Reizen

Italiaanse les: parlo italiano e tu?

italiaanse les parlo italiano e tu

Ik zit op (opnieuw) Italiaanse les, al een tijdje trouwens. Een goede lezer op dit blog had dit al kunnen lezen in één van mijn laatste blogs. Maar verder heb ik er nooit iets over gezegd of geschreven. En dat terwijl het zo’n plezierig deel uit maakt van Jannekes wereld, mijn wereld. Hoogste tijd dus!

Ik denk dat het 2009 was dat ik mijn eerste Italiaanse cursus volgde bij de VU Groningen: Italiaans op reis. In dat zelfde jaar waren Bas en ik in Le Marche en Umbrië. Ik kreeg de smaak te pakken en volgde nog eens twee cursussen bij de VU tot 2012. Toen kon ik het niet meer combineren met een al eerder gestarte studie naast het werk en brak ik mijn cursus af. Na afronding van die studie in 2013 is het niet meer bij me opgekomen om weer te starten met Italiaanse les. Omdat we in die tijd onze vakanties hadden verlegd naar Noord-Europa en was er nog maar weinig Italiaans te praten. Tot 2017…

italiaanse les eerste leerboeken
Italiaanse les: mijn eerste lesboeken

In 2017 honeymoonden wij in Rome. Vanaf het eerste moment daar verbaasde ik me hoe veel woordjes in nog verstond en dat ik mezelf ook nog verstaanbaar kon maken. Het begon weer te kriebelen. Terug in Nederland ging ik op zoek naar een passende cursus. De VU liet ik voor wat het was en kwam ik via een tip uit bij Istituto Italia. Een schot in de roos. Tijdens een introductie-avond besprak ik met Harriet mijn niveau. Tot mijn verbazing vond ze me thuishoren in het 3e jaar! Dat had ik zelf nooit bedacht. Zo gezegd zo gedaan en na les 1 bleek dat ze het juist had in geschat. Natuurlijk miste ik wel woordenschat maar dat kwam snel terug en kon ik goed mee in de lessen.

Intussen zit ik in de 4e jaars conversatiegroep. Elke twee weken les. We praten over uiteenlopende onderwerpen: cultuur, land & volk, literatuur, cinema, reizen én de laatste nieuwtjes uit Italië.

italiaanse les conversatiecursus
Mijn lesboeken nu

Italiaans leren: het is hartstikke leuk om te doen. Ik ben zo blij dat ik de draad weer heb opgepakt. Het mooiste is natuurlijk het in de praktijk te ervaren. Daarom was ik vorig jaar 5 dagen alleen in Rome en heb ik nagenoeg alleen maar Italiaans gesproken. Dit jaar ga ik opnieuw alleen op reis. Nu naar Napels, dat is mijn eigen afsluiting van deze cursus.

Na de zomer ga ik zeker verder en misschien dat ik daarbij een ander pad in sla. Kijk in ieder geval niet op als je hier met grote regelmaat een blog over Italië en de Italiaanse taal tegenkomt. Va bene?!Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.