Boeken

De laatste boeken van 2020

december boeken 2020 boekenoverzicht

Lekker hoor dat we nu echt van start zijn in 2021. Ik ben benieuwd welke leuke boeken er dit jaar verschijnen. In ieder geval verschijnt eind april het 7e en laatste deel uit de Zeven zussen-reeks van Lucinda Riley. Dat is al één boek waar ik me op kan verheugen.

Maar nu neem ik eerst nog even de laatste boeken met je door die ik in december heb gelezen. En dat zijn er tot mijn eigen verbazing meer dan gedacht!

Plantage Wildlust van Tessa Leuwsha geeft een beeld van het reilen en zeilen van een koffieplantage in Suriname aan het begin van de 20ste eeuw. Op Plantage Wildlust willen Oscar Brouwer en zijn vrouw Janna een nieuwe start maken, ver van het stijve milieu waarin ze zijn opgegroeid. Ik vond de personages mooi geportretteerd. Boeiend om weer eens een historische roman te lezen, heel anders dan Heren van de Thee die ver in mijn herinnering ligt.

Twaalf dagen voor kerst van Jenny Bayliss is een kerst-feel-good novel. Op aandringen van haar beste vriendin, schrijft de 34-jarige Kate zich in bij een datingbureau. Daar beloven ze eenzame singles te helpen om liefde te vinden voor de kerstvakantie begint. Twaalf dates met twaalf verschillende mannen maar steeds is daar weer Matt, haar jeugdvriend. Ondanks dat ik al snel wist hoe het verhaal zou aflopen, was het een luchtig verhaal, passend bij december.

Het dorpje Happiness was een andere feel-good novel in de Bookchoice selectie van december. Leuk voor tussendoor.

Dertien is de internationale doorbraak van Steve Cavanagh waarin een van de juryleden het proces tegen de van moord verdachte Robert Solomon dwarsboomt. Een razend spannende thriller rondom advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn. Ik ben behoorlijk op het verkeerde been ben gezet en ik vraag me nog steeds af waar ik iets gemist heb. Dit jaar wil ik zeker nog eens een Eddie Flynn-thriller lezen!

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween was het mooiste boek dat ik op het eind van 2020 las. De Italiaanse schrijver Franco Faggiani schreef een prachtig fictief verhaal rondom een aantal waargebeurde gebeurtenissen uit het leven van Shizo Kanakuri, de Japanse marathonloper die in 1912 naar de Olympische Spelen in Stockholm gestuurd. Tijdens de marathon bezwijkt hij en loopt de marathon niet uit. Uit schaamte keert hij niet terug naar Japan. Wat gebeurde er precies tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest? Ik vond het een prachtig verhaal vooral omdat het zo mooi is geschreven. Vooral de rust en tegelijkertijd ook de kracht die het verhaal uitstraalt, sprak me aan. Ik las het in één ruk uit.

Appingedam, hier ben ik thuis is een essay geschreven door Pauline Broekema op initiatief van de commissie afscheid gemeente Appingedam waar ik onderdeel van uit maakte. Het verhaal over de Damster samenleving van toen en nu en wat de stad voor haar inwoners betekent, is mooi opgetekend. Het is uitgegeven als aandenken aan de zelfstandige gemeente Appingedam. Op 1 januari 2021 vormen Appingedam, Delfzijl en Loppersum samen de nieuwe gemeente Eemsdelta. Niet een echt boek maar ik vind het door mijn werk een vermelding waard!

Ongetemd leven van Glennon Doyle lees ik nu. Het is een boek die tot nadenken stemt. Ik neem hier dan ook de tijd voor en kies bewust mijn leesmomenten. Voor dit boek ga ik een aparte boekreview schrijven.

Wel of niet een leeschallenge 2021

Ik heb nagedacht of ik dit jaar eens mee zou willen doen aan de Hebban Reading Challenge 2021. Maar daar was ik snel over uit: “Nee!” Lezen doe ik voor mijn plezier. En het maakt niet uit hoeveel boeken ik lees. Ik hoop trouwens wel dat ik dit jaar net zoveel tijd en zin heb om te lezen zoals in het afgelopen jaar. Maar dat heb ik natuurlijk ook zelf in de hand!

In ieder geval heb ik aan boeken voorlopig geen gebrek door het vernieuwen van mijn abonnement op Bookchoice. Dat is toch echt een leuk concept, de meeste boeken die ik in december las kwamen zo op mijn pad.

Op de boekenstapel

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.