Eten

Herfst: tijd voor stoofpeertjes!

stoofpeertjes herfst basisrecept

Het is echt weer de tijd voor stoofpeertjes. Zo kreeg ik vorige week via mijn moeder al een zak vol peertjes mee, die zij weer van een vriendin kreeg. Dat is hartstikke leuk en lekker, maar ik vind het bereiden ervan altijd een klusje. Allereerst het schillen van de vruchten maar ook heb je de tijd nodig voor het stoven. Maar intussen heb ik het klusje geklaard en hebben we twee mooie porties. Een daarvan is al ingevroren, van de andere portie genieten we.

Voor het klaarmaken van de stoofpeertjes volg ik graag het basisrecept van Rutger (je weet wel, van Rutger bakt! De eerste winnaar van Heel Holland Bakt). Het mooiste vind ik om het steeltje aan de peertjes te laten. Dat scheelt trouwens ook extra snijwerk en klokhuisjes verwijderen!

Rutgers basisrecept voor stoofpeertjes

  • 10-15 stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
  • 750 ml rode wijn of rode port (of een combinatie van beide)
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs

Schil de peertjes met een dunschiller van onder tot boven. Laat het steeltje aan de peertjes zitten. Was de stoofperen onder stromend water en doe ze in een pan.

Giet de wijn en/of port bij de stoofpeertjes tot ze net onder staan. Eventueel kun je het nog aanvullen met wat water. Doe de bruine basterdsuiker, het kaneelstokje en de steranijs erbij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook. Als de peren koken, laat ze dan op een laag (sudder)pitje zachtjes verder pruttelen. Laat de peren ongeveer 2 tot 3 uur stoven tot ze mooi donkerrood zijn en schep ze halverwege een keer om. Laat de peren afkoelen in het vocht.

stoofpeertjes pan wijn stoven peertjes herfst
De peertjes zijn klaar om een paar uur te stoven.

Tips

Andere smaken die erg lekker zijn om te gebruiken voor stoofpeertjes zijn vanille, kardemom en sinaasappelschil. Zelf voeg ik vaak nog een paar kruidnagels. Ik vind het leuk om iedere keer te variëren.

Stoofpeertjes zonder alcohol? Vervang de wijn door 200 ml bessensap en leng dit aan met water.

Haal de peertjes voor het serveren uit het stoofvocht en bind dit vocht met ½ – 1 theelepel aardappelzetmeel. Zo wordt het iets dikker en blijf het mooi om de peertjes heen ‘hangen’.

Stoofpeertjes in de overnight oats

Omdat een aantal peertjes plekjes hadden, heb ik die in kwarten gestoofd. Toen ik gisteravond mijn overnight oats voor mijn ontbijt van vandaag maakte, besloot ik een aantal peertjes in stukjes toe te voegen. Gewoon als probeersel. En dat pakte goed uit! Vanmorgen genoten van mijn overnight oats met deze herfstige twist. Ik had mijn ontbijtje kort nog even in de magnetron warm gemaakt. Het was zo lekker, dat ik het me er morgen nog eens op trakteer!

Maak je liever appelmoes? Probeer dan dit (succes)recept!

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.