Mindful leven Minimalisme

Tijd voor lenteschoonmaak voor huis en hoofd

voorjaarspotten, voorjaarsschoonmaak

Maart, een nieuwe maand. Een maand die verandering met zich meebrengt. Ook al kan het nog koud zijn, toch gaan we richting het begin van de lente. De bloemknoppen beginnen al uit te komen in de tuin en we kunnen de koude, donkere winter steeds meer achter ons laten. Tijd om de winterblues van ons af te schudden en te beginnen met een voorjaarsschoonmaak. In huis en in je hoofd! Hier zijn vijf tips en ideeën op het gebied van minimalisme en mindful leven waar je in maart mee aan de slag kunt gaan.

Ruim de schuur op

Kies een dag uit waarop het mooi weer is en trek alles uit de schuur. Controleer alles en gooi of doneer alles wat je niet langer nodig hebt of gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld buitenspeelgoed zijn waar je kinderen uit zijn gegroeid, gereedschap dat kapot is of die je niet meer gebruikt. Geef de schuur een poetsbeurt van binnen en van buiten, verf de buitenkant als hij een beschermlaagje nodig heeft. Leg alleen terug waarvan je weet dat je het gaat gebruiken en echt wilt houden!

Geniet van de natuur

Ik ben een natuurliefhebber en ik word enthousiast als ik deze maand steeds meer kleine scheuten en knoppen kan zien verschijnen die het begin van de lente inluiden. Ga naar buiten en kijk wat je kunt vinden!

Handleidingen

Hoeveel handleidingen heb je in huis? Heb je alle items waar ze betrekking op hebben? Of heb je nog handleidingen voor artikelen die je al lang niet meer hebt? Verzamel alle handleidingen bij elkaar. Bepaal welke je nog wilt houden, digitaliseer ze eventueel. Maar bedenk ook dat het tegenwoordig mogelijk is om zowat elke handleiding als je erop googelt. Ik heb laatst al mijn handleidingen weg gedaan, toen ik meer papierwerk aan het opruimen was.

Tijd voor kleur

Ben je klaar met het wintergevoel? Schud het winterse gevoel van je af en geef je huis kleur! Een vleugje kleur kan leven en energie in een kamer brengen. Het is snel te doen en hoeft niet veel te kosten, als er al iets is. Een simpele stapel boeken op de kast doet al veel: het voegt wat kleur en nét dat extra’s toe. Maar ook een simpele kamerplant, tulpen, ranonkels of narcissen op de vaas.

Voorjaarsschoonmaak voor je hoofd

Hier is een kleine uitdaging voor jou! Elke dag in maart kun je deze drie dingen elke ochtend doen om je geest op te ruimen en schoon te maken:

  • Noteer de top 3 van belangrijkste dingen die je die dag moet doen.
  • Schrijf 3 dingen op waar je het meest dankbaar voor bent in je leven
  • Schrijf de top 3 dingen op die je leuk vindt aan jezelf of waar je trots op bent.

Zie het als een voorjaarsschoonmaak voor je geest. Probeer dit eens de hele maand elke dag. Het vraagt maar zo’n 5 tot 10 minuten. Je zult merken dat het je helpt met het wegwerken en het voorkomen van onnodige rommel in je hoofd. Als je hierbij meer hulp nodig hebt, dan vind je deze artikelen misschien leuk om te lezen:

Hoe schrijf je een dankbaarheidslijst?
Schrijf je hoofd leeg en doe een braindump.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.