Boeken

Deze boeken las ik op het laatst van 2022

Stapel van drie boeken met witte kaften aan de rechterkant

Het zit erop. Vandaag las ik het laatste boek van 2022 uit. Tijd om de laatste boeken van 2022 met je te bespreken.

Ik val maar gelijk met de deur in huis. In de laatste twee maanden heb ik nog nooit zo weinig gelezen als anders. Twee thrillers. En ik las dan eindelijk de Italiaanse roman uit. Wie mijn maandelijkse boekenlijstjes doorneemt, weet dat dit dus echt heel weinig is. En ik kan je er geen verklaring voor geven. Ik was ook begonnen in twee andere boeken maar die hielden mijn aandacht niet vast en heb ik weer aan de kant gegooid.

En zo komt het dat ik op het eind van 2022 slechts deze drie boeken met je kan delen.

Geen tijd om te sterven – Steve Cavanagh

Het eerste deel uit de Eddie Flynn-reeks is bekend onder twee titels: Geen tijd om te sterven of Het verweer.

In dit begin van deze geweldige juridische thrillerserie over advocaat Eddie Flynn, loopt Eddie een ijzingwekkend spannende race tegen de klok. Fraude, chantage, moord… Eddie Flynn weet er alles van. Als voormalig zwendelaar en straatvechter kwam hij vaak genoeg in aanraking met de duistere onderkant van de samenleving. En als advocaat leert hij dat de zogenaamd keurige bovenwereld minstens zo angstaanjagend is. Nu moet hij de Russische maffiabaas Olek Voltsjek verdedigen, en weigeren is geen optie. Om ervoor te zorgen dat hij precies doet wat ze willen, hebben ze zijn dochter Amy ontvoerd. Hij krijgt 48 uur – en geen minuut langer.

Al eerder las ik twee delen over Eddy Flynn en ook deze stelde niet teleur. Een echte pageturner.

De riten van het water – Eva Garcia Sáenz de Urturi

Inspecteur en profiler Unai López de Ayala krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood.
Unai moet tegelijkertijd een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en waarvan alle slachtoffers zwanger blijken te zijn.
Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Unai de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd worden.

Dit is het tweede deel uit de Witte Stad-serie. Ik kan deze serie het beste omschrijven als historische thrillers. Het verhaal is net als deel 1 rijk opgetekend met uitvoerige (geschied)beschrijvingen maar dat zorgt er niet voor dat de spanning wegsijpelt. Of dit nu een thrillergenre is dat ik graag lees, daar ben ik nog niet over uit. Het kost me wel meer tijd om deze boeken te lezen, waarschijnlijk door die uitvoerige beschrijvingen. En tegelijkertijd zorgen die wel voor een goede achtergrond. Ik wil het dan ook geen pageturner noemen maar boeiend is en blijft het wel.

Una vita nuova – Fabio Volo

Deze nieuwste roman van Fabio Volo verscheen in 2021. Mijn zwager bracht twee exemplaren mee toen hij eind van dat jaar voor zijn werk in Italië was voor mij en mijn taalmaatje Hilda. Dit jaar kwam er echter weinig van onze Italiaanse sessie maar in deze maand hebben we de draad weer opgepikt. Daarom las ik voor onze afspraak in sneltreinvaart deze Italiaanse roman uit.

In una vita nuova doorkruisen twee vrienden in een oude Fiat 850 spider Italië. Ze zijn in de veertig en leiden een gestrand leven. Andrea wacht op een uitspraak waarvan zijn liefdesleven afhangt. Paolo bevindt zich in een crisis: zijn huwelijk maar vooral met zichzelf. Tijdens hun rit van Apulië naar Milaan, praten Paolo en Andrea met elkaar met de meedogenloosheid die alleen kan worden toegestaan ​​tussen vrienden: liefde, werk, ouders… En wat onoplosbare problemen leken, loopt leeg in het licht van een lichte ironie. Het wordt een reis vol hilarische onverwachte gebeurtenissen en ontdekkingen, van schoonheden die soms niet worden gezien terwijl we gefocust zijn op doen wat anderen van ons verwachten.

Hilda en ik hebben nu drie boeken van Fabio Volo gelezen en elke keer zijn we er weer door getroffen. Fabio Volo kan in onze ogen heel goed schrijven over het leven zoals het is en maakt het dat er altijd een omstandigheid of iets is waarin we ons herkennen.

En dan was er nog deze leeslijst met 10 boeken…

In februari postte ik mijn leeslijst voor 2022 met daarop 10 non-fictie boeken. Boeken waarvan ik denk (dacht) te kunnen leren, om me nieuw perspectief te geven of gewoon omdat de inhoud mij interessant lijkt. Als dit lijstje een papiertje was, zou ik deze nu verfrommelen en in de prullenbak gooien. Want er is niets maar dan ook niets van deze lijst terecht gekomen. Wel heb ik de boeken die ik in dit lijstje noem onder 3, 5 en 8 opgeslagen en delen gelezen maar niet uitgelezen.

Het komt of het komt niet in het nieuwe jaar. In elk geval doe ik geen moeite voor een nieuw lijstje. Net als dit jaar ga ik volgend jaar door met mijn boekenlijstjes en dan zie je vanzelf wel of ik er nog een heb gelezen of niet!

Comments (2)

  • Weet je dat ik heel veel boeken van jouw lijstjes lees?

    Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.