Reizen

Fietsen in wereldsteden

fietsen in wereldsteden napels

Fietsen in het buitenland. Tot een jaar geleden was ik vergeten hoe leuk dat is. Maar met nieuwe ervaringen rijker in Napels en Rome, weet ik het weer!

Mee op fietsexcursie

Eigenlijk ben ik niet zo van de georganiseerde groepsexcursies. Ik vind liever mijn eigen weg. Maar toen ik solo naar Napels ging, boekte ik vooraf een fietstour met gids. Vooral omdat een collega er zo enthousiasme over was. En ik dacht bij mezelf: “Waarom niet? Ik ga er een beetje mee buiten mijn comfortzone maar wie weet is het een geweldige ervaring.”

Op de fiets door hartje Napels

En dat was! Voor vertrek had ik thuis de Napels fietstour via Baja Bikes geboekt om op de tweede dag te doen. In drie uur op de fiets langs alle highlights onder begeleiding van een Nederlandse gids die in Napels woont. En ja ik weet het! Ik had ook Italiaans kunnen kiezen.

Terug op de fiets. Met een kleine club vertrokken we vanaf de promenade voor een tocht van 11 km. Onderweg waren er verschillende stops waar de gids op een leuke manier vertelde over de sights, historie en het leven in Napels. En er was ook tijd om een kerk te bekijken of door de Via San Gregorio Armeno, de ‘kerststraat’ te wandelen. Hoogtepunt van de tour was voor mij het fietsen door de wirwar van nauwe straten van Spaccanapoli. Ik heb er alleen maar met een grote lach op mijn gezicht rond gefietst. En toen had ik de smaak te pakken.

Fietsen in Rome

Eind februari waren Bas en ik een weekend in Rome (voordat de coronacrisis echt uitbarstte). Hier stapten we samen op de fiets. We kozen voor de fietstour Via Appia waarbij we een ander deel van de stad leerden kennen. Ook weer via Baja Bikes. Met nog een ander stel en gids gingen we op pad.

Al snel waren we buiten de stad en fietsten we door de natuurlijke omgeving van de Italiaanse hoofdstad. Langs cultuur-historische bezienswaardigheden met als hoogtepunt fietsen over de Via Appia Antica, een van de bekendste en belangrijkste wegen uit de Romeinse Oudheid. En dat is wel heel speciaal! Terug naar de stad, fietsten we dwars door een natuurgebied waar Romeinen graag recreëren. Dat vind ik dus leuk, je komt op plekken die je niet uit een reisgids haalt.

fietsen in wereldsteden rome
Samen met Bas op de fiets over de Via Appia Antica in Rome

Fietsen in wereldsteden met Baja Bikes

Baja Bikes biedt niet alleen fietstours aan in wereldsteden, ook kun je via hen voor één of meerdere dagen een fiets huren. Mijn ervaringen zijn goed met Baja. Het online reserveren is handig en je kunt je tour gratis annuleren of wijzigen. Heel handig als het net regent op je fietsdag. Wat ik zelf belangrijk vind, is dat ze goed bereikbaar zijn en snel reageren. Dus van harte aanbevolen!

Andere fietservaringen in het buitenland

Terwijl ik dit schrijf, bedenk ik me dat ik ook op eerdere vakanties in het buitenland heb gefietst! Op onze vakanties naar de Provence (2010) en Toscane (2011) hadden we onze fietsen mee. We fietsten door St. Rémy-de-Provence en de Camargue. En in Italië hebben we Lucca op de fiets verkend.

fietsen in frankrijk
Op de eigen fiets in de Provence (2010)

Maar ook in Amsterdam, heb ik wel eens een fiets gehuurd! Zo ben je snel buiten de gebaande paden en van de toeristenmassa af en maakt een dagje Amsterdam weer net een beetje anders.

Maar de allereerste keer fietsen in een wereldstad was in San Francisco in 2008. Toen hebben we voor een dag fietsen gehuurd voor “Biking the bridge”. Op de fiets over de Golden Gate Bridge was onvergetelijk en ook toen heb ik met een grote lach op mijn gezicht de brug op en neer gefietst!

Kortom fietsen in het buitenland en wereldsteden is leuk. Of dat nu met of zonder gids is. Gewoon doen!

fietsen San Francisco Golden Gate bridge
Fietsen over de Golden Gate Bridge, San Franciso (2008)