Leeslijst 2022: deze boeken wil ik lezen

leeslijst 2022 blog banner

Het is februari dat ik mijn leeslijst 2022 afrond.

Het is een nieuwe lijst, en anders dan mijn boekenstapel die ik vorig jaar maakte. Vorig jaar werkte ik de lijst steeds bij, als ik een boek uit had of ik er noteerde er weer een nieuw boek op. Dat ga ik niet meer doen want a) ik vergat de lijst steeds bij te werken en b) ik kijk er ook niet vaak op om te zien welke boeken ik nog wilde lezen.

Nu heb ik een andere intentie bij de leeslijst 2022. Ik zet er 10 boeken waarvan ik dat ik iets kan leren. Of dat ze me interessant lijken. Ik beperk de lijst dan ook tot non-fictie. Dat is dus anders dan het oude lijstje waarop een mix van fictie en non-fictie stond.

Maar één ding: ik lees vooral voor mijn plezier. Dus als ik 1 of 3 boeken van deze leeslijst niet lees, so be it. En misschien lees ik nog wel 1 of 2 titels meer. Het is geen wedstrijd maar het is meer een houvast. Naast deze 10 boeken wil ik vooral ook de boeken lezen die me ontspanning geven. Voor mij zijn dat thrillers, feelgoods of een ander mooie roman. Elke maand krijg ik via bookchoice een leuke selectie om uit te kiezen.

En wat ook niet verandert zijn mijn maandelijkse boekenblogs. Elke maand maak ik een overzicht met daarin korte reviews en links naar de boeken die ik in die maand heb gelezen. Check hier mijn boekenarchief.

Deze 10 boeken wil ik in 2022 lezen

1. Rust ritme ruimte – Esther Kouw

Esther Kouw ging tijdens een moeilijke periode in haar leven op zoek was naar meer rust, stabiliteit en een andere manier van leven. In haar zoektocht kwam ze terecht bij de benedictijnse spiritualiteit, die hierin veel praktische handvatten biedt voor het dagelijks leven.

2. Love people, use things – Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus

Na het wereldwijde succes van hun boek en documentaire Minimalisme gaan Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus (The Minimalists) veel verder dan alleen opruimen. Ze laten zien hoe minimalisme ruimte maakt zodat we de zeven essentiële relaties in ons leven opnieuw kunnen evalueren en herstellen: spullen, waarheid, zelf, geld, waarden, creativiteit en mensen. Een sjabloon voor een rijker, zinvoller leven.

3. Denk groot & word rijk – Napoleon Hill

Alleen al omdat dit boek in de top-10 staat van best verkochte zelfhulp-boek allertijden!

4. De energiebalans – Herman Pontzer

Dit is geen dieetboek. De schrijver laat je op wetenschappelijke wijze inzien hoe en waarom het menselijk lichaam calorieën verwerkt. De juiste balans tussen vezelrijk eten en genoeg bewegen is immers de motor achter een gezond leven. Na een avond met dit boek begrijp je waarom. Het resultaat is een onthullend, onomwonden en vermakelijk boek dat de manier waarop je eet, beweegt en leeft voorgoed zal veranderen. Het zet alles wat je denkt te weten over eten, verbranden en afvallen volledig op zijn kop.

5. Leef meer, denk minder – Pia Callesen

Leef meer, denk minder is een ongelooflijke bestseller in Denemarken met 75.000 verkochte exemplaren (op een inwoneraantal van 5,8 miljoen!). Pia Callesen presenteert een beproefde, baanbrekende methode om uit een dip te komen. De oorzaak van neerslachtigheid en depressie is vaak te veel denken. We analyseren eindeloos wat we hebben gezegd en gedaan of de beslissingen die we moeten nemen. Maar het werkt niet. In dit boek vind je een radicale strategie om de controle over je denkprocessen terug te krijgen en je weer goed te voelen. ‘Leef meer, denk minder’ leidt je naar een beter leven doordat je leert hoe je de aandacht beheerst die je aan je gedachten besteedt.

6. Het boek van hoop – Jane Goodall & Douglas Abrams

In dit zeer urgente boek leert Jane Goodall, ’s werelds bekendste antropoloog, ons hoopvol te leven en vertrouwen te hebben in de toekomst. Ze geeft ons vier redenen om hoop te houden: onze menselijke intelligentie, de veerkracht van de natuur, de kracht van jonge mensen en de ontembare menselijke geest. Via verhalen over haar bijzondere leven en carrière – van het overleven van de Tweede Wereldoorlog tot het naar buiten treden als natuuractivist – geeft ze antwoord op de belangrijke vraag: hoe blijven we hoopvol? Haar boodschap: er is altijd hoop. En dit boek geeft het.

7. The artist’s way – Julia Cameron

Creatieve blokkades opheffen door de beproefde methode van Julia Camerons everseller. 
The Artist’s Way is het belangrijkste boek over creativiteit. Miljoenen mensen hebben deze wereldwijde bestseller bestempeld als een onmisbare gids om een creatief leven te leiden. 
Het boek is nog steeds net zo relevant als toen het voor het eerst verscheen, of misschien nog wel relevanter; het is krachtig, prikkelend en inspirerend. 

8. Schitterende kleine dingen – Cheryl Strayed

Het leven kan hard zijn: je wordt bedrogen door je geliefde, je verliest een vriend of familielid of je zit diep in de schulden. Maar het kan ook fantastisch zijn: je vindt de liefde van je leven, hebt de kracht om van baan te switchen of raapt eindelijk de moed bij elkaar om je eerste roman te schrijven. Tienduizenden mensen met grote en kleine problemen vroegen bestsellerauteur Cheryl Strayed om raad. En ze werden geholpen. Haar adviezen zijn humoristisch, empathisch, wijs en onvoorwaardelijk eerlijk.

9. Eenvoudiger leven – Mark Verhees

In een wereld vol chaos, onzekerheid en stress is het heerlijk om de rust, het vertrouwen en de kracht in jezelf te kunnen vinden. Ontdek de fijne, positieve energie die van binnenuit stroomt. Maak het jezelf eenvoudiger. Juist nu. Bijzondere tijden bieden bijzondere kansen voor vernieuwing en verbetering. Van angst naar vertrouwen, van stress naar zelfverzekerdheid. Van dichtklappen bij tegenslag naar veerkrachtig openbloeien

10. De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede? De meeste mensen deugen herschrijft niet alleen de geschiedenis, maar werpt ook nieuw licht op onze toekomst. 

Abonneer je en mis voortaan geen enkel blog meer!

Elke maand blog ik over de boeken die ik heb gelezen. Via deze blogs kun je volgen of ik vorderingen maak met mijn leeslijst. Als je mijn boekenblogs niet wilt missen, abonneer je dan op mijn blog. Zo ben je voortaan als eerste op de hoogte van mijn nieuwe posts. Laat daarvoor je e-mail achter via de abonneerservice, deze vind je rechts in het menu of onderaan mijn website onder het kopje ‘VOLG JANNEKES WERELD VIA E-MAIL’.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.