Boeken

Boekenoverzicht april

boekenoverzicht van april

Het lijkt toch wel of de tijd vliegt. Voor mijn gevoel is het nog niet eens zo lang geleden dat ik dit artikel postte over de boeken die ik in maart las. En nu is april ook al weer voorbij. Laten we dan maar snel weer een nieuw rondje doen. Hier is het boekenoverzicht van april.

Getal van het beest – Chris Houtman

Getal van het beest is een angstaanjagende thriller over actuele spanningen en problemen in het Amerika van Donald Trump, en de in Europa schromelijk onderschatte gevolgen die dit kan hebben voor de stabiliteit van onze democratische samenleving. Een echte pageturner doordat de verschillende verhaallijnen steeds meer tot elkaar komen tot een uiteindelijk spannende ontknoping.

Simplify: 7 Guiding Principles to Help Anyone Declutter Their Home and Life

Sinds een paar maanden volg ik de Amerikaanse minimalist Joshua Becker. In Simplify, een klein boekwerkje, vertelt hij over hoe hij een minimalistische leefstijl heeft omarmd. Hij noemt het zelf rationeel minimalisme en aan de hand van 7 praktische thema’s vertelt hij over zijn ervaringen en inspireert tot handelen.

Het familiegeheim – Sarah Lark

Journaliste Stephanie is in Nieuw-Zeeland opgegroeid maar woont al het grootste deel van haar leven in Hamburg. Ze heeft geen herinneringen aan de eerste jaren van haar leven of aan haar vader, iets dat haar steeds vreemder voorkomt. Door nieuwsgierigheid gedreven reist ze terug naar het huis van haar jeugd om uit te zoeken wat er is gebeurd. Maar het blijkt al snel dat er een traumatische oorzaak is voor haar onvermogen iets te herinneren. Met het dagboek van een Maori-meisje in handen en vergezeld door Weru, een Maori die werkt als leraar, trekt Stephanie door Nieuw-Zeeland om de geheimen van het verleden te ontraadselen en zo een brug te slaan tussen heden en verleden.

Een mooi verhaal dat me qua opzet doet denken aan de Zeven zussen-reeks. Als die reeks je leuk vindt, dan spreekt dit boek je vast ook aan.

Weg ermee – Dennis Storm

Thuis leven alsof je op reis bent, dat is de kunst van het minimalisme. Dennis Storm heeft in al die jaren van reizen in totaal zo’n drie jaar uit een koffer geleefd en in al die hotels zijn liefde voor afgemeten interieurs, functioneel design en minimalisme ontdekt. ‘Leven alsof je op reis bent’, zonder onnodige ballast. In Weg ermee deelt hij zijn visie op minimalisme. Weg ermee is een persoonlijk en inspirerend boek dat je aan het denken zet over wat je écht nodig hebt. En dat je leert hoe je ook zonder een heleboel dingen kan, zodat je de schoonheid van minimalisme kunt ontdekken.
Een mooi boek over minimalisme van eigen bodem. Vlot en oprecht geschreven. Zeker een aanrader als je ook de schoonheid van minimalisme wilt ontdekken.

Je bent nu halverwege het boekenoverzicht van april. Er volgen nog reviews van een feelgood roman, een historische roman, een boek over ochtendroutine en nu eerst een boek over mindfulness. Ik hoop dat je nog even doorleest!

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

Eindelijk heb ik de tijd genomen om dit mooie boek te lezen! Deze bestseller op het gebied van mindfulness en kalmte van de Koreaanse boeddhistische monnik Sunim is erg inspirerend. De monnik geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. En laat hij het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf. Een mooi boek waarin je in de hectische tijden van nu rust kunt vinden.

Bloemblad van zee – Isabel Allende (luisterboek)

Aan het eind van de gruwelijke Spaanse Burgeroorlog wordt de jonge arts Víctor Dalmau samen met zijn vriendin, de pianiste Roser Bruguera, gedwongen om Barcelona te verlaten en te vluchten naar Frankrijk. Met nog tweeduizend andere Spaanse vluchtelingen gaan ze aan boord van de Winnipeg, een schip dat is gecharterd door de Chileense dichter en consul Pablo Neruda, op weg naar Chili. Ze bouwen er een nieuw leven op en worden volwaardige Chilenen. Maar in 1973 gebeurt het onvoorstelbare: er breekt een dictatuur uit en weer moeten Víctor en Roser huis en haard verlaten.

Ik las dit boek niet, maar ik luisterde er naar. Het is voor het eerst dat ik een luisterboek probeerde: het was wennen maar voorgelezen worden (door Dieuwertje Blok) is best fijn. Ik koos voor dit boek na een tip van mijn zus. Het was een goede tip want het is een prachtig verhaal. Fictie waarin de wereldgeschiedenis is verweven.

Tegen beter weten in – Charlotte de Monchy

Lois werkt voor een kleine, noodlijdende uitgeverij in Amsterdam. Er ligt daar in een la nog een bijna verlopen contract voor een biografie over Marius Delaive, voormalig lid van een beroemde boyband. Die biografie zou de uitgeverij uit de rode cijfers kunnen halen. Als Lois naar Canada vertrekt om haar jeugdidool te interviewen, krijgt ze een ander welkom dan verwacht. Gelukkig is ze vindingrijk.
Een verrassend leuke feelgood uit de Bookchoiceselectie van een paar maanden geleden.

Miracle Morning – Hal Elrod

In deze praktische gids (internationale bestseller) beschrijft Elrod hoe iedereen in 30 dagen aan de hand van zes nieuwe gewoontes kan werken aan meer focus en zelfbewustzijn. En dat allemaal voor acht uur ’s ochtends! Daar is ie weer: de ochtendroutine. Ik vond het inspirerend en heb zelfs mijn ochtendroutine daardoor gewijzigd. Binnenkort vertel ik je daar meer over.

Tijdens mijn vakantieweekje in april heb ik veel gelezen. Ik vind het heerlijk om me in boeken te verliezen, de tijd daardoor te vergeten. Hopelijk heb ik je met mijn boekenoverzicht van april de nodige tips kunnen geven. Nu lees ik De bibliotheek van Parijs van Janet Skeslien-Charles. Wil je weten welke boeken ik in komende tijd ook wil lezen, check dan mijn boekenstapel.

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.