Reizen

Rome op mijn manier

buongiorno rome roma italie

Rome, de eeuwige stad. La città eterna. La più bella città del monde.
Deze stad stond jarenlang hoog genoteerd op onze travellist. Het bleef er steeds bij tot 2017. Intussen ben ik er al twee keer geweest! De eerste keer samen met Bas: het was ultieme bestemming voor onze huwelijksreis. In 2018 reisde ik alleen naar Rome. Om zo mijn lang gekoesterde wens om alleen te reizen aan mezelf in te lossen.

Deze stad, er is al zoveel over gezegd en geschreven. Ik vroeg me eerlijk gezegd af of dat wat ik er over te vertellen heb, bijdraagt aan alles wat er al op internet over Rome te vinden is. En toch doe ik het! Ik ga het niet hebben over plekken die je gezien moet hebben of de dingen die je gedaan moet hebben. Ik vertel je over hoe ik de stad heb beleefd en ervaren.

Rome op mijn manier - café - koffie
Onderweg in Trastevere

Bij aankomst reisde ik per trein of bus van de luchthaven richting Stazione Termini. Vanaf Termini lopend in de richting van Piazza dell’Indipendenza voelde ik direct: “dit is Rome”. Verkeer dat om me heen raasde, de warmte van de stad, pijnbomen, de eerste overblijfselen uit Romeinse tijden van weleer (Thermen van Diocletianus)…
Toch een tip! Vlieg je op Ciampino, neem dan vanaf het vliegveld de bus naar Termini. De rit is comfortabel en snel én de moeite waard. Onderweg zie je een stuk van de Via Appia, je doorkruist een aantal wijken en de bus stopt precies voor de ingang van Mercato Centrale Roma! Als dat geen lekker begin is…

Mercato Centrale Roma op Stazione Termini

Rome zie je niet in één dag

Net zoals Rome niet op één dag gebouwd is, en dat gaat ook op voor je bezoek aan deze stad. Ga niet als een dolle alle bezienswaardigheden bij langs. Simpelweg omdat je nooit alles kunt zien. Kies bewust en kijk en ervaar met aandacht! Zorg voor voldoende ruimte in je dag om vooral de stad te proeven op alle mogelijke manieren. En wandel op gevoel en geluk! Natuurlijk kijk ik vooraf op de kaart (maar nooit op straat!) welke route/richting ik op moet om daar uit te komen waar ik uiteindelijk wil zijn. Maar daar tussenin….niets leukers om te wandelen en te ontdekken zonder plan. Zo kwam ik terecht op (buurt)markten, liep ik door mooie straatjes en over gezellige pleintjes, raakte ik verzeild in mooie kerken (groot en klein) én in de leukste koffiebars met alleen maar locals om me heen en had leuke gesprekken.

De tweede keer dat ik in Rome was, en ik op hetzelfde adresje bivakkeerde, voelde de stad nog vertrouwder. Het viel me op hoe ineens alles zo dicht bij elkaar lag. Terwijl ik de eerste keer voor mijn gevoel een keer zo lang onderweg was!

rome op mijn manier trevifontein roma
De Trevi-fontein

Mijn tip! Bepaal niet alles wat jij in Rome gaat doen, maar laat Rome jou meevoeren in haar ritme waar het ook naar toe is. Ook dan kom je vroeg of laat op hotspots die je graag wilt zien, maar wel in een ander tempo of langs andere Romeinse wegen.

Ps. heb jij mijn blog over de heerlijke tiramisù in Rome al gelezen?

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.