vast. Er zijn enkele opvallende overeenkomsten met een paar andere zaken, en Pia ontdekt dat de laatste decennia bijna elk jaar rond Moederdag een vrouw is verdwenen. Het is bijna Moederdag, dus Pia en haar collega’s moeten alles op alles zetten om voor die tijd te achterhalen of Reifenrath achter deze moorden zat, of dat de moordenaar binnenkort zijn volgende slachtoffer zal maken.

Veel personages maken het mooi

Nele Neuhaus voert in haar thrillers een scala van personages op. Ik houd daar wel van. Het houdt je scherp en het zorgt voor mooie plotwendingen. In het verhaal laat de schrijfster hierover een opmerking maken door haar hoofdpersonage Pia. Of het bewust is weet ik niet, maar ik vond het grappig om te lezen. Op bladzijde 288 staat:

‘Geen wonder’, antwoordde Pia met haar ogen dicht. ‘Als ik een thriller over onze huidige zaak zou schrijven, dan zou ik er ten minste vier slachtoffers en drie verdachten uit moeten schrappen, zodat de lezer het overzicht niet verliest’. ‘Dan onderschat je de thrillerlezer’, sprak Christoph haar tegen. ‘En niets zo saai als te weinig personages in een thriller.’

Voor als je Nele Neuhaus en deze reeks niet kent, een aanrader! Mijn zus (eveneens een fervent lezer) vindt dit ook een goede thrillerserie. Mijn tip: lees wel op volgorde!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.