Eten

Eigengemaakte appelmoes

appels appelmoes

Een aantal weken geleden kreeg ik een tas vol heerlijke appels uit eigen tuin van mijn collega Marieke. De appeltaart voor mijn zus verjaardag was al gemaakt, dus moest ik voor de appels een nieuwe ‘bestemming’ kiezen. En dat werd eigengemaakte appelmoes. Ik zal het eerlijk bekennen: ik had nog nooit eerder appelmoes gemaakt, dus waar te beginnen?

Een snelle google bracht me naar een blog over zelf appelmoes maken van Jeroen en Wendy’s lekkernijenblog. Dat moest mijn appelmoes worden. Het leuke is dat het internetadres van Jeroen en Wendy’s blog goddelijke-recepten.nl heet. Niks is te veel gezegd want met dit recept maak je echt een goddelijke appelmoes (naar mijn smaak!).
Ik ben zo vrij om hun recept – en nu ook mijn vaste recept voor eigengemaakte appelmoes – met jullie te delen.

Wat heb je nodig?

  • Appels (kies voor een zure appelsoort zoals goudreinet, 6 tot 8 stuks of meer)
  • Vanillestokje
  • Kaneelstokje
  • Kaneel
  • Suiker

Schil de appels, ontdoe ze van hun klokhuis en snijd de appels in stukken. Doe de appels in een pan en voeg er een klein laagje water bij, alleen om te voorkomen dat de pan droog kookt. Haal het merg uit het vanilliestokje en voeg dit toe. De merg geeft een veel intensere smaak dan als je vanilliestokje zo toevoegt.  Doe het kaneelstokje ook in de pan en voeg kaneel (ik heb twee flinke theelepels toegevoegd) en suiker toe. De hoeveelheid suiker hangt af van je smaak.  Houd je van zoet, dan doe je meer. Ben je niet zo’n zoetekauw dan houd je het bij 1 eetlepel.

Doe de deksel op de pan en laat het ongeveer een kwartier op een laag vuurtje staan. De appels vallen als het ware vanzelf uit elkaar. Roer af en toe gedurende de 15 minuten. De exacte tijd hangt af van hoeveel appels je gebruikt en hoe glad je de appelmoes wilt hebben. Als je meer van compote houd dan laat je het minder lang op het vuur staan. Je kunt het nog iets losser maken door het geheel met een garde door te roeren. Wil je echt gladde appelmoes? Laat dan de moes iets langer staan en gebruik een staafmixer om de moes glad te maken.

Te veel appelmoes? Geen nood, je kunt gemakkelijk een aantal porties invriezen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.