Leefstijl Minimalisme

LESS IS NOW, een review

less is now documentaire minimalisme review

Less is now is de nieuwste documentaire van Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus. Samen zijn ze The Minimalists. Al eerder zag ik hun eerdere documentaire Minimalism. Hun eerste documentaire vond ik heel interessant. En daardoor was ik erg benieuwd naar Less is now. Hun nieuwste documentaire staat sinds 1 januari 2021 online op Netflex en ik keek deze afgelopen zaterdagmiddag.

Vrienden Joshua en Ryan vertellen hoe het nooit te laat is om opnieuw te beginnen met minder. En waarom vereenvoudiging ons kan leiden naar meer bevredigende levens. Rondom minimalisme hebben ze intussen een wereldwijde beweging opgebouwd.

De documentaire is tweeledig. In eerste plaats vertellen Joshua en Ryan over hoe zij op de plek zijn gekomen waar ze nu zijn. Daarnaast vertellen andere mannen en vrouwen, van verschillende leeftijden en achtergrond, vertellen over hoe minimalisme hun leven een plek heeft gekregen in hun leven en hoe dit hun leven heeft veranderd.

Daarnaast gaat het verhaal vooral over de misplaatste zoektocht naar geluk door steeds meer te willen en dus steeds meer te kopen. Verschillende professionals gaan in op de maatschappelijke druk, psychische en financiële effecten en de impact op ons milieu dat consumeren met zich meebrengt.

Ik vind de documentaire Less is now zeker de moeite van het kijken waard. Zeker als je je wilt verdiepen in minimalisme, dan is dit een mooi start. Het is informatief en toegankelijk.

Een kanttekening

Toch wil ik één kanttekening plaatsen. In de film staat de Amerikaanse maatschappij centraal. Het najagen van The American Dream is nog steeds heel erg belangrijk. Hoe meer je hebt, hoe succesvoller je bent. En het is nooit genoeg. Amerikanen werken zich daar een slag voor in de rondte.

Gelukkig gaat het in Nederland anders maar vergis je niet, in Nederland consumeren we meer dan je misschien denkt. Minimalisme groeit in Nederland maar in Amerika is deze beweging intussen vele malen groter en verder. En dat is fijn want daar kunnen wij mooi op meeliften.

Bekijk de trailer van Less is now

Dit gebeurde er direct na het kijken van Less is now

De film is een call-to-action. Aan het eind word je uitgedaagd met de 30-Day Minimalism Game. Begin dit jaar deden wij deze challenge en dat zorgde bij ons voor 1000 dingen weg in 30 dagen. Direct na het kijken hadden wij behoefte om te ontspullen. Iedere keer weer sta ik er versteld van hoe snel en gemakkelijk je afstand van spullen kunt doen, die niets meer toevoegen. We gingen in een uurtje kriskras door het huis. Van keuken, thuiskantoor naar zolder en dat leidde tot dit lijstje:

less is now ontspullen
75 items weg in een uurtje opruimen!

Er staat een doos klaar om te doneren en ook verdween veel in de papierbak en onze minibieb (spelletjes, boeken, tijdschriften). En de geselecteerde kerstversiering om te doneren, heb ik nog niet eens meegeteld. Maar daar blijft het niet bij, we gaan deze maand nog even door. Ik vertel er later begin februari verder over.

Minimalisme in mijn leven

Minimalisme is langzaam, zonder dat ik het die naam gaf, onder mijn huid gekropen. In 2020 heeft het wel een vlucht genomen. Toch noem ik mezelf nog een beginnend minimalist. Maar misschien is dat onterecht. Het feit is dat ik me daar voor nu prettig bij voel. Steeds meer kom ik uit mijn comfortzone door vanuit eigen ervaring te schrijven over minimalisme. Over hoe ik dit ervaar en in het verlengde daarvan over mindful leven.

Nieuwsgierig?

Hier vind je alle blogs die ik schreef rondom minimalisme. Over mindful leven schreef ik dit allemaal.

En elke zaterdag schrijf ik een blog onder de naam Weekend favorieten. Hierin sta ik kort stil bij op iets wat in de afgelopen week is gebeurd. Of over iets wat me bezig houdt. En de favorieten, dat zijn links naar leuke dingen (maar geen spullen, een paar uitzonderingen daargelaten). Dingen die ik leuk vind maar hopelijk ook jou aanspreken. Veelal op het gebied van mindful leven, minimalisme maar ook over reizen, boeken, tuinieren, buiten zijn en lekker en gezond eten. Lees bijvoorbeeld deze eens.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.