Reisjournaals Reizen

Sint-Petersburg: reisjournaal 2008

sint-petersburg

Half februari 2008 reizen Bas en ik voor een kleine week af naar Sint-Petersburg (Санкт-Петербург). Sinds 2007 voor drieënhalf jaar de woonplaats van mijn zus en haar gezin vanwege het werk van mijn zwager Pieter (Boskalis). Het is erg fijn hen weer te zien, en om mee te maken hoe zij wonen en leven in Rusland en maken wij kennis met de bijzondere en rijke cultuur van Sint-Petersburg.

Sint-Petersburg is na Moskou de belangrijkste stad van Rusland. De stad is gelegen aan de monding van de rivier de Neva in de Finse Golf in een deltagebied. De stad strekt zich uit over meer dan 40 eilanden en telt ongeveer 5 miljoen inwoners. Met zijn architectuur uit de 18e en 19e eeuw, zijn grachten, lange rechte straten, tuinen, parken en paleizen is Sint-Petersburg tegenwoordig een grote toeristische trekpleister.

Onze uitvalsbasis is (het appartement van mijn zus) aan de Millionnaja Oelitsa. Loop je deze straat uit in oostelijke richting, dan kom je uit op het Paleisplein. Op dit plein zie je links van je de gebouwen van de Generale Staf, rechts de Hermitage en voor je de Admiraliteit en nog verder de Izaäkkathedraal. Het Paleisplein loopt over in de Nevski Prospekt, de beroemdste straat van Rusland en de belangrijkste verkeersader van de stad. Niet alleen vroeger ook nu is het nog steeds de plek om te zien en gezien te worden.

Kerk van de Verlosser op het Bloed

sint-petersburg - kerk van de verlosser op het bloed

Loop je vanuit de Millonaya Ul in westelijke richting, dan wandel je langs het Marmerpaleis, over het Marsveld naar de Zomertuinen en het Zomerpaleis van Peter de Grote. En nog dichterbij: over de rivier Moyka, staat de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Wij noemen het in onze familie “de bolletjeskerk”. Het is onze eerste sight in deze indrukwekkende stad. De kerk is gebouwd op de plek waar tsaar Alexander II op 1 maart 1881 werd vermoord. Binnen zijn meer dan 20 soorten mineralen gebruikt voor de mozaïeken van iconostase, icoonlijsten, baldakijn en vloer. Een kleurrijk geheel. Niet alleen van binnen mooi, ook van buiten.

Nog meer kathedralen

Naast de Kerk van de Verlosser op het Bloed bezoeken we ook de Onze-Lieve-Vrouwen-van-Kazankathedraal (met de 111 meter lange gebogen zuilengalerij), Nicolaaskathedraal en de Izaäkkathedraal. De Izaäkkathedraal is één van de grootste kathedralen van de wereld. En de Sovjettijd werd gebruikt als atheïstisch museum. Ook nu is de kerk nog altijd een museum met een prachtige plafondschildering waarin de zilveren duif in de koepel de Heilige Geest symboliseert. Vanaf de omgang heb je een geweldig uitzicht over de stad, o.a. op de Hermitage en Admiraliteit.

Met de hele familie bezoeken we de Hermitage en Petrus en Paulusvesting. De bouw van deze vesting in 1703 geld als het moment waarop de stad is gesticht. Wandelend over de vestingsmuren hadden we een mooi uitzicht op de Neva, Hermitage, Admiraliteit en de Izaäkkathedraal. In de Petrus en Pauluskathedraal liggen de graftomben van de Romanov-tsaren. Iedere dag om 12.00 uur wordt vanaf het ford een kanonschot gelost. In het weekend dat wij er zijn, vieren de Russen Dag van de Verdedigers van het Vaderland (23 februari).  ‘s Avonds wordt vanaf de vesting een groots vuurwerk afgestoken.

Hermitage

sint-petersburg - hermitage - museum

Zondermeer is de Hermitage de belangrijkste bezienswaardigheid van Sint-Petersburg. Het is één van de grootste en omvangrijkste kunst- en cultuurhistorische musea in de wereld. Het museum is ontstaan in 1764 uit de verzameling van Catharina de Grote en het werd in 1852 voor het publiek opengesteld. Het omvat een verzameling uit de Oudheid (o.a. Egypte), de Middeleeuwen en de latere kunst en cultuur, zowel van het westen als het oosten. Het museum is zo groot, dat je niet alles op één dag kunt zien, eerder heb je een week nodig! Het bezoek aan de Hermitage is betoverend. Wij bezochten de staatsievertrekken van het Winterpaleis. De Hoofdtrap is adembenemend! En de zalen met Vlaamse, Nederlandse en Duitse kunst en een deel van de Impressionisten. De Nederlandse afdeling telt veel Rembrandts.

Sint-Petersburg, een waterrijke stad

Naast het vele wandelen door de stad, langs mooie bruggen als de Lvini Most (Leeuwenbrug) en genietend van al die prachtige historische gebouwen nemen we ook we een kijkje in het Alexander Nevski-klooster en het Zoölogisch museum dat een beroemde collectie mammoeten herbergt. Wij genieten van onze tijd met de familie in deze bijzondere stad. Volgend jaar komen we graag nog een keer terug in Sint-Petersburg. Dasvidanja!

Gebruikte reisgidsen en andere links

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.