Boeken

Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer

grand hotel europa ilja pfeijffer

Getipt door mijn collega heb ik me de afgelopen weken vermaakt met Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer.

In deze roman neemt Pfeijffer zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio. Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij de lotgevallen van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.

Dit vond ik van Grand Hotel Europa

Niet eerder las ik een boek van Ilja Leonard Pfeijffer. De eerste hoofdstukken was ik onwennig. Ik moest wennen aan zijn schrijfwijze (lange beeldende zinnen maar erg fraai moet ik toch zeggen). Gaandeweg kwam ik goed in het verhaal en vond ik de verschillende verhaallijnen erg boeiend. Pfeijffer kan erg mooi verhalen, een rasverteller. Zijn overdenkingen over de rol van Europa in de moderne wereld en dat dan vooral afgezet tegenover het door hem verafschuwde massatoerisme. Zijn opvattingen daarover vond ik op bepaalde punten treffend. Het gaf mij ook stof tot nadenken en om erover te praten met anderen. Daarnaast vind ik het – als Italofiel – altijd leuk als een verhaal zich daar afspeelt, zoals in deze roman het geval is. Extra leuk detail is dat ik over een maand zelf in een Grand Hotel Europa verblijf. Natuurlijk in Italië!

Over Grand Hotel Europa wordt gezegd dat het het beste boek van Pfeijffer tot nu toe is. In ieder geval is deze roman genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019. En terecht lijkt me! Ik kan het boek je echt aanraden. Mocht je nog niet overtuigd zijn, bekijk dan deze recensie van Floris van der Pol die ik op zijn YouTube-kanaal ‘De Idioot leest‘ vond:

Over Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is classicus, dichter en schrijver. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam, waaronder poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten, essays, wetenschappelijke studies, columns, vertalingen en bloemlezingen. Voor zijn roman La Superba, over de Italiaanse stad Genua, ontving hij de Libris Literatuurprijs.

Boekinfo

  • Auteur: Ilja Leonard Pfeijffer
  • Titel: Grand Hotel Europa
  • 1e druk: 2018
  • 552 blz.
  • ISBN 9789029526227

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.