Leefstijl Mindful leven

Inzicht in het hier en nu

Mindful zijn is één ding, mindful blijven een tweede.

Na een toch mindfulle vakantie vond ik het de laatste weken best lastig weer de focus te krijgen en te houden op het hier en nu. Toch lukt het me trouw te blijven aan mindfulness meditatie voor meerdere keren in de week.  Helemaal fijn is het vooruitzicht dat ik in oktober start met een cursus inzichtmeditatie. Dat is dan nog wel niet HIER en NU, maar goed.

In het hier en nu zijn

Inzichtmeditatie – of Vipassana – is een eenvoudige techniek waarbij je leert om helder van geest direct en ongekleurd naar je eigen ervaringen te kijken. Centraal daarbij staat het ontwikkelen van aandacht (mindfulness). Aandachtig zijn zonder te oordelen, zonder te analyseren, zonder verwachtingen. Het is een open en liefdevolle houding ten aanzien van de mentale en fysieke verschijnselen die zich in en aan ons voordoen. Op een eenvoudige manier oefen je in direct waarnemen. Gedachten en gevoelens, die je leven misschien vaak bepalen, ga je opmerken zonder je ermee te identificeren. Daardoor kan er ruimte ontstaan in jezelf. Inzichtmeditatie leert je in het hier en nu te leven.

Lezen over mindfulness

Lezen over mindulness vind ik leerzaam en er zijn veel inspirerende boeken en tijdschriften. Mijn tips

  1. Mindfulness, in de maalstroom van je leven, geschreven door Edel Maex
  2. De geur van versgemaaid gras, een gids voor loopmeditatie, geschreven door Thich Nhat Hanh
  3. Thuiskomen bij jezelf, geschreven door Jon Kabat-Zin
  4. Ki, geschreven door Hans Peter Roel
  5. De kleine Mindfulness voor dummies, geschreven door Shamash Alidina
  6. Happinez, het mindstyle magazine
  7. Flow magazine

Op internet vind je ook tal van ‘mindfulle’ plekken. Een van mijn favorieten is daarbij Pinterest. Hier vind je heel veel informatie over mindfulness, in de vorm van spreuken, mooie afbeeldingen, geleide meditaties, artikelen. Zin in een mindful kijkje op Pinterest? Bekijk dan een van deze borden (de mijne staat er ook bij!)

Mindful links

Leven in het hier en nu; het komt zoals het komt, het gaat zoals het gaat….adem in, adem uit!

mindfulnesmoment

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.