Reisjournaals Reizen

Sint-Petersburg: nieuwe Russische avonturen

sint-petersburg

Na een winters bezoek in 2008 ben ik nu voor een tweede keer op (familie)bezoek in het Russische Sint-Petersburg. En dit keer zijn we er in september. De stad heeft een heel andere aanblik. Met de vele rondvaartboten in de kanalen, haar fonteinen, terrasjes en mensen tot ‘s avonds laat in de straten en op het Paleisplein.

Uitstapjes buiten de stad

Deze keer maken we verschillende uitstapjes buiten de stad. Zo krijgen we weer een heel andere indruk van Rusland en het Russische leven.

Kronstadt, versterkte Russische havenstad

Op de eerste dag vertrekken we met de hele familie met de auto richting Kronstadt. Kronstadt is een versterkte Russische havenstad op het eiland Kotlin in de Finse Golf, en ligt ca. 30 kilometer ten westen van Sint-Petersburg. Tot 12 jaar terug was deze stad helemaal niet toegankelijk voor de gewone burger, laat staan toerist.Het was een hermetisch afgesloten marinebasis. Nu kunnen we wandelen waar we maar willen en zien we zelfs georganiseerde stadsrondwandelingen. Bij een oud droogdok aan de haven stoppen we om de voor anker liggende marineschepen te bewonderen en door het park te lopen met natuurlijk een groot standbeeld van Peter de Grote.

Kronstadt - russische havenstad - Rusland - marine

Oranienbaum

Via de nieuw aangelegde weg naar Lomonosov. We bezoeken hier Oranienbaum, of ook het Mensjikov paleis genoemd. Een enorm groot park met verschillende paleizen en andere buitenverblijven. Zoals het blauw-witte Sleeheuvelpaviljoen. Na het bezoek aan Oranienbaum steken we de weg over en lopen we richting de dorpsmarkt. De markt is overdekt en zijn er tal van kraampjes die veel verschillende dingen verkopen, van levensmiddelen tot aan kunstbloemen, huishoudelijke apparaten. Buiten staan er ook nog de nodige kraampjes waaronder een met bontmutsen in diverse soorten en maten. Bijzonder om dit eens mee te maken en als kroontje op de dag drinken we iets in een echt Russisch café.

Peterhof, het Russische Versailles

Peterhof ligt ten zuidwesten van Sint-Petersburg en kijkt op de Finse Golf. De stad werd voor het eerst in de geschiedenis genoemd door tsaar Peter de Grote in 1705. Hij merkte de gunstige ligging van deze plaats op voor de scheepvaart. Later besloot hij op deze plek een paleis te bouwen naar het voorbeeld van het Paleis van Versailles. En in 1714 begon hij met de bouw van twee paleizen (Monplaisir en het centraal gelegen Grote Landhuis) en de lager en hoger gelegen tuinen. De bouw werd stopgezet in 1725 toen Peter de Grote stierf.

Beautiful scene of the famous fountains in front of the royal Peterhof in summer

Pas toen tsarina Elisabeth I, de dochter van Peter, de troon besteeg, werd de bouw voortgezet. Zij liet haar favoriete architect, Bartolomeo Rastrelli, aan het Peterhof werken. In 1917 kwam er een einde aan de macht van de Russische tsaren en werd het paleizencomplex staatsbezit. Vandaag de dag zijn de tuinen en de paleizen een grote toeristische trekpleister.

Grote Cascade

Met de draadvleugelboot varen we in 40 minuten over de Neva en Finse Golf naar Peterhof brengt. Vanaf de boot zien wij het op het klif gelegen indrukwekkende Grote Paleis met daarvoor de Grote Cascade en de Fontein van Simson. De Grote Cascade is de belangrijkste waterpartij in Peterhof en ontworpen door tsaar Peter de Grote zelf. Onderaan de cascade ligt een grote vijver, waarin de Fontein van Simson uit 1734 staat. De fontein is de meest krachtige van Peterhof en bestaat uit een gouden beeld van Simson die de bek van een leeuw opentrekt. De vijver is weer verbonden met een kanaal dat loopt naar de Finse Golf.

Als we vanaf de boot naar de ingang lopen, zien we gelijk al hoe gigantisch groot dit complex is. Brede lanen strekken links en rechts van ons uit verder de tuinen in. We zullen keuzes moeten maken: het geheel beslaat 115 hectares, dus alles zien lukt echt niet in 1 dag! Lange tijd blijven we eerst genieten van de Grote Cascade om deze goed te bekijken, te bewonderen en over te verwonderen! Talloze beelden sieren de Grote Cascade. In de tuinen liggen diverse kleinere paleizen die ook toegankelijk zijn voor bezichtiging. In de tuinen komen we op verschillende plaatsen diverse waterpartijen met fonteinen tegen. Prachtig. Het is werkelijk genieten hier.

