Reizen

Turijn bezoeken was een extra bonus deze zomer

Zicht op de stad Turijn vanaf Mole Antonelliana

Deze zomer was ik zomaar ineens nog in Italië. Daarom was het bezoek aan Turijn een extra bonus deze zomer. En zo kon ik toch nog een woordje Italiaans spreken!

Bestemming: Turijn.

Het was vroeger de hoofdstad van Italië toen het Huis van Savoye zich er vestigde. De Savoyes regeerden over gebieden in Zuid-Frankrijk en Noord-Italië, vervolgens over het koninkrijk Piemonte-Sardinië en uiteindelijk over heel verenigd Italië tot aan 1946. De koninklijke allure is nog altijd in de stad en daarbuiten te proeven door de vele prachtige paleizen, pleinen, kerken en buitenverblijven.

Turijn is zeker de moeite waard voor een stedentrip. Wij waren kort in de stad: woensdagmiddag/-avond en donderdag. Toch heb ik het gevoel veel van de stad te hebben gezien.

Woensdag: middag en avond

Halverwege de middag kwamen we aan in Turijn. We hadden last-minute nog een mooie Airbb accommodatie gevonden in een van de buitenwijken. Dat heeft een voor- en nadeel. Het voordeel is dat je meer tussen de locals bent en een ander deel van de stad ziet. Een nadeel is dat je vaak wat langere reistijd hebt naar het historische centrum. Met de metrolijn Fermi-Bengasi reisden we zo’n 7 haltes en vandaar was het nog een stukje lopen naar hartje stad. Maar dan wel langs over een mooie avenue met prachtige gebouwen, kunstwerken en leuke winkels en cafés.

Omdat we voor de volgende dag een tour hadden geboekt, beperkten we ons op deze middag tot:

 • Piazza Reale; hieraan staat het Palazzo Reale, het Koninklijk Paleis van Turijn
 • Wandeling door de Paleistuinen Palazzo Reale
 • Bezoek aan Koninklijke bibliotheek van Palazzo Reale
 • Real Chiesa di San Lorenzo (een prachtige barokke kerk en was eerder de koninklijke kapel)
 • Porta Palatina (ooit één van vier poorten in de stadsmuren rond Turijn en het meest bekende Romeinse overblijfsel in de stad)
 • Een deel van de oude wijk Quadrilatero Romano

We wilden voor sluitingstijd nog Sanctuario della Consolata bezoeken maar die was al gesloten. Op het nabijgelegen pleintje vonden we een klein restaurant met mooi terras en hebben we daar de dag afgesloten met een heerlijk Italiaanse maaltijd.

 • Piazza in Turijn
 • Koepel van de San Lorenzo in Turijn
 • Porta Palatina, Turijn
 • Pleintje met scooter en menukaart in Turijn
 • Parco Valentino, Turijn

Donderdag

Met de metro reisden we weer richting centrum. We stapten een halte eerder uit om zo via een andere route naar de plek waar onze fietstour met onze Engelstalige gids startte. Deze tour boekten we bij Baja Bikes waar ik goede ervaringen mee heb. In 3,5 uur ontdekten we de highlights van de Turijn. Zo fietsten we over de prachtige pleinen Piazza San Carlo en Piazza Castello, langs de Romeinse ruïnes, Mole Antonelliana, door Valentino Park en langs de rivier de Po. Een afwisselde tour waarbij we veel te weten kwamen over de stad en de gids nam ons ook mee naar andere leuke plekken in de stad.

Na de lunch namen we de tijd voor het bezoek aan de Sanctuario della Consolata en dat was echt prachtig, echt eentje om op je lijst te zetten om te bezoeken in Turijn.

Daarna liepen we naar de andere kant van de stad naar Mole Antonelliana. Een bijzonder gebouw en door de spitse top niet te missen. Het is hét symbool van de stad. Het was ooit bedoeld als een synagoge, voordat het door de stad werd gekocht om het een andere bestemming te geven. Nu vind je er een filmmuseum. Maar je kunt er ook een apart kaartje voor de lift kopen die je naar boven brengt. Vanaf daar heb je – zeker bij helder weer – een fantastisch uitzicht over de stad maar ook de bergen. We hebben meer dan een half uur in de rij gestaan maar het was de moeite waard. Een tip is dan ook om een biglietto ascensors panoramisch vooraf te reserveren!

’s Avonds aten we in een goed restaurant aan de andere kant van de Po en daardoor zagen we nog weer een ander stuk van de stad.

 • Centro Storico Turijn
 • Biblioteca Reale Torino
 • Mole Antonelliana, Turijn
 • Gran Madre di Dio

Er is natuurlijk nog veel meer te zien en doen in Turijn

Zoals je kunt lezen hebben we in korte tijd veel uit ons bezoek aan Turijn gehaald. Een fiets- of wandeltour met gids is dan wel een aanrader vind ik. Toch zijn er dingen die ik graag had willen ontdekken. In het geval je naar Turijn gaat en meer de tijd hebt, dan zijn hier nog een aantal suggesties:

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.