Eten

6 x een gezonde smoothie of sapje

smoothie

Vanmorgen maakte ik een smoothie als ontbijt. Zo aan het einde van de week heb ik nog maar weinig verse producten meer in huis. Maar altijd heb ik wel een doosje fruit of smoothiemix in de diepvries. Vandaag kon ik daar dan ook op terug vallen. Ik maakte een smoothie van meloen, ananas en mango. Lekker fris!

Ik probeer steeds vaker een smoothie of gezond sapje op het menu te zetten. Niet elke dag, maar een paar keer per week. En dan maak ik het liefst een smoothie of sapje van groente en fruit.

Inspiratie voor goede recepten vind ik vaak in tijdschriften, online maar ook in (kook)boeken. Wil je je oriënteren op boeken over sappen en smoothies? Bekijk dan eens deze selectie. Op dit moment heb ik dit boek te leen van de bibliotheek. Ooit kreeg ik het boekje Sappen & Shakes bij een winactie. En hieruit heb ik ook al lekkere recepten gemaakt, zoals deze 6. Elk recept is voor 2 grote glazen of 4 normale glazen. Je hebt verder bij elk recept een blender, fijne rasp en/of citruspers nodig. En klaar in 5 tot 10 minuten.

1. Energiebommetje

 • 6 sinaasappels
 • halve citroen
 • 200 gram spinazie
 • 100 gram boerenkool
 • 2 kiwi’s

Pers de sinaasappels en citroen uit met behulp van een citruspers. Schil de kiwi’s en snijd ze in stukken. Schenk het citrussap in de blender en voeg de boerenkool, spinazie en de kiwi’s toe en blend tot een gladde mix.

2. Be happy

 • 1 komkommer
 • 2 mango’s (een doosje diepgevroren mangoblokjes kan ook)
 • 4 takjes basilicum, alleen de blaadjes
 • 1 cm gember, geschild

Schil de komkommer en snijd hem in stukken. Schil de mango, verwijder de pit en snijd ook in stukken. Doe de komkommer, de mango, basilicumblaadjes en de gember in de blender en vul met water tot net alles onder staat. Mix vervolgens tot een gladde sap.

3. Koriander cooler

smoothie sap gezond
Koriander cooler
 • 6 sinaasappels
 • 1 paksoi
 • 1 komkommer
 • 6 takjes koriander
 • 6 takjes selderij

Pers de sinaasappels uit met behulp van een citruspers. Was de paksoi en snijd hem grof. Schil de komkommer en snijd hem in stukken. Doe het sinaasappelsap, de paksoi, komkommer en de takjes koriander en selderij in de blender. Blend er een gladde shake van.

4. Klassieke groene smoothie

 • 2 avocado’s
 • 2 bananen
 • 1 limoen
 • 300 gram spinazie (gewassen)
 • 2 theelepels agavesiroop

Rasp de limoen en pers hem uit. Snijd de avocado’s door de helft, verwijder de pit. Pel de bananen en snijd ze in stukken. Doe de avocado, banaan, het sap en de rasp van de limoen, de spinazie in de blender. Voeg 100 ml water toe. Blend tot er een glad sap ontstaat. Voeg eventueel nog water toe.

Ps. wil je de avocadopitten ontkiemen? Lees dan even deze slimme tip!

5. Kruidige kiwisap

 • 1 kleine galia meloen
 • 3 kiwi’s
 • 75 gram rucola
 • 1 bosje peterselie

Maak de meloen en kiwi’s schoon en snijd ze in stukken. Doe het fruit in de blender en voeg water toe zodat het net anders gaat. Mix tot een gladde shake. Voeg de rucola en peterselie toe en blend kort zodat er nog wel structuur in de shake zit.

6. Energiebalans

 • 4 bananen
 • 50 gram ongebrande cashewnoten
 • 500 ml kokoswater
 • 2 eetlepels geraspte kokos
 • 1 theelepel macapoeder
 • 1 theelepel cacao nibs, plus extra

Schil de bananen en snijd ze in stukken. Doe de banaan, cashewnoten, het kokoswater, de kokosrasp, het macapoeder en de cacao nibs in de blender en mix er een gladde smoothie van. Garneer ze met wat extra cacao nibs.

Een gezond glas Energiebalans

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.