Reizen

Napolitaanse dolce: zoete ontmoetingen

poppella pasticceria napels napoli fiocco di neve negozio

Napels, een prachtige stad. Op en top Italiaans: intens én zoet! Napels heeft een rijke traditie aan zoetigheden. Italianen beginnen graag hun dag met zoet, en ik geef ze geen ongelijk! Dit zijn de Napolitaanse dolce die ik heb geproefd. Nu ik erover schrijf, loopt het water me al weer in de mond!

Babà

Napolitaanse dolce baba rum napoli napels dolce

Bij mijn eerste ochtend in Napels koos ik voor een babà bij mijn cappuccino. Een babà wordt bereid in een special vormpje waardoor het cakeje de vorm van een hoge paddenstoel krijgt. Vervolgens wordt de babà gedrenkt in rum en suikersiroop. Lekker maar wel heel machtig! Ik was hier bij Ke’kafe in Galleria Umberto I.

Sfogliatelle

Napolitaanse dolce sfogliatella

Een andere Napolitaanse dolce is de sfogliatella. Op en top Napolitaans, vergeet deze dus niet te proeven! Het lijkt op een croissant maar dat is het niet. Het is een soort schelp van heel dun bladerdeeg gevuld met ricotta en griesmeel en een vleugje limoen, met bovenop wat poedersuiker. Je hebt twee varianten: riccia (met dun bladerdeeg) en frolla (met gewoon deeg).

De riccia is ‘het origineel’. Veel Napolitanen eten een sfogliatella als ontbijt, bij een cappuccino. Je kunt er de hele ochtend tegenaan! De beste sfogliatelle kun je La Sfogliatella Mary krijgen, eveneens te vinden in Galleria Umberto I. De mijne kocht ik bij de pasticceria of een kraampje op mijn route.

Fiocco di neve

Napolitaanse dolce fiocco di neve poppella pasticceria napoli napels

Mijn favoriet! Als ik aan Napels denk, denk ik vaak als eerste aan de fiocco di neve. Geloof me, één keer proeven en je bent verkocht! De eigenaar van Pasticceria Poppella bedacht een aantal jaren geleden de fiocco di neve (‘sneeuwvlokje’): een soesje met een geheime mix van onder andere ricotta en slagroom. Poppella heeft in haar mooie winkel nog veel meer lekkers te bieden (zie de featured foto).

Comments (1)

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.