Minimalisme

Minimalistisch Sinterklaas vieren

minimalistisch sinterklaas pakpapier

Vandaag wil ik het met je hebben over minimalistisch Sinterklaas vieren. Nu ik in 2020 minimalisme meer omarmd heb, stelde ik me begin deze maand de vraag: “Minimalistisch Sinterklaas vieren, hoe doe ik dat?”

Ik heb daar wat op zitten te broeden. Zo heb ik gelezen hoe andere minimalisten dat doen. Ieder geeft daar zijn of haar eigen invulling aan. Maar ook heb ik eens terug gefilmd over hoe onze Sinterklaastraditie er nu eigenlijk uitziet. Daarbij kwam ik tot de conclusie dat deze al vrij minimalistisch is!

Pakjesavond 2.0

Sinterklaas vieren we met mijn moeder. Een aantal jaren geleden hebben we onze Sinterklaastraditie vernieuwd. Geen gedichten en surprises meer en een andere invulling van de verlanglijst (zie het volgende punt). Het heeft voor veel meer rust en minder stress gezorgd.

Pakjesavond 2.0 draait vooral om gezellig samen zijn. We hebben een Sinterklaasdiner waarbij we tijdens het eten de cadeautjes open maken. Alle cadeautjes staan dan ook mooi uitgestald op de eettafel.
En niet onbelangrijk, het Sinterklaas-gevoel is er echt niet minder om geworden.

Cadeaus geven en ontvangen

Het gaat allang niet meer om de cadeaus. We hebben een vast budget (met z’n drietjes trekken we geen lootjes maar koopt ieder voor de andere twee). De insteek daarbij is één cadeau voor € 20 of twee cadeaus met de verhouding 10/10 of 15/5 (om en nabij).

Bij het geven van cadeaus houd ik me altijd aan de wensen van de ontvanger. Daar waar ik kan probeer ik wel de meest duurzame variant te vinden. En als ik nog zelf iets mag verzinnen, is het vaak ook iets om te gebruiken.

Geen knutsel- of inpakpapier

Geen surprises meer maken scheelt het extra in huis halen van knutselspullen die soms best wat geld kosten en waarvan vaak de helft over blijft en vervolgens ergens in huis blijft liggen. Dat we geen surprises meer maken, is een prettige bijkomstigheid van deze minimalist in de dop.

Laatst kwam ik de tip tegen om geen inpakpapier meer te kopen. Gewoon bij de aankoop laten inpakken. Heel gek, dat was wel een eyeopener. Ik had namelijk altijd best veel cadeaupapier in huis. Nu is dat al wel minder, maar laten we zeggen, het is een kleine zwakte.

Het voornemen is om vanaf nu geen Sinterklaasinpakpapier te kopen. We hebben nog twee rollen om te gebruiken. Maar wat ik in de afgelopen jaren ook al deed, is zelf mooi inpakpapier maken. Met naturel papier en een aantal Sinterklaas stempels die ik bij Pipoos kocht. Lekker creatief bezig zijn, en met het resultaat ben ik blijer dan met het gekochte inpakpapiertje.

Waar denk jij aan als het gaat om minimalistisch Sinterklaas vieren? Wat zijn jouw tips? Laat ze gerust achter.

Ps. In deze weekend favorieten vind je nog meer Sinterklaas tips!

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.