Minimalisme

Buy Nothing New in de maand oktober

Buy Nothing New oktober niets nieuws kopen

Buy Nothing New dat is de jaarlijks terugkerende challenge voor de maand oktober. En het is heel simpel: koop in oktober niet iets nieuws. Het hoe, wat en waarom achter deze maand lees je vandaag hier.

Waarom een Buy nothing new maand

Het initiatief voor de Buy nothing new maand is ontstaan in Australië en door de populariteit is het ook over gewaaid naar andere landen. In oktober 2012 hebben twee dames deze uitdaging in Nederland geïntroduceerd.

Het doel van deze uitdaging is om bewustzijn te creëren als het gaat om je consumptiegedrag. Dat als je meedoet, je bewust wordt hoeveel spullen je al hebt en dat je daarvan kunt genieten. En aan de andere kant word je gestimuleerd om je geld niet uit te geven aan materiële zaken, maar juist aan het opdoen van ervaringen.

De spelregels van een maand niets nieuws kopen

De hele maand oktober mag er niks nieuw gekocht worden, met uitzondering van voedingsmiddelen, medicijnen en cosmetica. Tweedehands kopen mag dus wel, evenals het huren, lenen en ruilen van spullen.

In de praktijk

Mag ik dan helemaal niets uitgeven? Zeker wel! Buy Nothing New gaat namelijk helemaal niet over geen geld meer uitgeven. Wel anders. Zeg nu zelf, je wordt toch vaak blijer van een avond naar de film, een massage of simpelweg een etentje met vrienden? Met andere woorden je kunt geld uitgeven aan ervaringen in plaats van materiële zaken.

Ik vind dat een mooie gedachte. Maar zul je net zien dat als je mee doet aan deze challenge, er iets kapot gaat. Of dat je toch iets nodig hebt? In die gevallen denk ik dat je dan je eerst het volgende kunt afvragen:

  • Heb ik het al in huis? Misschien heb je wel iets in huis dat je niet gebruikt maar wel voor het doel kunt gebruiken waarvoor je op het punt staat iets te kopen. Op deze manier leer je anders naar je spullen te kijken. Of je komt tot de conclusie dat je het eigenlijk toch niet wilt hebben.
  • Kan ik het huren (of lenen)? Denk aan gereedschappen en spullen die je vaak maar 1 x gebruikt. Of als je een bepaald kledingstuk of accessoire nodig bent voor een eenmalige gelegenheid.
  • Is repareren mogelijk? Een apparaat laten repareren is veelal goedkoper en ook duurzamer. Er is vast wel een repair café in je buurt te vinden.
  • Kan ik iets ruilen? Het simpelste voorbeeld wat me hierbij te binnen schiet is boeken ruilen via een minibieb.
  • Kan ik het tweedehands kopen? Is het toch nodig iets te kopen, ga dan op zoek in een kringloopwinkel.

Ik en de Buy Nothing New uitdaging

Omdat ik de gedachte achter Buy Nothing New zo mooi vind, ga ik vanaf vrijdag deze uitdaging aan. Ik ben wel benieuwd waar ik tegenaan ga lopen. Want zoals ik er nu insta, denk ik dat het een makkie zal zijn. Dat ik het wel even met ’twee vingers in de neus’ doe. Want ik houd niet van winkelen en doordat ik minimalistisch ben gaan leven, is de behoefte daarin alleen maar verder afgenomen. Maar hoe is dat in het echt?

Het is namelijk niet zo dat ik nooit iets koop! Eerlijk gezegd denk ik dat ik het ook wel eens kan onderschatten. Hoe ga ik daar mee om? En wat doe ik als het gaat om cadeautjes voor jarigen? Verzin ik iets alternatiefs, ga ik lenen of tweedehands kopen? Dat laatste zit namelijk nog helemaal niet zo in mijn systeem. Het kan best zijn dat dat na deze maand anders is. Of kom ik tot de conclusie dat ik het niet nodig ben of stel ik de aankoop uit tot de maand erop? Hoe dan ook, in november vertel ik hoe ik deze maand beleefd heb.

Dat je geld mag uitgeven aan ervaringen is wel fijn want voor oktober heb ik al de nodige uitstapjes gepland!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.