Reisjournaals Reizen

Beierse Woud: reisjournaal 2010

beierse woud - duitsland - wolven

Beierse Woud. De zon straalt hoog aan de blauwe hemel. Om ons heen is het wit van de sneeuw. Bepakt met fotoapparatuur ploegen we door dikke lagen sneeuw. Het is afwisselend stijgen en dalen. Zonnestralen vallen door de bomen. Op zoek naar lynxen, wolven en beren in een witte wereld. Onze missie van deze reis.

Ondanks dat er volop sneeuw in eigen land te vinden is, vertrekken we in het tweede weekend van januari naar het Beierse Woud. De winters beginnen hier doorgaans vroeg en houden lang aan. En sneeuw is dus gegarandeerd! Een week vakantie maar beter gezegd is het een reis met een missie voor Bas. Het fotograferen van lynxen, wolven en beren en niet te vergeten mooie winterlandschappen.

Het Beierse Woud ligt in het zuidoosten van Duitsland in de deelstaat Beieren. Het gebied grenst in het zuiden aan Oostenrijk en in het oosten aan de grens met Tsjechië. Het Beierse Woud loopt daar over in het Bohemer Woud.

Hoogste punt Beierse Woud

Het hoogste punt van het Beierse Woud is de Großer Arber (1456 m) en daarmee een drukbezocht wintersportgebied. Op dit hoogste punt is het winterlandschap spectaculair. De bomen zijn onder een dikke laag sneeuw bedekt zodat je het groen van de takken niet meer ziet. Vanaf hier kun je ook prachtig ook over de dalen uitkijken. De zon maakt deze witte wereld tot een sprookje. Dit is pas winter!

2010_beieren1

Het Beierse Woud behoort ongetwijfeld tot één van de mooiste natuurgebieden van Duitsland. Een deel van het Woud is tot Nationaal Park uitgeroepen en het was daarmee het eerste gebied in Duitsland die deze titel ten deel viel. Een groot deel van de 240 km2 die tot nationaal park is uitgeroepen, ligt boven de 1000 meter. Het is deels ondoordringbaar en doet je een beetje denken aan een oerwoud. Dat in 25% van dit gebied geen mens meer komt, is bijzonder te noemen. Een bewuste keuze. De natuur kan hier haar eigen gang gaan.

Tierfreigelände

In het Nationaal Park zijn op twee locaties Tierfreigelände te vinden. Deze Tierfreigelände herbergen verschillende diersoorten die oorspronkelijk in het gebied leefden, waarvan sommigen zoals de wolf en de lynx intussen zijn teruggekeerd. De mooiste Tierfreigelände vind je bij Neuschönau. Met een route van 7 km wandel je door een prachtig oerbos waarbij je langs de aparte en afgeschermde leefgebieden van wolven, lynxen, bruine beren maar ook przewalski paarden en oerrunderen geleid.

Beieren - Duitsland - lynx

Met nog maar weinig bezoekers, is het extra bijzonder om door zo’n witte wereld te wandelen en daarbij bijzondere diersoorten te zien. Ook al leven ze in afgeschermde gebieden, deze zijn zo groot dat je de kans hebt dat ze je niet eens ziet. Geduld, wachten en geluk zorgen voor mooie (foto)momenten en slagen we voor onze missie.

Gebruikte reisgidsen

Wij gebruikten de reisgids Merian live! Bayerischer Wald, alleen is deze niet meer te verkrijgen. Alternatieven zijn:

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.