Leefstijl

Hier zijn 5 nieuwe tips voor je oren

koptelefoon en mobiele telefoon, afbeelding bij blog met luistertips voor je oren

Regelmatig tip ik je over podcasts die ik heb geluisterd en waarvan ik denk dat deze misschien ook leuk zijn voor jou om naar te luisteren. Vandaag kom ik met een nieuw lijstje met tips voor je oren. Voor als je toe bent aan een nieuwe podcast of omdat je behoefte hebt om het wereldnieuws even op afstand te zetten.

1. Na sluitingstijd

In juni 2010 maakt Sjoerd Kooistra, de bekendste horecamagnaat van Nederland, onverwachts een einde aan zijn leven. Kooistra was eigenaar van het succesvolle horecaconcept de Drie Gezusters. Hij bezat op het hoogtepunt meer dan 85 horecazaken in heel Nederland en werd geschat op een vermogen van 130 miljoen euro. Maar wie was deze flamboyante man die bekend stond om zijn meedogenloze manier van zakendoen? Hoe raakte hij verwikkeld in een conflict met bierbrouwerij Heineken? En waarom maakte hij plots een einde aan zijn leven?

Ik zit midden in deze podcast. Tot nu toe vind ik het een interessant verhaal met herkenning, want ik was ook geregeld in de Drie Gezusters in Groningen te vinden!

  • Categorie: waargebeurde misdaad
  • 6 afleveringen

2. Na het einde van de wereld

Zeven jaar lang schuilt Tom in een atoombunker in Amsterdam voor een nucleaire oorlog, tot zijn voedselvoorraad op is en hij wel naar buiten moet. Daar treft hij een nieuwe wereld aan…

Dit is heel iets anders voor je oren. Het is meer een audiofilm dan een fictie podcast zoals ik had verwacht. Maar dit is echt van andere orde. Het is vooral een hoorspel, vol duistere muziek, mysterieuze geluidseffecten en opbouwende spanning. Vreemde wezens kruisen Toms pad, planten wijzen hem de weg.
Ik dacht het deze podcast zou zijn zoals Staatsgeheim en had mezelf op het verkeerde been gezet. En ik kan je hierbij een tip geven: gewoon luisteren en denk er niet teveel over na! Dan krijg je de beste ervaring.

  • Categorie: verhalen, maatschappij
  • 3 afleveringen

3. De schrik van Roden

Een martelvilla in Drenthe, twee moorden. Tijdens de oorlog kiest een jonge twintiger de kant van de Duitsers. Een jongen die nu een man van 102 zou zijn. Wie was deze laatste oud-NSB’er van Nederland? En was hij echt de Schrik van Roden, of is dat vooral een mythe? En, waar is Jacob Luitjens gebleven.
Trouw-journalist Maarten van Gestel gaat op zoek naar het echte verhaal van Jacob Luitjens.

In Roden ben ik opgegroeid. Dat was vooral de reden waarom ik deze podcast luisterde. Ik vond het een verrassende show. Niet alleen omdat ik leerde over een stukje geschiedenis over het dorp waar ik opgroeide. Maar gaandeweg werd de spanning opgebouwd en vroeg ik me steeds af: “Lukt het om Jacob Luitjens te vinden?” Het antwoord daarop ligt in de podcast. Ik vertel het je niet, ga lekker zelf luisteren!

  • Categorie: waargebeurde misdaad
  • 7 afleveringen

4. De laatste dagen van…

In deze podcastserie worden de laatste dagen van beroemde popsterren gereconstrueerd. Aan de hand van archiefmateriaal, interviews en uiteraard muziek worden intrigerende verhalen verteld rondom het leven en dood van diverse popiconen zoals Freddie Mercury en John Lennon.

Ik luisterde naar het tweede seizoen over Freddie Mercury. Je volgt Freddie vanaf het moment dat hij te horen krijgt dat hij ziek is. Wat gebeurt er in de periode voor zijn dood? Wat speelt zich af binnen de hoog opgetrokken muren van zijn London. De makers staan stil bij de artiest. Over zijn bijzondre stem, de unieke nummers die hij schreef en zijn rol als frontman van Queen. Een regelrechte aanrader voor je oren. Een mooie mix aan verhalen en muziek. Het is integer en heel mooi gemaakt, ik was soms tot tranen toe geroerd.

  • Categorie: muziekgeschiedenis
  • 6 afleveringen

5. Hannelore in je oren

Dit is de podcast van Hannelore Zwitserlood. Je kent haar misschien van de radio (sidekick en nieuwslezer), van reclame en andere voice-overs. Of je kent haar van tv of haar blogs en columns. Onder de noemer ‘Fit fun fabulous’, voert Hannelore wekelijks een gesprek met een vriend(in) of toffe expert over een onderwerp dat haar bezighoudt. Ze maakt ook regelmatig solo podcasts waarin ze vertelt over haar ervaringen in de media, haar loopbaan, ondernemerschap en moederschap. Ik luister zo nu en dan naar een aflevering. Ze is prettig om naar te luisteren (niet zo gek natuurlijk) en de onderwerpen zijn leuk. Geen poespas, praktisch en down to earth.

  • Categorie: zelfhulp
  • Wekelijks een nieuwe aflevering

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.