Levensstijl Minimalisme

Black Friday: weersta jij de verleiding?

Black Friday kopen uitgeven

Vrijdag 27 november is het Black Friday maar al dagen (zo niet weken) vliegen de pre-Black Sale aanbiedingen me van alle kanten om de oren. Ik merk aan mezelf dat ik me er ongemakkelijk bij voel. Al die verleidingen tot kopen, tot het willen hebben van meer. Ik vind dat er niets mis is met kopen, zolang je dat bewust doet. Maar je zou niet moeten kopen om meer te willen hebben.

Van meer naar minder

Even voor de duidelijkheid, ik ben geen heilige. In het verleden heb ik me ook te vaak laten verleiden door advertenties, hoge kortingen of door anderen aangemoedigd om dingen te kopen die ik achteraf helemaal niet nodig had en er ook nog eens geen lol aan beleefde. Geloof me als ik je zeg, dat ik niet eens meer weet welke dingen dat waren. Ze zijn al lang weer uit mijn huis verdwenen. Ja, ook ik was eens gevoelig voor kopen, het hebben van de leukste spullen. Dat je een winkel in komt, en zoals mijn vriendin Iris het mooi zegt, en je steeds hoort: “Hebben, hebben, hebben!” Aan de andere kant ben ik nooit een grote big-spender geweest.

Kantelpunt

Maar toen zo’n jaar of 5 geleden mijn leven op een kantelpunt kwam door een burn-out, is de drang naar kopen en het hebben van spullen steeds meer gaan vervagen. Zonder dat ik het me eerst besefte, zette ik toen al de eerste stappen naar een meer minimalistische levensstijl. Zonder het zo te noemen.

Als ik kijk naar mijn koopgedrag, durf ik eerlijk te zeggen dat ik op het punt ben uitgekomen dat ik helemaal geen behoefte meer heb in fun-shopping. Eindeloos die winkels in en uit, het geeft me geen plezier meer.

Nu is het niet zo dat ik niets meer koop, maar ik koop wat ik nodig heb, en de rest niet. En als ik iets koop, dan kan ik er ook meer van genieten. Omdat het iets is wat iets toevoegt. Zoals van de AirPods die ik op werkdagen gebruik voor online vergaderingen of telefoongesprekken. En in mijn vrije tijd om onderweg naar podcasts of mijn lievelingsmuziek te luisteren.

Black Friday korting
Ik word gek van al die kortingsvouchers!

Deze tips helpen je minder te kopen

Minimalist Joshua Becker beschrijft het goed:
“Als je het niet voor de volle prijs hoefde te kopen, hoef je het niet in de uitverkoop te kopen.”

Dit zijn mijn tips die mij helpen en/of hebben geholpen om minder te kopen.

Wacht. Voeg iets toe aan je verlanglijstje, of maak zelf een lijstje van de dingen waarvan je denkt dat je ze wilt hebben. Of voeg ze toe aan je winkelmandje. En laat het daarbij. Wacht voor een week, 14 dagen of zelfs een maand. Als je je goed voelt zonder, dan weet je dat je zonder verder kunt.

Lenen in plaats van kopen. Denk aan apparaten of gereedschappen die je misschien maar een paar keer per jaar gebruikt. Er is vast wel een buur of vriend die het je graag aan je uitleent om te gebruiken.

Stel je vragen voordat je iets koopt. Heb ik het echt nodig? Waar wil ik het voor gebruiken? Word ik er echt gelukkiger van? Het vragen stellen heeft mij heel erg geholpen. Gaandeweg kwam steeds sneller het antwoord “nee.”

Sta stil bij wat je hebt. In plaats van te denken “dit wil ik, dat wil ik” sta eens stil bij de dingen die je hebt en wees tevreden. Het helpt ook om elke dag eens op te schrijven over welke dingen je dankbaar bent in je leven. Je zult zien dat dit geen spullen zijn!

Haal je credit card uit je portemonnee. Zo voorkom je de verleiding om dingen te kopen voor een bepaald bedrag dat je niet op je lopende rekening hebt staan. Of dat je daarvoor je spaargeld moet gebruiken (zonde!).
Dit is me in het verleden wel eens gebeurd, en was ik langer bezig met het afbetalen met de rente erbij, nog duurder uit. Ik werd daar alleen maar ongelukkig van.

Maak potjes. Veel banken hebben de mogelijkheid om spaarpotjes te maken binnen je spaarrekening. Ik heb er verschillende, waaronder een kleedgeldpot. Dat geld besteed ik alleen aan kleding of schoenen. Elke maand stort ik daar een vast bedrag op. Als er dan een moment is waarop ik kleding nodig ben, gebruik ik dat budget en niet meer.

Spaar voor een doel. Als je ergens bewust voor spaar dan word je kritischer op je uitgaven. Ik merk dat ik het een sport wordt om aan het einde van de maand een leuk bedrag om extra over te houden voor één van mijn spaardoelen. Zo spaar ik voor mijn eerstvolgende solo-reisje én de verre reis die ik graag met mijn man Bas wil maken.

geld sparen spaarpot
Spaar voor een doel

Nog een paar laatste dingen

Als ik iets koop, kijk ik ook zeker naar een goede deal want je hoeft geen dief van je eigen portemonnee te zijn. Soms kan voor de aankoop van een bepaald item (lees: grotere uitgave) Black Friday dan wel weer juiste het moment zijn.

Maar bedenk dat je vaak nog veel meer uitgeeft dan je door hebt op dagen als Black Friday/Cyber Monday en andere Sale-momenten. En dat je misschien wel dingen koopt die je achteraf eigenlijk niet had willen hebben.

Realiseer je ook dat producten na Black Friday altijd weer in de sale komen. Het hangt niet van dit ene moment af om te kopen.

En weet dat je altijd 100% bespaart, als je niets koopt!

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.