Reizen

Trollstigen: toeristische toproute

trollstigvei norway

We zijn vanuit Dovrefjell onderweg naar de Noorse fjorden. De zon schijnt uitbundig, de lucht is blauw. We rijden via Romsdalen richting Åndalsnes. De bergtoppen worden alsmaar hoger en indrukwekkender. We zijn onderweg naar een van de spectaculairste toeristische routes van Noorwegen;  Trollstigen-Geiranger. Voor het zover is passeren we eerst de Trollvegen, de 1000 meter hoge steile rotswand die als één van de bekendste klimwanden ter wereld bekend staat.

Vanuit Åndalsnes en het Isterdal

Voor Åndalsnes rijden we de E63 op. Door het Isterdal komen we uit bij de Trollstigvei. Deze bergweg is het spectaculairste deel van de route met een stijgingspercentage van 9 procent en 11 haarspeldbochten. In een aantal bochten passeren we de 180 meter hoge Stigfossen. Door het open raam voelen we de koelte van de waterval. De weg wordt omgeven door indrukwekkende bergen en bergtoppen. Namen als Kongen (de Koning), Dronningen (de Koningin) en Bispen (de Bisschop)  bevestigen hun enorme grootsheid.

Spectaculair uitzicht op Trollstigen

Op het hoogste punt vind je het Trollstigplatået vanwaar je vanaf twee platforms een geweldig uitzicht hebt op de bergweg en de waterval. Bij het stoppunt vind je ook een souvenirshop en een café. Vanaf de parkeerplaats wandel je via trappen naar de platforms en langs de nog kalme waterval die even later woest naar beneden valt. Het mooiste uitkijkpunt is de hoogste platform waar een deel uitsteekt waardoor het voelt alsof je boven het dal zweeft. Het uitzicht vanaf hier is geweldig. We zien vanuit het dal het regenbuitje aan komen waardoor er even later een mooie regenboog over de bergweg ontstaat.

Nasjonale Turistveger

De Trollstigen route is één van de 18 Nasjonale Turistveger, de mooiste autoroutes door de indrukwekkende landschappen die Noorwegen rijk is. Tijdens onze reis door Noorwegen pikten we nog verschillende andere Turistveger (deels) mee:

  • Rondane (helaas in de regen dus die moet op herhaling!)
  • Hardangervidda
  • Hardanger
  • Sognefjellet
  • Peer Gynt Bergweg (behoort niet tot de 18. Erg mooie route, zie foto)
Peer Gyntweg, Trollstigen, toeristische routes Noorwegen
Peer Gyntweg, anders dan de Trollstigen maar ook heel mooi

Alle 18 routes op een rij

De website nasjonaleturistveger.no geeft een mooi en compleet overzicht van de toeristische routes. Op de overzichtskaart van Noorwegen zie je in welk deel van het land een route ligt. Van iedere route zijn er foto’s, reisinformatie, wegenkaart en informatie over natuur en architectuur te vinden. Gebaande paden proberen we altijd wat uit de weg te gaan, maar ze zijn er niet voor niets en deze turistveger zijn echt dubbel en dwars de moeite waard. Doen dus!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.