2009_spb2

Russische kunst en cultuur

Sint-Petersburg telt zo’n 120 musea. Als je van kunst en cultuur houdt vermaak je je hier wel. Wij deden dat in ieder geval op de volgende plaatsen:

  • Hermitage
    We namen de tijd voor ons bezoek zodat we veel zalen en staatsievertrekken konden bekijken. Indrukwekkend voor mij blijven de staatsievertrekken en de Rafaël-loggia’s, die ik nu voor het eerst zag. Catharina de Grote was zo onder de indruk van de gravures van Rafaëls fresco’s in het Vaticaan dat zij in 1787 opdracht gaf voor kopieën op doek met kleine aanpassingen: het wapen van de paus werd vervangen door de tweekoppige Romanov-arend. Zo fraai en verfijnd. Je moet het zelf ervaren!
  • Het Russisch Museum; gehuisvest in het Michailovski-paleis en herbergt een van de grootste collecties Russische kunst ter wereld. Bijzondere werken die hier te zijn, zijn Prinses Olga Konstantinova Orlova (Valentin Serov, 1911), De laatste dag van Pompeï van Karl Brjoellov (1833), Fryne op het feest van Poseidon in Eleusin (Henryk Siemiradzki, 1889) en de werken van kunstenaar Ilja Repin, waaronder de Boottrekkers van Wolga (1870-1873).
  • Petrus en Paulusvesting. Het begin van de bouw van deze vesting in 1703 geldt als het moment waarop de stad is gesticht. Het bouwwerk kent een grimmig verleden: honderden dwangarbeiders vonden de dood bij de bouw ervan en in de bastions zijn tal van politieke gevangenen opgesloten en gemarteld. Wij brachten een bezoek aan het Troebetskoj bastion waar op bijzondere wijze de geschiedenis van het bastion wordt verteld. De 69 isoleercellen zijn in oude staat teruggebracht: in een aantal kun je fragmenten beluisteren afkomstig uit dagboeken van bekende gevangenen. De sterattractie is de Petrus en Pauluskathedraal met de graftomben van de Romanovs. Ik vond het heel apart om voor het graf van Peter de Grote te staan.
  • Mikhailovsky Theater: we zijn aanwezig bij de première-avond van Swan Lake.We zien een prachtige balletvoorstelling. Een echte aanrader voor als je Sint-Petersburg bezoekt. Het Russische ballet is een klasse apart.
  • De St. Izaäk kathedraal: vanaf de omgang kun je eindeloos ver kijken over de stad. Ook het interieur van de kathedraal is groots.

Te voet, per boot of bus

Al wandelend is het genieten van de drukte van de stad om je heen, je te begeven tussen de Sint-Petersburgers. Heerlijk om op het Paleisplein rond te dralen, of gewoon ergens lekker op een bankje of muurtje neer te strijken en te genieten van alles om je heen!

Hop on, hop off

Deze keer verkenden we Sint-Petersburg ook nog eens per bus en boot. Een leuk en nieuw initiatief (sinds de zomer van 2008) is de City “hop on – hop off” Bus. Het maakt niet uit waar je opstapt of uitstapt. Een kaartje is de hele dag geldig. Maak je de hele toer in één keer dan ben je zo’n 2 uur onderweg. Tekst en uitleg krijg je via een eigen koptelefoon. Ik vind het altijd leuk om naast de informatie die per bezienswaardigheid wordt gegeven ook tekst en uitleg te krijgen over de historie van de stad. En  je hoog in de dubbeldekbus, zie je toch ook weer heel veel nieuwe dingen.

Rondvaart: must-do!

De mooiste manier om Sint-Petersburg te zien is vanaf het water. Met mijn zus en haar kinderen stapten we bij de Mojka op voor een rondvaart door de stad. Een prachtige rondvaart door de kanalen en over de Neva en zo voeren we door een groot deel van de stad en zelfs een stukje haven waar de grote onderzeeërs liggen. Vanaf het water was het ook prachtig om de Hermitage nu eens in volle glorie te zien. Heel anders dan wanneer je op het trottoir er langs loopt of op het Paleisplein staat. De St. Izaak torent hoog boven alles uit en bleef het grootste deel van de tocht te zien.

Na 8 dagen komt een einde aan ons verblijf in Sint-Petersburg. Het was een week van oud en vertrouwd en met veel nieuwe ervaringen.

Gebruikte reisgidsen en handige links

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.