Reizen

Ålesund: art-nouveau in Noorwegen

Ålesund

Deze zomer was ik in Ålesund in Noorwegen.  Te midden van indrukwekkende landschappen is daar ineens Ålesund, een kleurrijke stad aan de westkust, gelegen op het schiereiland Yksnoya.

Een stad dat echt een bezoek waard is. Niet alleen vanwege de art-nouveau waarom de stad bekend staat. Er zijn veel andere leuke dingen te zien en te doen in en rondom Ålesund.

Jugendstil

In Noorwegen werden – en nu nog – de meeste huizen van hout gebouwd. Zo ook in Ålesund. Houtbouw brengt risico’s mee. Een grote brand in 1904 verwoestte de hele binnenstad. De brand werd aangewakkerd door een zuidwesterstorm en woedde 16 uur. 850 huizen gingen verloren en maakte 10.000 inwoners dakloos. Er werd flink aangepakt om de stad weer op te bouwen, ook met buitenlandse hulp. De Duitse keizer Wilhelm II zorgde ervoor dat vele bouwvakkers en architecten naar de stad kwamen. Ze herbouwden de stad in minder dan een decennium, in de stijl die toen furore maakte: de jugendstil.

alesund2

Deze wederopbouw maakte de stad beroemd: de oude binnenstad is tot op heden vrij intact gebleven. Ålesund is daardoor een van de grote trekpleisters in Noorwegen. De stad is bestaat uit verschillende eilanden die onderling zijn verbonden door bruggen en tunnels onder het water. In de zomer is de stad levendig. Ålesund is ook een van de havens die door de Hurtigruten, de boottocht langs de Noorse kust, wordt aangedaan. Veel buitenlandse cruiseschepen doen Ålesund ook in de zomer aan.

Stadsberg Aksla

Wij beginnen ons bezoek aan Ålesund op de stadsberg Aksla. Vanaf Aksla heb je een mooi panorama-uitzicht over de stad, de bergen van Sunnmøre en de verder gelegen eilanden voor de westkust van Noorwegen. Hier zie je goed hoe de stad over de verschillende eilanden is verspreid. Aksla is zeker een must-see/must-do wanneer je de stad bezoekt. Er loopt een wandelpad vanaf de binnenstad naar de top van de Aksla (418 treden). Je kunt er ook met de auto komen, je kunt bij de Aksla Fjellstua parkeren.

Stadswandeling

De kleurrijke binnenstad nodigt uit voor een leuke stadswandeling die ook deels langs de haven gaat. Bij de Tourist Information halen we een gratis plattegrond/stadswandeling. Ook is daar een uitgebreidere stadswandeling te koop (ook in Nederlands) met veel uitleg over de gebouwen. Wij doen het met de eenvoudige route. Een wandeling waarbij we vooral omhoog kijken naar de mooie Jugendstil-gevels. Ben je helemaal into art nouveau, dan is een bezoek aan het Jugendstilsenteret/Art Nouveau Center bij Brosundet de moeite waard. Hier wordt uitleg gegeven over de gebouwen in de stad. Dit museum vind je in de binnenstad, gelegen aan een plein met gezellige terrasjes.

Andere dingen die je in Ålesund kunt doen

  • Ålesunds Museum en Visserijmuseum;
  • Sunnmøre Museum; een openluchtmuseum met meer dan 55 oude gebouwen in een prachtig natuurpark, een grote verzameling (Viking)boten en een Middeleeuwenmuseum.
  • Kajakken door Brosundet, het zeekanaal dat twee delen van de oude stad verbindt.
  • Houd je van winkelen? Dan ben je in Ålesund op een goed adres. Winkelen kun je hier in overvloed!
  • Atlanterhavsparken Ålesund Akvarium: één van de grootste aquaria van Europa en mooi gelegen aan de kust.

Ålesund Akvarium

’s Middags brengen we een bezoek aan Atlanterhavsparken Ålesund Akvarium. Leuk om met kinderen te bezoeken, het is dan ook een van de topattracties van Ålesund. Bijzonder is de show waarbij een duiker in de grootste tank de vissen voert. Buiten vind je pinguïns en later dit jaar zijn ook zeehonden te bewonderen in Atlanterhavsparken.

alesund Noorwegen aquarium

alle foto’s: Janneke

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.