Minimalisme

Over niets nieuw kopen en No Spend November

spaarpot met muntgeld, No Spend November

No Spend November is de challenge voor deze maand. Het is misschien gek om daar nu halverwege deze maand nog eens over te schrijven. Maar ik doe het toch want ik vertel je daarbij graag ook over hoe de Buy Nothing New-maand is gegaan. En dat was weer in oktober!

Elke maand een uitdaging

Voor iedere maand kun je wel een uitdaging bedenken. Zowel de Buy Nothing New als No Spend November uitdagingen zijn in mijn ogen mooi kleine projecten op gebied van geld, minimalisme en duurzaamheid. Beiden dagen uit om minder of niets (extra’s) te kopen.

Vorige maand schreef ik over Buy Nothing New en dat ik me hier aan wilde committeren. Hoe dat gegaan is vertel ik je verder op. Ik wil het eerst over de No Spend November hebben.

Wat houdt No Spend November in?

No Spend November is over komen waaien uit Amerika. Het betekent niets meer dan een maand lang geen geld uitgeven. Behalve dan voor je hypotheek/huur, de noodzakelijke boodschappen en andere vaste lasten.

Zo kun je je uitgavenpatroon resetten en onder de loep te nemen. Je wordt je op deze manier erg bewust van waar je je geld aan uitgeeft. Een koffie hier, tijdschrift daar, etentje zus, snackje zo…..Ongemerkt geef je meer uit dan je soms door hebt. Zeker als je pint of contactloos betaalt.

Doel en bepaal zelf je regels

Het helpt om een doel te bedenken tijdens deze maand. Bijvoorbeeld als buffer voor de dure decembermaand, of dat je wilt sparen voor iets specifieks. Een doel helpt je om op de momenten dat het nodig is om nee te zeggen. Verder bepaal je je eigen spelregels. Je kunt heel hard zeggen dat je geen euro meer uitgeeft naast je vaste lasten en boodschappen. Maar het moet wel haalbaar zijn. Ideeën die ik hierover heb gelezen zijn bijvoorbeeld:

  • Geen eten kopen of bestellen uit gemak (dus geen ThuisBezorgd etc.).
  • Een maand niet buiten de deur eten (dus geen ontbijt, lunch, diner, snacks en drankjes. Ook geen koffie!)
  • Ik koop geen bloemen, tijdschriften of iets lekkers voor mezelf.
  • Ik stel een limiet in voor mijn boodschappenbudget of ik beperk me tot de basisboodschappen (dus dag chips en chocola).
  • Geen kleding, woonaccessoires etc. kopen.
  • Geen betaalde uitstapjes.

En dan nu over naar mijn ervaringen in de Buy Nothing New maand.

Is het gelukt om een maand niets nieuw kopen?

NEE. Het is me niet gelukt en heb ik 2 dingen nieuw gekocht. Een grote(re) stoffen broodzak en een nieuw theefilter. Dit waren dingen die ik toch nodig had en waar ik geen andere oplossing voor kon vinden.

Er zijn andere momenten geweest dat ik dat ik iets nieuws nodig had. Daar heb ik dan weer niet aan toegegeven. Bijvoorbeeld een trui. Maar ik duikelde ineens een trui op die lag bij de stapel kluskleding (en nog niet onder de verfspatten zat). Deze kon nog heel goed door als dikke trui voor luie momenten op de bank. Ook ben ik creatief geweest in het verzinnen naar andere oplossingen om niets te kopen. Zo is een theeblik nu een bloempot en een vaas doet nu dienst als windlicht.

Anders dan in de No Spend November is de gedachte achter Buy Nothing New dat je geen geld uitgeeft aan nieuwe (en dus meer) spullen. Het geld dat je daarmee uitspaart kun je besteden aan ervaringen. Over dat laatste kan ik zeggen dat dat is gelukt! Mijn geld ging in oktober vooral op aan culturele uitstapjes zoals een solotripje en museumbezoek.

Maar laat ik ook zo eerlijk zijn dat ik ook wel bepaalde aankopen heb uitgesteld, tot in november. Zoals een nieuwe joggingbroek en schoenen. Is dat sjoemelen of vals spelen? Tja misschien wel. Maar weet je, ik zie zo’n uitdaging als leuk maar ik vind ook dat je niet te hard voor jezelf moet zijn (sowieso niet) als het niet helemaal lukt. Ik denk dat vooral meer bewustwording de grootste winst is door mee te doen aan zo’n challenge. In de maanden daarna zul je waarschijnlijk meer (anders en beter) nadenken over je uitgaven. Dat is mijn ervaring in ieder geval.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.